Kommandoprompt (hva det er og hvordan du bruker det)

Command Prompt er et kommandolinjetolkeprogram tilgjengelig i de fleste Windows-operativsystemer. Den brukes til å utføre angitte kommandoer. De fleste av disse kommandoene automatiserer oppgaver via skript og batchfiler, utfører avanserte administrative funksjoner og feilsøker eller løser visse typer Windows-problemer.

Kommandoprompt kalles offisielt Windows Command Processor, men det blir også noen ganger referert til som kommandoskallet eller cmd-ledeteksten, eller til og med etter filnavnet, cmd.exe.

Web / Derek Abella 

Kommandoprompt er noen ganger feil referert til som "DOS-ledeteksten" eller som selve MS-DOS. Command Prompt er et Windows-program som etterligner mange av kommandolinjefunksjonene som er tilgjengelige i MS-DOS, men det er ikke MS-DOS.

Cmd er også en forkortelse for mange andre teknologiuttrykk som sentralisert meldingsdistribusjon, fargeskjermvisning og felles administrasjonsdatabase, men ingen av dem har noe å gjøre med kommandoprompt.


Hvordan få tilgang til ledeteksten

Det er flere måter å åpne ledeteksten på, men den "normale" metoden er via Ledetekst snarvei i Start-menyen eller på appskjermen, avhengig av hvilken versjon av Windows du har.

Åpne ledetekst i Windows 10.

Snarveien er raskere for folk flest, men en annen måte å få tilgang til ledeteksten er via cmd Kjør kommando. Du kan også åpne cmd.exe fra sin opprinnelige beliggenhet:

C: Windows system32 cmd.exe

Nok en metode for å åpne ledetekst i noen versjoner av Windows er gjennom strømbrukermenyen. Imidlertid kan du se PowerShell der i stedet for ledetekst, avhengig av hvordan datamaskinen din er konfigurert.

Mange kommandoer kan bare utføres hvis du kjører ledeteksten som administrator.


Hvordan bruke ledetekst

For å bruke ledetekst, skriver du inn en gyldig ledetekstkommando sammen med eventuelle valgfrie parametere. Kommandoprompt utfører deretter kommandoen som angitt og utfører oppgaven eller funksjonen den er designet for å utføre i Windows.

Hvis du for eksempel utfører følgende kommandopromptkommando i nedlastingsmappen, fjernes alle MP3-filer fra den mappen:

21 ledetekst triks og hack

Kommandoer må legges inn i ledeteksten nøyaktig. Feil syntaks eller feilstaving kan føre til at kommandoen mislykkes eller verre; det kan utføre feil kommando eller riktig kommando på feil måte. Et komfortnivå med lesekommandosyntaks anbefales.

For eksempel å utføre dir kommandoen vil vise en liste over filer og mapper som finnes på et bestemt sted på datamaskinen, men det gjør faktisk ikke noe. Men endre bare et par bokstaver, og det blir til den kommando, som er hvordan du sletter filer fra ledeteksten!

Syntaks er så viktig at det med noen kommandoer, spesielt slettkommandoen, å legge til selv et enkelt mellomrom kan bety å slette helt andre data.

Her er et eksempel der plassen i kommandoen deler linjen i to seksjoner, og i hovedsak oppretter to kommandoer der filene i rotmappen (filer) blir slettet i stedet for filene i undermappen (musikk):

de

Den riktige måten å utføre den kommandoen for å fjerne filer fra musikkmappen i stedet, er å fjerne plassen slik at hele kommandoen blir strammet sammen riktig.

Ikke la dette skremme deg fra å bruke kommandopromptkommandoer, men definitivt la det gjøre deg forsiktig.


Kommandopromptkommandoer

Det finnes et stort antall kommandoer i ledeteksten, men tilgjengeligheten deres er forskjellig fra operativsystem til operativsystem. Du kan se hvilke kommandopromptkommandoer som er kompatible med et bestemt operativsystem her:

  • Windows 8-kommandoer
  • Windows 7-kommandoer
  • Windows Vista-kommandoer
  • Windows XP-kommandoer

Å følge disse kommandolistene vil bevise at det er mange og mange kommandoer du kan bruke i ledeteksten, men ikke alle blir brukt så ofte som andre.

Her er noen av de mer brukte kommandopromptkommandoene som brukes under en rekke omstendigheter: chkdsk, copy, ftp, del, format, ping, attrib, net, dir, hjelp og shutdown.


Kommandoprompt tilgjengelighet

Kommandoprompt er tilgjengelig på alle Windows NT-baserte operativsystemer som inkluderer Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP og Windows 2000, samt Windows Server 2012, 2008 og 2003.

Windows PowerShell, en avansert kommandolinjetolker som er tilgjengelig i nyere Windows-versjoner, supplerer kommandokjøringsegenskapene som er tilgjengelige i ledeteksten. Windows PowerShell kan til slutt erstatte ledeteksten i en fremtidig versjon av Windows.

Windows Terminal er en annen Microsoft-godkjent måte å bruke ledetekst og PowerShell i det samme verktøyet.

Legg igjen en kommentar