Windows feilgjenoppretting: Hva skal jeg gjøre når Windows ikke starter

Windows klarte ikke å starte kan vises som en blå skjerm med en feil, en kontinuerlig omstartløkke eller ingenting som vises på skjermen i det hele tatt. En datamaskin kan ikke starte etter å ha blitt slått av eller etter en omstart.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder Windows 10-systemer, Windows 8 og Windows 7.


Årsak til at Windows ikke kunne starte

Når en bærbar datamaskin eller et stasjonært Windows-system ikke starter, kan årsaken være en frakoblet enhet, en manglende fil, en mislykket oppdatering eller sviktende maskinvare.

Hvordan fikse Windows som ikke kan starte

Følg trinnene nedenfor i rekkefølge for å identifisere og løse problemet. I de fleste tilfeller kan litt feilsøking få systemet til å fungere igjen, men noen problemer kan kreve at du bytter ut feil maskinvare.

  1. Start datamaskinen på nytt. Restart gjenoppretter tilgang hvis problemet bare var en uvanlig feil under oppstartsprosessen.

  2. På et stasjonært system, sjekk tilkoblingene dine. Hvis du bruker et tastatur eller en mus med en kabel, trekker du ut kontakten og kobler til hver for å bekrefte at enhetene er koblet til. Et frakoblet tastatur kan for eksempel føre til at systemet stopper under oppstartsprosessen. På samme måte må du sørge for at kabelen fra systemet til skjermen er koblet til.

  3. På et stasjonært system, se etter at strømindikatorlampen lyser. Hvis du ikke kan se lyset, kan strømforsyningen ha sviktet. Hvis absolutt ingenting skjer når du trykker på strømknappen, kan det hende du må bytte strømforsyning.

  4. Ta ut batteriet. På et bærbar PC-system med et lett å fjerne batteri, trekker du ut alle strømkablene og tar deretter ut batteriet. Når batteriet er ute av systemet, kobler du til strømledningen og kobler den til den bærbare datamaskinen. Prøv å starte datamaskinen. Hvis det starter vellykket, var problemet ditt bærbare batteri.

  5. La oppdateringene fullføres. Hvis du ser noen skjerm på skjermen, vent litt lenger. Windows prøver ofte å installere system-, applikasjons- og driveroppdateringer under oppstartsprosessen. Spesielt hvis du har et eldre eller tregere system, kan det ta lang tid å installere disse oppdateringene. I noen spesielt problematiske tilfeller kan du la datamaskinen stå på over natten, og deretter sjekke den neste morgen.

  6. Start Windows med den siste kjente gode konfigurasjonen. Dette alternativet prøver å starte systemet med de siste endringene i enheten, registeret og operativsystemet som er tilbakeført til innstillingene som fungerte. Dette kan tillate systemet å gjenopprette fra et mislykket system- eller enhetsdriveroppdatering, eller en feilkonfigurert registeroppføring. (Når Windows ikke starter to ganger på rad, bør systemet gi deg tilgang til menyen Advanced Boot Options.)

    Hvis systemet ditt starter med denne metoden, kan det være lurt å holde ut umiddelbart og prøve å bruke system- eller enhetsdriveroppdateringer på nytt, siden disse oppdateringene kan være kilden til problemet. Ta kontakt med Microsoft Support eller enhetsprodusentens nettsted for å få siste nytt eller informasjon.

  7. Kjør Startup Repair (også kjent som Automatic Repair i eldre versjoner av Windows}. Startup Repair skanner systemet ditt og prøver å fikse manglende eller ødelagte systemfiler. Det kan ta mer enn noen minutter å fullføre, og det kan kreve at du starter datamaskinen på nytt. I noen tilfeller må du kanskje kjøre Startup Repair opptil tre ganger for å løse oppstartsproblemer.

  8. Utfør en systemgjenoppretting. Bruk et nylig gjenopprettingspunkt for å gjenopprette systemet. En systemgjenoppretting vil tilbakestille systemet, driverne og registeret til et tidligere tidspunkt.

  9. Skann datamaskinen din etter skadelig programvare på flere måter å fjerne skadelig programvare på. Noen tegn på at systemet ditt kan ha skadelig programvare inkluderer virusadvarsler, merknader eller andre uvanlige meldinger som vises når systemet starter.

  10. Tilbakestill PCen. En tilbakestilling vil gi deg Windows og appene som opprinnelig var installert på systemet ditt. Ofte starter folk en Windows Reset når de er klare til å kvitte seg med et system, men ønsker å gi systemet til noen andre. En tilbakestilling sletter systemtilpasninger og endringer, fjerner installerte applikasjoner og sletter data. Det kan imidlertid være en effektiv måte å returnere et problematisk system til en gang til gang brukbar datamaskin.

    Forsikre deg om at du har sikkerhetskopiert dine personlige filer andre steder før du foretar en tilbakestilling. En tilbakestilling vil slette filene dine.

  11. Test en støyende harddisk. En mislykket eller sviktende stasjon kan forhindre at Windows starter riktig. Harddisker med spinnende deler avgir ofte slipe- eller klanglyder når de svikter, mens solid state-stasjoner (SSD-er) vanligvis slutter å fungere uten hørbare indikatorer. Hvis en stasjon mislykkes, kan du installere Windows på en ny stasjon. Hvis du ikke har sikkerhetskopiert dataene dine andre steder, kan du bruke programvare for datagjenoppretting til å prøve å hente filene fra den mislykkede stasjonen.

  12. Utfør en ren installasjon. Hvis ingen av trinnene ovenfor har fungert, kan du prøve en ren installasjon av Windows. Denne prosessen vil slette alt på stasjonen og erstatte den med en ny installasjon av Windows.


Legg igjen en kommentar