Slik kjører du gamle programmer i Windows 8 og Windows 10

Hvis du etter å ha prøvd å kjøre et av dine gamle favorittprogrammer i Windows 10 eller 8 og det ser ut til å være forvrengt, krasjer eller ikke vil kjøre i det hele tatt, må du kanskje ty til Kompatibilitets feilsøking. Hvis du noen gang har opplevd noe lignende, kjenner du irritasjonen av å prøve å kjøre et eldre program på en moderne datamaskin. Problemet er absolutt fornuftig: du bruker en maskin med et nytt operativsystem til å kjøre programvare som er designet for en mye eldre, mye langsommere maskinvare. Hvorfor skal vi forvente at det fungerer?

Uansett kan gamle programmer fortsatt ha verdi for visse brukere. Hvis Windows ikke vil kjøre de gamle programmene dine rett ut av esken, ikke gi opp håpet. Med litt finjustering kan du lagre aldringsprogramvaren din takket være kompatibilitetsmodus innebygd i Windows 8 og Windows 10 - Windows 7 har et lignende verktøy.

Fortsett og installer det gamle programmet selv om du ikke tror det vil fungere. Du kan bli overrasket.


Kjør problemløseren for kompatibilitet

I et forsøk på å gjøre kompatibilitetsmodus mer tilgjengelig for de som mangler en viss teknisk evne, inkluderer Windows en Kompatibilitets feilsøking. For å kjøre dette nyttige verktøyet høyreklikker du programmets kjørbare fil, vanligvis en EXE, og klikker Feilsøk kompatibilitet.

Windows vil prøve å finne problemet ditt program har og velge innstillinger for å løse det automatisk. Plukke ut Prøv anbefalte innstillinger for å gi Windows 'beste gjetning et skudd. Plukke ut Test programmet for å prøve å starte problemprogramvaren ved hjelp av de nye innstillingene. Hvis Brukerkontokontroll er aktivert, må du gi administrator tillatelse til at programmet kan kjøres.

På dette tidspunktet kan det hende du finner ut at problemene dine er løst og programvaren kjører perfekt, og igjen kan den kjøre den samme eller til og med verre enn før. Gjør observasjonene dine, lukk programmet og klikk neste i feilsøkingsprogrammet.

Hvis programmet ditt fungerer, velger du Ja, lagre disse innstillingene for dette programmet. Gratulerer, du er ferdig.

For trinnvise instruksjoner om hvordan du kjører Kompatibilitets feilsøking se nedenfor:

 1. Søk i nederste venstre hjørne, skriv inn navnet på programmet du vil feilsøke.

 2. Høyreklikk og velg Åpne filplassering når det vises fra søket ditt.

 3. Etter at File Explorer har åpnet for appen, høyreklikker du på appen og velger Eiendommer.

 4. Eiendommer vindu, velg kompatibilitet.

 5. Plukke ut Kjør feilsøking for kompatibilitet.

 6. Under Velg feilsøkingsalternativ, plukke ut Feilsøk programmet.

 7. Under Test kompatibilitetsinnstillinger for programmet, plukke ut Test programmet.

 8. Hvis problemet ble løst, starter programmet.

 9. Du har tre alternativer å velge mellom. Hvis problemet er løst, velger du Ja, lagre disse innstillingene for dette programmet. Hvis du fortsatt har problemer, velger du Nei, prøv igjen med forskjellige innstillinger. Dette vil starte en ny testrunde. Eller som en siste utvei, velg Nei, rapporter problemet til Microsoft og se etter en løsning online.

Hvis programmet ditt fremdeles ikke fungerer, velger du Nei, prøv igjen med forskjellige innstillinger. På dette tidspunktet blir du spurt om en serie spørsmål som du må svare på for å finne det nøyaktige problemet. Windows vil bruke innspillene dine til å finjustere forslagene til du finner noe som fungerer, eller til du gir opp.

Hvis du ikke har flaks med feilsøkingsprogrammet, eller hvis du vet rett ut av porten hva slags innstillinger du vil bruke, kan du prøve å stille inn kompatibilitetsmodus alternativer.


Konfigurer kompatibilitetsmodus manuelt

For å velge dine egne kompatibilitetsmodus manuelt, høyreklikker du det gamle programmets kjørbare fil og klikker Egenskaper. Velg vinduet i vinduet som dukker opp kompatibilitet kategorien for å se alternativene dine.

Start med å velge Kjør dette programmet i kompatibilitetsmodus for og velg operativsystemet programmet ditt var designet for fra rullegardinlisten. Du kan velge hvilken som helst versjon av Windows som går helt tilbake til Windows 95. Denne endringen kan være nok til at programmet ditt kan kjøres. Plukke ut Påfør og prøv det for å se.

Hvis du fortsatt har problemer, kan du gå tilbake til kompatibilitet kategorien og se på de andre alternativene dine. Du kan gjøre noen flere endringer i måten programmet ditt kjører på:

 • Reduser fargemodus - Kjører programmet i 8-biters eller 16-biters fargemodus, noe som hjelper når programmet kaster en feil som sier at det må kjøres i en av disse modusene.
 • Kjør i 640 x 480 skjermoppløsning - Endrer skjermen til en mye mindre oppløsning, noe som hjelper hvis programmet ditt åpner et lite vindu og ikke bytter til fullskjerm.
 • Deaktiver vise skalering på høy DPI-innstillinger - (Windows 8) Slår av automatisk endring av størrelse, noe som hjelper når programmet ditt vises feil når store skrifttyper er valgt.
 • Endre høye DPI-innstillinger - (Windows 10) Ligner på innstillingen ovenfor, men har flere avanserte skaleringsinnstillinger.
 • Kjør dette programmet som administrator år - Løfter rettighetene til brukeren for å kjøre programmet som administrator.

Når du har valgt, kan du prøve å bruke innstillingene og teste applikasjonen på nytt. Hvis alt går bra, bør du se at programmet starter uten problemer.

Alas, dette er ikke en perfekt løsning, og visse applikasjoner kan fortsatt ikke fungere ordentlig. Hvis du kommer over et slikt program, kan du sjekke online for å se om en nyere versjon er tilgjengelig for nedlasting. Du kan også bruke feilsøkingsprogrammet nevnt ovenfor for å varsle Microsoft om problemet og se etter en kjent løsning online.

Ikke vær redd for å bruke det gamle pålitelige Google-søket for å finne ut om noen andre har kommet med en løsning for å kjøre programmet ditt.


Legg igjen en kommentar