Slik åpner du ledetekst (Windows 10, 8, 7 osv.)

Kommandoprompt er et av kommandolinjegrensesnittprogrammene som brukes til å utføre kommandoer i Windows-operativsystemer.

Noen populære kommandopromptkommandoer du kanskje har hørt om inkluderer ping, netstat, tracert, shutdown og attrib, men det er mange flere. Vi har en komplett liste her.

Selv om ledetekst sannsynligvis ikke er et verktøy de fleste av dere vil bruke regelmessig, kan det virkelig være nyttig nå og da, kanskje for å feilsøke et bestemt Windows-problem eller for å automatisere en slags oppgave.

Hvordan du åpner kommandoprompt, er forskjellig mellom Windows-versjoner, så du finner trinnene nedenfor for Windows 10, Windows 8 eller Windows 8.1 og Windows 7, Windows Vista og Windows XP. Se hvilken versjon av Windows har jeg? hvis du ikke er sikker.


Åpne ledeteksten i Windows 10

 1. Velg Start-knappen.
 2. Skriv inn cmd.

 3. Trykk på Ledetekst fra listen.

Åpne ledetekst gjennom Start-menyen

En annen måte å åpne ledeteksten i Windows 10 er å se på startmenymappen:

 1. Velg Start-knappen.
 2. Velg Windows System mappen fra listen.

 3. Velg Ledetekst fra mappegruppen.

Åpne ledeteksten ved hjelp av strømbrukermenyen

En annen metode i Windows 10 er gjennom strømbrukermenyen. Hvis du bruker et tastatur eller en mus, velger du Ledetekst fra menyen som vises etter at du har trykket på Win + X eller høyreklikk på Start-knappen.

Du kan se Windows PowerShell-alternativer i strømbrukermenyen i stedet for ledeteksten. I nyere versjoner av Windows 10 er ledeteksten erstattet av PowerShell, men du kan fortsatt få tilgang til den fra strømbrukermenyen ved å redigere oppgavelinjens innstillinger.


Åpne ledeteksten i Windows 8 eller 8.1

 1. Trykk på Start-knappen og sveip opp for å få frem Apper skjermen. Du kan oppnå det samme med en mus ved å velge pil ned ikonet nederst på skjermen.

  Før Windows 8.1-oppdateringen kan du få tilgang til appskjermbildet fra Start-skjermen ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen, eller høyreklikke hvor som helst, og deretter velge Alle apper.

  Hvis du bruker et tastatur eller en mus, er en veldig rask måte å åpne et ledetekstvindu på i Windows 8 via strømbrukermenyen - bare hold inne WINDOWS og X tastene samtidig, eller høyreklikk på Start-knappen, og velg Ledetekst.

 2. Sveip eller bla til høyre av appskjermen for å finne Windows System seksjonsoverskrift.

 3. Trykk på Ledetekst. Du kan nå utføre kommandoen du trenger for å kjøre.

  Se vår liste over Windows 8 kommandopromptkommandoer for en komplett liste over kommandoene som er tilgjengelige gjennom ledetekst i Windows 8, inkludert korte beskrivelser og lenker til mer grundig informasjon hvis vi har det.


Åpne ledeteksten i Windows 7, Vista eller XP

 1. Åpne Start-menyen nederst til venstre på skjermen.

  I Windows 7 og Windows Vista er det litt raskere å komme inn kommando i søkefeltet nederst på Start-menyen, og velg deretter Ledetekst når det vises i resultatene.

 2. Gå til alle programmer > Tilbehør.

 3. Velg Ledetekst fra listen over programmer.

  Her er vår liste over Windows 7-kommandoer, en liste over Windows Vista-kommandoer og en liste over Windows XP-kommandoer hvis du trenger en kommandoreferanse for noen av disse versjonene av Windows.


Andre måter å åpne ledeteksten på

Kommandoprompt i Windows XP gjennom Windows 10 kan også åpnes med en kommando. Dette er spesielt nyttig hvis du liker å bruke dialogboksen Kjør, eller hvis Windows Utforsker har krasjet og Start-menyen er utilgjengelig (og dermed ikke instruksjonene ovenfor fungerer).

For å gjøre dette, må du skrive inn cmd i kommandolinjegrensesnittet. Dette kan være i dialogboksen Kjør (WINDOWS + R) eller Oppgavebehandling filer > Kjør ny oppgave menyen.

Forhøyede kommandoprompter og gamle Windows-versjoner

I versjoner av Windows utgitt før Windows XP, som Windows 98 og Windows 95, finnes det ikke en ledetekst. Men den den eldre og veldig like MS-DOS Prompt fantes da. Dette programmet ligger i Start-menyen og kan åpnes med kommando kjør kommando.

Noen kommandoer, som sfc-kommandoen som brukes til å reparere Windows-filer, krever at ledeteksten åpnes som administrator før de kan kjøres. Dette er tilfelle hvis du får en melding som en av disse etter å ha prøvd å utføre en kommando:

 • Sjekk at du har administrative rettigheter
 • ... Kommandoen kan bare utføres fra en forhøyet ledetekst
 • Du må være administrator

Se Hvordan di kan åpne en forhøyet ledetekst for å få hjelp til å starte ledeteksten som administrator, en prosess som er litt mer komplisert enn det som er beskrevet ovenfor.


Legg igjen en kommentar