Tips for konvertering av RAW-bilder i Photoshop

Hvis du er seriøs med fotograferingen din, vil du før eller senere begynne å jobbe med RAW-bilder. Vi har sett på fordeler og ulemper ved RAW-formatet tidligere, så nå skal vi se på hvordan vi kan jobbe med RAW-bilder i Photoshop. 

RAW-formatet har en betydning som nesten samsvarer med navnet: Et RAW-formatbilde er noe som er ubehandlet - med andre ord rå. Det kan heller ikke leses av datamaskinen din. For at datamaskinen din skal kunne behandle informasjonen, må du konvertere bildene dine fra et RAW-format, som NEF, CR2 eller ARW, til et lesbart format (for eksempel TIFF eller JPEG).


Bruk et dedikert bildebehandlingsprogram

Alle digitale kameraer leveres med egen programvare, som tilbyr grunnleggende konverteringsverktøy. For å få de beste resultatene, må du imidlertid bruke et dedikert bildeprogram. En av de mest populære av disse er Adobe Photoshop, som mange profesjonelle fotografer bruker.

Fullversjonen er ekstremt dyr, men Adobe lager en billigere versjon for entusiaster som heter Adobe Photoshop Elements. Avhengig av hvilken versjon du valgte, kan du forvente å betale mellom $ 60 og $ 120 for dette. Det er andre (gratis) fotoredigeringsprogrammer tilgjengelig også, men her vil vi fokusere på Photoshop.

Nye versjoner av Elements leveres med et internt program - "Bridge" for Mac-brukere og "Organizer" for Windows-brukere - som konverterer RAW-bilder. Konverteringsprogrammet tilbyr mye mer enn bare et enkelt konverteringsverktøy. Du kan gjøre mange endringer i bildene dine, men det er noen ganger vanskelig å vite hvilke verktøy du skal bruke, og hvordan du får mest mulig ut av dem.

 PeopleImages / Getty Images


Topp tips for konvertering av RAW-bilder i Photoshop Elements

  • En av de beste funksjonene i programmet er muligheten til å "batch" prosessere bilder. Dette betyr at du kan bruke de samme endringene på flere bilder og lagre dem alle sammen. Alternativt kan du jobbe med enkeltbilder. Når du er i Adobe Camera Raw-skjerm, vil du se alternativet til Velg Alle På venstre side.
  • Du trenger ikke å åpne alle bildene dine i Camera Raw-vinduet. I selve Bridge eller Organizer kan du velge bildene du vil konvertere og gi dem forskjellige stjernerangeringer. Du finner dette i rullegardinmenyen Plukke ut menyen.
  • Digitale filer, spesielt fra billig DSLR-er, er ofte litt myke. Du kan justere skarpheten din i Camera Raw, og det er best å øke den til rundt +50 mens du tar radiusen ned til rundt 0.6. Dette vil skarpe bildet subtilt, uten å forårsake tydelig korn.
  • Du kan korrigere hvitbalansen i Camera Raw. Dette er en spesielt nyttig innstilling hvis du ved et uhell har satt feil hvitbalanse på kameraet. Du kan også justere fargetemperaturen din med en skyvebjelke for å tillate små justeringer. Igjen, dette er veldig nyttig, spesielt hvis du har skutt i et miljø med veldig sterk kunstig belysning.
  • Når du begynner med fotografering - og prøver å komme deg forbi bare ved å bruke Auto knapp - eksponeringsinnstillingene dine kan noen ganger være litt av. Heldigvis har Camera Raw-vinduet også en glidebryter for eksponeringskorrigering, slik at du kan justere eksponeringen i + og - grader.
  • De Gjenoppretting og Fyll lys skyvebjelker er gode verktøy. Recovery-glidebryteren hjelper deg med å bringe tilbake detaljer fra litt overeksponerte områder, mens Fill Light lyser opp undereksponerte områder. Du må bruke dem med forsiktighet, siden de gjør små endringer i hele bildet. Husk at med overeksponerte høydepunkter, kan ikke glidebryteren for gjenoppretting gi detaljer som ikke lenger er der.
  • Som i et tradisjonelt mørkerom kan du justere lysstyrke og kontrast i Photoshop. Camera Raw-vinduet har en tendens til å få bilder til å se lysere ut enn de vises på trykk, så bruk bare litt lysstyrke her; juster deretter videre i Photoshop selv om det er nødvendig.
  • En annen glimrende funksjon er Camera Raws evne til å korrigere linsevignettering, noe som er et vanlig problem på kantene av bilder produsert av billigere vidvinkelobjektiver. Ved å bruke denne glidebryteren vil vignetteringen reduseres betydelig. Den maksimale innstillingen vi vil anbefale å bruke med dette verktøyet er imidlertid +30.
  • Histogrammet har evnen til å vise utklipp på hovedbildet av overeksponerte og undereksponerte områder. Du kan bruke dette før og etter endringer i bildet for å sikre at du har et så balansert histogram som mulig.
  • Hvitbalansedråperverktøyet, som ligger på den øverste raden med verktøy, muliggjør presise endringer i fargebalanse. Klikk dette på et hvitt område på fotografiet ditt, og det vil justere RGB-nivåene deretter.

Tydeligvis er det en million ting og en annen ting Camera Raw kan gjøre, men det er de som vil gjøre mest mulig forbedring av bildene dine som fotograf. Trikset med fotoredigeringsprogramvare er å alltid bruke subtile teknikker slik at bildet ditt fortsatt er troverdig som et fotografi. 

Følg disse tipsene, og forhåpentligvis vil du ikke gå galt!


Legg igjen en kommentar