Slik bruker du systemgjenoppretting (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

Systemgjenopprettingsverktøyet i Windows er et av de mer nyttige verktøyene som er tilgjengelige for deg, og er vanligvis et flott første skritt når du prøver å fikse et stort problem i Windows.

I et nøtteskall, hva Windows System Restore-verktøyet lar deg gjøre, er å gå tilbake til en tidligere programvare-, register- og driverkonfigurasjon kalt et gjenopprettingspunkt. Det er som å "angre" den siste store endringen i Windows, og ta datamaskinen din tilbake slik den var da gjenopprettingspunktet ble opprettet.

Siden et flertall av Windows-problemer involverer problemer med minst ett av disse aspektene ved operativsystemet ditt, er Systemgjenoppretting et flott verktøy å bruke tidlig i feilsøkingsprosessen. Det hjelper også at det er veldig enkelt å gjøre.

Å bruke Systemgjenopprettingsverktøyet til å angre / reversere endringer i Windows tar vanligvis alt fra 10 til 30 minutter, i det minste i de fleste tilfeller. Følg disse enkle trinnene for å returnere Windows til en tidligere, forhåpentligvis fungerende, tilstand ved hjelp av Systemgjenoppretting:

Hvordan du får tilgang til Systemgjenoppretting, er forskjellig mellom Windows-versjoner. Nedenfor er tre separate prosedyrer: en for Windows 10, Windows 8 eller Windows 8.1, en for Windows 7 eller Windows Vista og en for Windows XP. Se hvilken versjon av Windows har jeg? hvis du ikke er sikker.


Slik bruker du systemgjenoppretting i Windows 10, 8 eller 8.1

  1. Åpne Kontrollpanel. Sjekk den koblede veiledningen hvis dette er første gang, eller bare søk etter den fra søkefeltet i Windows 10 eller Charms Bar for Windows 8 / 8.1.

    Vi prøver å komme til System-appleten i Kontrollpanel, som kan gjøres veldig raskt fra Power User-menyen, men det er bare raskere på den måten hvis du bruker et tastatur eller en mus. trykk WIN + X eller høyreklikk på Start knappen og velg deretter system. Gå til trinn 4 hvis du ender opp med å gå denne veien.

  2. Plukke ut System og sikkerhet i Kontrollpanel.

    Du vil ikke se System og sikkerhet hvis kontrollpanelvisningen er satt til enten Store ikoner eller Små ikoner. Velg i stedet system og hopp til trinn 4.

  3. Velg System- og sikkerhetsvinduet som nå er åpent system.

  4. Til venstre velger du System Protection.

  5. Fra vinduet Systemegenskaper som vises, trykk på system~~POS=TRUNC knapp. Hvis du ikke ser det, må du sørge for at du er på system~~POS=TRUNC fanen.

  6. Plukke ut Neste> fra vinduet Systemgjenoppretting med tittelen Gjenopprett systemfiler og innstillinger.

    Hvis du tidligere har utført en systemgjenoppretting, kan du se både et alternativ for Angre systemgjenoppretting og et alternativ for Velg et annet gjenopprettingspunkt. I så fall velger du Velg et annet gjenopprettingspunktforutsatt at du ikke er her for å angre en.

  7. Velg gjenopprettingspunktet du vil bruke fra de i listen. 

    Hvis du vil se eldre gjenopprettingspunkter, sjekk Vis flere gjenopprettingspunkter avkrysningsruten. 

    Alle gjenopprettingspunkter som fremdeles er i Windows vil bli oppført her, så lenge avkrysningsruten er merket av. Dessverre er det ingen måte å "gjenopprette" eldre gjenopprettingspunkter. Det eldste gjenopprettingspunktet som er oppført, er lengst tilbake du kan gjenopprette Windows til.

  8. Med valgt gjenopprettingspunkt valgt, bruk Neste> knappen for å fortsette.

  9. Bekreft gjenopprettingspunktet du vil bruke i vinduet Bekreft gjenopprettingspunktet, og velg deretter Finish

    Hvis du er nysgjerrig på hvilke programmer, drivere og andre deler av Windows 10/8 / 8.1 denne systemgjenopprettingen vil påvirke datamaskinen din, velger du Skann etter berørte programmer på denne siden før du starter Systemgjenoppretting. Rapporten er kun informativ, men kan være nyttig i feilsøking hvis denne systemgjenopprettingen ikke løser det problemet du prøver å løse.

  10. Velg Ja til Når systemet er gjenopprettet, kan det ikke avbrytes. Vil du fortsette? spørsmål. 

    Hvis du kjører Systemgjenoppretting fra sikkermodus, må du vite at endringene det gjør på datamaskinen din ikke vil være reversible. Ikke la dette skremme deg - sjansene er at hvis du gjør en systemgjenoppretting herfra, er det fordi Windows ikke starter riktig, og gir deg få andre alternativer. Likevel er det noe du bør være oppmerksom på. 

    Datamaskinen din starter på nytt som en del av en systemgjenoppretting, så sørg for å lukke alt du måtte ha kjørt akkurat nå.

  11. Systemgjenoppretting vil nå begynne å tilbakestille Windows til tilstanden den var i på datoen og klokkeslettet logget med gjenopprettingspunktet du valgte i trinn 7.

    Du får se et lite systemgjenopprettingsvindu som sier Forberedelser for å gjenopprette systemet ..., hvoretter Windows nesten lukkes helt.

  12. Deretter, på en tom skjerm, vil du se en Vennligst vent mens Windows-filer og innstillinger blir gjenopprettet.

    Du vil også se forskjellige meldinger vises under som Systemgjenoppretting initialiseres ..., Systemgjenoppretting gjenoppretter registeret ... og Systemgjenoppretting fjerner midlertidige filer .... Alt i alt vil dette trolig ta rundt 15 minutter. .

    Det du sitter gjennom her er den faktiske systemgjenopprettingsprosessen. Ikke slå av eller start datamaskinen på nytt i løpet av denne tiden!

  13. Vent mens datamaskinen starter på nytt.

  14. Logg på Windows som du vanligvis gjør. Hvis du ikke bruker skrivebordet og ikke bytter dit automatisk, kan du gå dit neste.

  15. På skrivebordet skal du se et lite systemgjenopprettingsvindu som sier "Systemgjenoppretting fullført. Systemet er gjenopprettet til [dato]. Dokumentene dine har ikke blitt berørt."

  16. Plukke ut Lukke.

Nå som Systemgjenoppretting er fullført, må du kontrollere at uansett hvilket problem du prøvde å fikse, faktisk er rettet.

Hvis systemgjenoppretting ikke løste problemet, kan du enten a) gjenta trinnene ovenfor, velge et enda eldre gjenopprettingspunkt, forutsatt at det er tilgjengelig, eller b) fortsette feilsøking av problemet.

Hvis denne systemgjenopprettingen forårsaket et ekstra problem, kan du angre den, forutsatt at den ikke ble fullført fra sikkermodus (se Viktig utrop i trinn 10). For å angre en systemgjenoppretting i Windows, gjenta trinn 1 til 6 ovenfor og velg Angre systemgjenoppretting.


Hvordan bruke systemgjenoppretting i Windows 7 eller Windows Vista

  1. Naviger til Start > alle programmer > Tilbehør > system~~POS=TRUNC programgruppe.

  2. Klikk på system~~POS=TRUNC programikon.

  3. Klikk Neste> i vinduet Gjenopprett systemfiler og innstillinger som skulle ha dukket opp på skjermen. 

    Hvis du har to alternativer på dette skjermbildet, Anbefalt gjenoppretting og Velg et annet gjenopprettingspunkt, velger du Velg et annet gjenopprettingspunkt alternativet før du klikker Neste> med mindre du er helt sikker på at det forhåndsvalgte gjenopprettingspunktet er det du vil bruke.

  4. Velg gjenopprettingspunktet du vil bruke. Ideelt sett vil du velge den like før du legger merke til problemet du prøver å angre, men ikke lenger bak. Eventuelle gjenopprettingspunkter som du opprettet manuelt, planlagte gjenopprettingspunkter som Windows automatisk opprettet, og eventuelle opprettet automatisk under installasjonen av visse programmer vil bli oppført her. Du kan ikke bruke Systemgjenoppretting til å angre Windows-endringer til en dato som det ikke finnes et gjenopprettingspunkt for. 

    Hvis du trenger det, merker du av for Vis flere gjenopprettingspunkter eller Vis gjenopprettingspunkter eldre enn 5 dager for å se mer enn de siste gjenopprettingspunktene. Det er ingen garanti for at det er noen, men det er verdt å se hvis du trenger å gå så langt tilbake.

  5. Klikk Neste>.

  6. Klikk Finish på Bekreft gjenopprettingspunktvinduet for å starte Systemgjenoppretting. 

    Windows lukkes for å fullføre systemgjenoppretting, så husk å lagre alt arbeidet du har åpnet i andre programmer før du fortsetter.

  7. Klikk Ja til Når systemet er gjenopprettet, kan det ikke avbrytes. Vil du fortsette? dialogboks.

  8. Systemgjenoppretting vil nå gjenopprette Windows til tilstanden som ble registrert i gjenopprettingspunktet du valgte i trinn 4. 

    Systemgjenopprettingsprosessen kan ta flere minutter når du ser meldingen "Vennligst vent mens Windows-filer og innstillinger gjenopprettes". Datamaskinen din vil starte på nytt som normalt når den er fullført.

  9. Umiddelbart etter at du har logget på Windows etter omstart, bør du se en melding om at Systemgjenoppretting er fullført. Klikk Lukke.

Sjekk om det Windows 7- eller Windows Vista-problemet du feilsøkte, er blitt rettet av denne systemgjenopprettingen. Hvis problemet fortsatt vedvarer, kan du gjenta trinnene ovenfor og velge et annet gjenopprettingspunkt hvis det er tilgjengelig. Hvis denne restaureringen forårsaket et problem, kan du alltid angre denne spesielle systemgjenopprettingen.


Hvordan bruke systemgjenoppretting i Windows XP

  1. Gjør deg til Start > alle programmer > Tilbehør > system~~POS=TRUNC.

  2. Klikk på system~~POS=TRUNC programikon.

  3. Velg til Gjenopprett datamaskinen til et tidligere tidspunkt og klikk deretter Neste>.

  4. Velg en tilgjengelig dato i kalenderen til venstre. 

    Tilgjengelige datoer er de da et gjenopprettingspunkt ble opprettet og vises i fet skrift. Du kan ikke bruke Systemgjenoppretting til å angre endringer i Windows XP til en dato der det ikke finnes et gjenopprettingspunkt.

  5. Nå som en dato er valgt, velger du et spesifikt gjenopprettingspunkt fra listen til høyre.

  6. Klikk Neste>.

  7. Klikk Neste> i vinduet Bekreft gjenopprettingspunkt du ser nå.

    Windows XP lukkes som en del av systemgjenopprettingsprosessen. Husk å lagre eventuelle filer du har åpnet før du fortsetter.

  8. Systemgjenoppretting vil nå gjenopprette Windows XP med registeret, driveren og andre viktige filer slik de eksisterte da gjenopprettingspunktet du valgte i trinn 5 ble opprettet. Dette kan ta flere minutter.

  9. Når omstarten er fullført, logger du på som du pleier å gjøre. Forutsatt at alt gikk som planlagt, bør du se et gjenopprettingsvindu som du kan velge Lukke på.

Du kan nå sjekke om Systemgjenoppretting løste det Windows XP-problemet du prøvde å fikse. Hvis ikke, kan du alltid prøve et tidligere gjenopprettingspunkt, hvis du har et. Hvis Systemgjenoppretting gjorde ting verre, kan du alltid angre det.


Mer om systemgjenoppretting og gjenoppretting av poeng

Windows System Restore-verktøyet vil ikke på noen måte påvirke ikke-systemfiler som dokumenter, musikk, video, e-post osv. Hvis du håpet at Windows System Restore faktisk ville gjenopprette eller "angre" alle slettede ikke-system filer, prøv et program for filgjenoppretting i stedet.

Gjenopprettingspoeng trenger vanligvis ikke opprettes manuelt. Forutsatt at Systemgjenoppretting er aktivert og fungerer som den skal, bør Windows, så vel som andre programmer, jevnlig opprette gjenopprettingspunkter i kritiske veikryss som før en oppdatering påføres, før et nytt program installeres osv.

Se Hva er et gjenopprettingspunkt? for en større diskusjon om gjenopprettingspunkter og hvordan de fungerer.

Systemgjenoppretting kan også startes i hvilken som helst versjon av Windows ved å utføre rstrui.exe, som kan være nyttig i visse situasjoner, for eksempel når du trenger å kjøre det fra sikkermodus eller en annen situasjon med begrenset tilgang.

Se Slik starter du systemgjenoppretting fra ledeteksten hvis du trenger hjelp til å gjøre det.


Legg igjen en kommentar