Hvordan åpne en forhøyet ledetekst i Windows

Noen kommandoer som er tilgjengelige i Windows krever at du kjører dem fra en forhøyet ledetekst. I utgangspunktet betyr dette å kjøre ledetekstprogrammet (cmd.exe) med administratorrettigheter.

Du vet om du trenger å kjøre en bestemt kommando fra en forhøyet ledetekst fordi det tydelig vil fortelle deg det i en feilmelding etter å ha kjørt kommandoen.

Når du for eksempel prøver å utføre sfc-kommandoen fra et vanlig ledetekstvindu, får du meldingen "Du må være administrator som kjører en konsolløkt for å kunne bruke sfc-verktøyet".

Prøv chkdsk-kommandoen, og du får en "Tilgang nektet fordi du ikke har tilstrekkelige privilegier, ellers kan disken være låst av en annen prosess. Du må påkalle dette verktøyet som kjører i forhøyet modus og sørge for at disken er ulåst".

Andre kommandoer gir andre meldinger, men uansett hvordan meldingen er formulert, eller hvilken kommandopromptkommando vi snakker om, er løsningen enkel: åpne en forhøyet ledetekst og utfør kommandoen igjen.

Tid kreves: Å åpne en forhøyet ledetekst vil ta de fleste av dere under et minutt fra start til slutt. Når du vet hvordan du gjør det, blir du enda raskere neste gang.

De spesifikke trinnene som er involvert i å åpne en forhøyet ledetekst, varierer noe avhengig av operativsystem. Den første opplæringen fungerer for Windows 10 og Windows 8, og den andre for Windows 7 og Windows Vista. Se hvilken versjon av Windows har jeg? hvis du ikke er sikker.


Hvordan åpne en forhøyet ledetekst i Windows 10 eller Windows 8

Følgende prosess fungerer bare for Windows 10 og Windows 8, noe som er uheldig siden det er superenkelt og fungerer for å heve andre programmer også, ikke bare ledeteksten.

Hvis du bruker et tastatur med Windows 10 eller Windows 8, kan du raskt åpne en ledetekst fra Power User-menyen. Bare bruk WIN + X hurtigtast og velg deretter Ledetekst (Admin). Velg Ja på eventuelle meldinger om brukerkontokontroll som kan vises.

Avhengig av innstillingene og Windows-konfigurasjonen, kan ledeteksten erstattes av Windows Powershell.

  1. Åpne Oppgavebehandling. Den raskeste måten, forutsatt at du bruker et tastatur, er via CTRL + SHIFT + ESC men det er flere andre metoder skissert i den lenken. En enkel måte er å skrive inn appnavnet i Cortanas søkefelt.

  2. Gå til filet > Kjør ny oppgave.

    Ser du ikke Fil-menyen? Du må kanskje først velge Mer informasjon nederst i Oppgavebehandling-vinduet for å vise en mer avansert visning av programmet, inkludert Fil-menyen.

  3. I vinduet Opprett nytt oppgave du ser nå, skriver du inn følgende i Åpne tekstfelt:


Legg igjen en kommentar