Slik deaktiverer du oppstartsprogrammer på Windows 10

Windows 10-datamaskinen din kan ta lengre tid å starte opp hvis mange programmer starter samtidig som oppstart av datamaskinen. Slik parrer du antall programmer som starter opp med en gang.

Når du har finjustert oppstartsprogrammene, kan du sjekke ut de andre tipsene våre for å forbedre oppstartstidene for Windows 10.


Hva er oppstartsprogrammer i Windows?

Når du slår på datamaskinen og Windows starter opp, laster den automatisk alt den trenger for å kjøre normalt. Samtidig laster den automatisk inn alle programmer som er satt til å kjøre ved oppstart av Windows. Dette lar deg automatisk starte viktige programmer du bruker hver dag uten å ta deg tid til å starte dem manuelt.

Hovedproblemet med Windows oppstartsprogrammer er at det tar tid å laste dem inn, så å legge til mange programmer i listen kan drastisk øke tiden det tar for Windows å fullføre lastingen.

vm / E + / Getty


Hvordan sjekke om du har startprogrammer som kjører

Du har sannsynligvis noen oppstartsprogrammer som kjører, selv om datamaskinen din er helt ny, siden noen nye datamaskiner leveres med en haug bloatware. Hvis datamaskinen din er eldre, og du har installert mange programmer og apper gjennom årene, har du sannsynligvis enda flere oppstartsprogrammer som kjører i bakgrunnen.

Hvis du sjekker oppstartsprogrammene du kjører i bakgrunnen, og du ser mange ting du ikke bruker, kan du øke hastigheten på tiden det tar Windows å laste inn ved å endre oppstartsprogrammene, eller til og med deaktivere dem. I noen tilfeller kan du til og med forbedre Windows-ytelsen ved å redusere antall programmer du kjører i bakgrunnen.

Slik kontrollerer du om du har noen oppstartsprogrammer som kjører:

  1. Åpne Windows Task Manager, og klikk på oppstart fanen.

  2. Hvis du ser en app du vil forhindre å kjøre når Windows 10 starter opp, klikker du på navnet på appen og deretter på Deaktiver -knappen nederst til høyre i oppgavebehandling.

  3. Hvis du merker mange programmer du ikke bruker, kan du øke hastigheten ved å stoppe disse programmene fra å kjøres ved oppstart ved hjelp av oppstartmappens kontrollpanel.

Slik deaktiverer du oppstartsprogrammer i Windows 10

I tidligere versjoner av Windows og utdaterte versjoner av Windows 10 ble oppstartsprogrammer administrert gjennom oppstartsmappen. Dette er en spesiell mappe som ser ut som en vanlig mappe, men den fungerer annerledes. Når du plasserer en snarvei i denne mappen, lærer det Windows å laste den automatisk når Windows starter opp.

Oppstartsmappen for Windows 10 eksisterer fortsatt, og den fungerer fremdeles, men den er erstattet av oppstartsprogrampanelet. Dette panelet viser alle appene og programmene som er satt til å starte når Windows starter, og lar deg snu en enkel bryter for å forhindre at de starter automatisk.

Slik deaktiverer du oppstartsprogrammer i Windows 10 ved hjelp av oppstartsprogrampanelet:

  1. Press Win + I for å åpne Windows-innstillinger, velg deretter Apps kategorien.

  2. Velg oppstart kategorien.

  3. Veksle enkelte apper for å aktivere eller deaktivere oppstartsstatusen.
  4. Start datamaskinen på nytt, og kun programmene du velger, vil lastes inn.

Kan du bruke oppstartsmappen til å deaktivere oppstartsprogrammer i Windows 10?

Selv om oppstartsmappen fortsatt eksisterer i Windows 10, er den erstattet av kontrollpanelet for oppstartsapper. Du kan slette snarveier fra den mappen for å forhindre at de kjører, men du kan legge merke til at mappen ikke har noen snarveier, eller at den har langt færre snarveier enn du har aktive oppstartsprogrammer.

Problemet er siden Windows 10 ikke lenger er avhengig av oppstartsmappen for å administrere oppstartsprogrammer, de fleste oppstartsprogrammer vises bare i oppgavebehandling og oppstartsapps kontrollpanel. For å administrere oppstartsstatus for disse programmene, kan du ikke bruke oppstartsmappen.

Med det i tankene er det greit å sjekke oppstartsmappen din og fjerne eventuelle uønskede snarveier. Du må imidlertid bruke enten oppgavebehandling eller oppstartsappens kontrollpanel for å administrere de fleste av oppstartsprogrammene dine i Windows 10.


Legg igjen en kommentar