Hvordan åpne Kontrollpanel (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

Kontrollpanelet i Windows er en samling applets, som små programmer, som kan brukes til å konfigurere forskjellige aspekter av operativsystemet.

For eksempel lar en applet i Kontrollpanel deg konfigurere musepekeren (blant annet), mens en annen lar deg justere alle lydrelaterte innstillinger.

Andre appletter kan brukes til å endre nettverksinnstillinger, sette opp lagringsplass, administrere skjerminnstillinger og mye mer. Du kan se hva de alle gjør i vår liste over kontrollpanelapplets.

Så før du kan gjøre noen av disse endringene i Windows, må du åpne Kontrollpanel. Heldigvis er det veldig enkelt å gjøre - i det minste i de fleste versjoner av Windows.

Overraskende nok, hvordan du åpner Kontrollpanel, varierer mye mellom Windows-versjoner. Nedenfor finner du trinn for Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP. Se hvilken versjon av Windows har jeg? hvis du ikke er sikker.

Tid kreves: Åpne Kontrollpanel vil trolig bare ta noen få sekunder i de fleste versjoner av Windows. Det vil ta mye kortere tid når du vet hvor den er.


Åpne Kontrollpanel i Windows 10

  1. Velg Start-knapp.

  2. Velg Kontrollpanel.

    Bruker du ikke tastatur? Bla til bunnen av listen over startalternativer og åpne Windows System-mappe.

  3. Velg Kontrollpanel fra listen.

På de fleste Windows 10-PCer åpnes kontrollpanelet i kategorivisningen, som sorterer applets i [antagelig] logiske kategorier. Hvis du vil, kan du endre Vis etter-alternativet til Store ikoner eller Små ikoner for å vise alle applets individuelt.


Åpne Kontrollpanel i Windows 8 eller 8.1

Dessverre gjorde Microsoft det spesielt vanskelig å få tilgang til Kontrollpanel i Windows 8. De gjorde det litt enklere i Windows 8.1, men det er fortsatt altfor komplisert.

  1. Sveip oppover på Start-skjermen for å bytte til Apps skjerm. Velg det nedovervendte pilikonet med en mus for å få opp det samme skjermbildet.

    Før Windows 8.1-oppdateringen er appskjermbildet tilgjengelig ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen, eller du kan høyreklikke hvor som helst og velge Alle apps.

    Hvis du bruker et tastatur, vil WIN + X snarveien viser Strømbrukermeny, som har en lenke til kontrollpanelet. I Windows 8.1 kan du også høyreklikke på Start-knappen for å få frem denne praktiske hurtigmenyen.

  2. Sveip eller bla mot høyre på appskjermbildet og finn Windows System-kategori.

  3. Velg Kontrollpanel.

    Windows 8 bytter til skrivebordet og åpner kontrollpanelet.

    Som i de fleste versjoner av Windows, er kategorivisningen standardvisningen for Kontrollpanel i Windows 8, men vi anbefaler å endre den til det uten tvil lettere å administrere Små ikoner eller Store ikoner. Gjør det ved å velge Kategori fra menyen øverst i Kontrollpanel, og deretter velger du en ikonvisning.


Åpne Kontrollpanel i Windows 7, Vista eller XP

  1. Åpne Start-menyen.
  2. Velg Kontrollpanel fra listen i høyre marg.

    Windows 7 eller Vista: Hvis du ikke ser Kontrollpanel oppført, kan lenken være deaktivert som en del av en tilpasning av Start-menyen. Skriv i stedet kontroll i søkefeltet nederst på Start-menyen, og velg deretter Kontrollpanel når det vises i listen ovenfor.

    Windows XP: Hvis du ikke ser et kontrollpanelalternativ, kan Start-menyen være satt til "klassisk", eller koblingen kan være deaktivert som en del av en tilpasning. Prøve Start > innstillinger > kontrollpanel, eller utføre kontroll fra Run-boksen.

I alle de tre versjonene av Windows vises en gruppert visning som standard, men den ikke-grupperte visningen eksponerer alle individuelle applets, noe som gjør dem lettere å finne og bruke.


Andre måter å åpne kontrollpanelapplets på

Som vi nevnte ovenfor, vil kontroll-kommandoen starte Kontrollpanel fra hvilket som helst kommandolinjegrensesnitt i Windows, inkludert ledetekst.

I tillegg kan hver enkelt kontrollpanel-applet åpnes via ledeteksten, noe som er veldig nyttig hvis du bygger et skript eller trenger rask tilgang til en applet. Se kommandolinjekommandoer for kontrollpanelapplets for en komplett liste.

En annen måte å få tilgang til Kontrollpanel-appletter er ved å aktivere GodMode i Windows, som er en spesiell mappe som inneholder applets fra Kontrollpanel. Det er ikke selve kontrollpanelet, men i stedet en lett tilgangsmappe med verktøyene som finnes i programmet.

Legg igjen en kommentar