Sporing og andre GPS-tjenester for smarttelefoner

De fleste smarttelefoner er utstyrt med GPS-funksjoner, som sporer enhetens plassering og gir nøyaktige veibeskrivelser, lokale søkeresultater, enhetssporing og andre tjenester.

Selv om det er mulig å spore en mobiltelefon lovlig, er det spørsmål om personvern og brukervarsling å vurdere.


Stedsbaserte tjenester

Her er noen av tjenestene som er tilgjengelige på alle iOS- eller Android-enheter med GPS-funksjonalitet:

  • Navigasjon eller sving-for-sving-veibeskrivelse for å gå, kjøre, sykle og offentlig transport.
  • Sanntids posisjonering på karttjenester og apper.
  • Stedsdeling for venner og familie.
  • Lokalt søk etter restauranter, butikker og andre interessante steder i nærheten
  • Spor, analyser og lagring av trenings- eller treningsdata.
  • Stedsbaserte informasjonsportaler, for eksempel museums- eller parkopptak.

Smarttelefonsporing via GPS

Etter sin art kan enhver smarttelefon med innebygd GPS-brikke spores. Sporing faller inn i tre kategorier, inkludert stedsdeling, frivillig sporing og hemmelig sporing.

  • Sporing av posisjonsdeling. Stedsdelingsapper, for eksempel Glympse og Finn vennene mine, viser posisjonen din i sanntid til vennegjengen eller familien du har valgt. Disse programmene hjelper deg med å få kontakt med venner eller forretningsforbindelser, men bør brukes med forsiktighet, spesielt når du bruker funksjonen for offentlig tilgang. Du kan se venners lokasjoner på telefonen eller via en nettleser.
  • Frivillig sporing. Sanntids sporing av mobile enheter via GPS flyttet inn i mainstream med introduksjonen av AT&T FamilyMap, Sprint Family Locator og andre operatørtjenester som viser telefonplasser. Gjennom apper for smarttelefoner eller nettlesere kan brukerne angi varsler for når den spores telefonen kommer inn eller forlater bestemte steder. Dette er nyttig for å gi automatisk varsling når barn ankommer hjemme eller for eksempel sportsøvelse. I tillegg er mobiltelefonplasseringen innebygd i den nasjonale forbedrede 911-tjenesten.
  • Hemmelig sporing. Hemmelig eller skjult sporing av enkeltpersoner er ikke lovlig og er ikke tilgjengelig gjennom operatører.

Når GPS brukes riktig, gir det verdifulle tjenester og trygghet for foreldre og kjære. Som med all teknologi, må det tas hensyn til å respektere personvern og å forhindre utgivelse av private data.


Legg igjen en kommentar