Windows Update fast eller frossen? Slik løser du det

For det meste gjør Windows Update jobben sin med liten eller ingen oppmerksomhet fra oss.

Mens vi kanskje sjekker og installerer oppdateringer manuelt fra tid til annen, er de fleste Windows 10-datamaskiner konfigurert for å bruke viktige oppdateringer automatisk, mens eldre versjoner som Windows 7 og Windows 8 vanligvis bruker disse løsningene natten til Patch Tuesday.

Noen ganger, men når oppdateringen, eller til og med servicepakken, blir installert under avslutning eller oppstart, blir oppdateringsinstallasjonen fast - fryser, låser opp, stopper, henger, klokker, hva du enn vil kalle det. Windows Update tar for alltid, og det er klart at noe må gjøres.

Installasjonen av en eller flere Windows-oppdateringer er sannsynligvis fast eller frossen hvis du ser en av følgende meldinger varer lenge:

  • Forbereder å konfigurere Windows. / Ikke skru av pc'en din.
  • Konfigurere Windows-oppdateringer / x% fullført / Ikke slå av datamaskinen.
  • Ikke slå av eller koble fra maskinen. / Installerer oppdatering x av x ...
  • Arbeider med oppdateringer / x% fullført / Ikke slå av datamaskinen
  • Hold PCen på til dette er gjort / Installere oppdatering x av x ...
  • Gjør Windows klar / Ikke slå av datamaskinen

Du kan også se Trinn 1 av 1 or Trinn 1 av 3, eller en lignende melding før det andre eksemplet. Noen ganger omstart er alt du ser på skjermen. Det kan også være noen ordforskjeller, avhengig av hvilken versjon av Windows du bruker.

Hvis du ikke ser noe i det hele tatt på skjermen, spesielt hvis du tror oppdateringene kan ha blitt installert helt, men kan være årsaken til det du opplever, kan du se veiledningen Slik løser du problemer forårsaket av Windows Updates.


Årsak til en frossen eller fast Windows Update

Det er flere grunner til at installasjon eller sluttbehandling av en eller flere Windows-oppdateringer kan henge.

Ofte skyldes denne typen problemer en programvarekonflikt eller et eksisterende problem som rett og slett ikke ble brakt i lys før Windows-oppdateringene begynte å installere. Mye sjeldnere er de forårsaket av en feil fra Microsofts side når det gjelder selve oppdateringen, men det skjer.

Ethvert av Microsofts operativsystemer kan oppleve fryseproblemer under Windows-oppdateringer, inkludert Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP og andre.

Det er et faktisk problem med Windows som kan føre til at Windows Update-installasjoner fryser slik, men det gjelder bare Windows Vista og bare hvis SP1 ennå ikke er installert. Hvis datamaskinen din passer til den beskrivelsen, kan du installere Windows Vista SP1 eller nyere for å løse problemet.


Forsikre deg om at oppdateringene faktisk sitter fast

Noen Windows-oppdateringer kan ta flere minutter eller mer å konfigurere eller installere, så du vil forsikre deg om at oppdateringene sitter fast før du går videre. Å prøve å fikse et problem som ikke egentlig eksisterer, kan bare skape et problem.

Du kan se om Windows-oppdateringer sitter fast hvis ingenting skjer på skjermen i 3 timer eller mer. Hvis det er noe rart etter den lange tiden, kan du ta en titt på harddiskens aktivitetslys. Du ser enten ingen aktivitet i det hele tatt (fast) eller veldig regelmessige, men veldig korte lysglimt (ikke fast).

Sjansene er at oppdateringene henges før 3-timersmerket, men dette er en rimelig tid å vente og lenger enn vi noen gang har sett en Windows-oppdatering tar å installere.


Hvordan fikse en fast Windows Update-installasjon

  1. Press Ctrl + Alt + Del. I noen situasjoner kan Windows-oppdateringen henges på en veldig spesiell del av installasjonsprosessen, og du kan bli presentert for Windows-påloggingsskjermen etter å ha utført Ctrl + Alt + Del-tastaturkommandoen.

    Logg på i så fall som normalt, og la oppdateringene fortsette å installere.

    Hvis datamaskinen din starter på nytt etter Ctrl + Alt + Del, kan du lese den andre merknaden i trinn 2 nedenfor. Hvis ingenting skjer (mest sannsynlig), fortsett til trinn 2.

  2. Start datamaskinen på nytt ved å bruke tilbakestillingsknappen eller ved å slå den av og deretter på igjen med strømknappen. Windows starter normalt og installerer oppdateringene.

    Hvis installasjonen av Windows-oppdateringen virkelig er frossen, har du ikke noe annet valg enn å starte på nytt.

    Avhengig av hvordan Windows og BIOS / UEFI er konfigurert, må du kanskje holde nede strømknappen i flere sekunder før datamaskinen slås av. Det kan være nødvendig å ta ut batteriet på en nettbrett eller bærbar PC.

    Hvis du bruker Windows 10 eller Windows 8, og blir ført til påloggingsskjermen etter omstart, kan du prøve å trykke eller klikke på strømikonet nederst til høyre og velge Oppdater og start på nytt, hvis tilgjengelig.

    Hvis du automatisk blir ført til Avanserte oppstartsalternativer eller Oppstartsinnstillinger-menyen etter omstart, velger du sikker~~POS=TRUNC og se kommentarene i trinn 3 nedenfor.

  3. Start Windows i sikkermodus. Denne spesielle diagnostiske modusen for Windows laster bare minimum driverne og tjenestene som Windows absolutt trenger, så hvis et annet program eller en annen tjeneste er i konflikt med en av Windows-oppdateringene, kan installasjonen fullføres helt fint.

    Hvis Windows-oppdateringene installeres, og du fortsetter til sikkermodus, er det bare å starte derfra for å komme inn i Windows normalt.

  4. Fullfør en systemgjenoppretting for å angre endringene som hittil er gjort av den ufullstendige installasjonen av Windows-oppdateringene.

    Siden du ikke får tilgang til Windows normalt, kan du prøve å gjøre dette fra sikkermodus. Se lenken i trinn 3 hvis du ikke er sikker på hvordan du starter i sikkermodus.

    Husk å velge gjenopprettingspunktet som ble opprettet av Windows under systemgjenoppretting rett før installasjonen av oppdateringen.

    Forutsatt at det ble opprettet et gjenopprettingspunkt og systemgjenoppretting, skal datamaskinen din returneres til den den var i før oppdateringene startet. Hvis dette problemet oppstod etter automatisk oppdatering, som det som skjer på oppdateringen tirsdag, må du huske å endre Windows Update-innstillingene slik at dette problemet ikke oppstår igjen.

  5. Prøv Systemgjenoppretting fra avanserte oppstartsalternativer (Windows 10 og 8) eller Systemgjenopprettingsalternativer (Windows 7 og Vista) hvis du ikke har tilgang til Sikker modus eller hvis gjenopprettingen mislyktes fra Sikker modus.

    Siden disse menyene med verktøy er tilgjengelige fra "utenfor" Windows, kan du prøve dette selv om Windows er helt utilgjengelig.

    Systemgjenoppretting er bare tilgjengelig utenfor Windows hvis du bruker Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller Windows Vista. Dette alternativet er ikke tilgjengelig i Windows XP.

  6. Start datamaskinens "automatiske" reparasjonsprosess. Mens en systemgjenoppretting er en mer direkte måte å angre på endringer på, i dette tilfellet av en Windows-oppdatering, er noen ganger en mer omfattende reparasjonsprosess i orden.

    • Windows 10 og Windows 8: Prøv en oppstartsreparasjon. Hvis det ikke gjør susen, kan du prøve å tilbakestille denne PC-prosessen (det ikke-destruktive alternativet, selvfølgelig).
    • Windows 7 og Windows Vista: Prøv Startup Repair-prosessen.
    • Windows XP: Prøv reparasjonsinstallasjonsprosessen.
  7. Test datamaskinens minne. Det er mulig at sviktende RAM kan føre til at patchinstallasjonene fryser. Heldigvis er hukommelse veldig enkelt å teste.

  8. Oppdater BIOS. En utdatert BIOS er ikke en vanlig årsak til dette problemet, men det er mulig.

    Hvis en eller flere av oppdateringene Windows prøver å installere, er involvert i hvordan Windows fungerer med hovedkortet eller annen innebygd maskinvare, kan en BIOS-oppdatering løse problemet.

  9. Gjør en ren installasjon av Windows. En ren installasjon innebærer fullstendig sletting av harddisken som Windows er installert på, og deretter installering av Windows igjen fra bunnen av på den samme harddisken. Åpenbart vil du ikke gjøre dette hvis du ikke trenger det, men det er en veldig sannsynlig løsning hvis trinnene før denne ikke lyktes.

    Det kan virke sannsynlig at ominstallering av Windows, og deretter de samme eksakte Windows-oppdateringene, vil føre til det samme problemet, men det er vanligvis ikke det som skjer. Siden de fleste låseproblemer forårsaket av oppdateringer fra Microsoft faktisk er programvarekonflikter, resulterer vanligvis en ren installasjon av Windows, fulgt av installasjon av alle tilgjengelige oppdateringer, som en perfekt fungerende datamaskin.


Har du fremdeles problemer med fast eller frysing knyttet til Windows Update?

Hvis oppdateringer sitter fast installert på eller like etter Patch Tuesday (andre tirsdag i måneden), kan du se våre detaljer om den siste Patch Tuesday-brikken for mer om disse spesifikke oppdateringene.

Legg igjen en kommentar