Operativsystem (OS) Definisjon og eksempler

Et operativsystem er et kraftig, og vanligvis stort, program som styrer og administrerer maskinvaren og annen programvare på en datamaskin.

Alle datamaskiner og datamaskinlignende enheter krever operativsystemer, inkludert den bærbare datamaskinen, nettbrettet, skrivebordet, smarttelefonen, smartklokken og ruteren.

Ikke sikker på hvilket operativsystem du kjører? Bruk Web System Info Tool nedenfor for å finne ut av det!


Eksempler på operativsystemer

Bærbare datamaskiner, nettbrett og stasjonære datamaskiner kjører alle operativsystemer som du sikkert har hørt om. Noen eksempler inkluderer versjoner av Microsoft Windows (som Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP), Apples macOS (tidligere OS X), Chrome OS, BlackBerry Tablet OS og smaker av Linux, en åpen kildekode operativsystem.

Microsoft Windows 10.

Smarttelefonen din kjører et mobiloperativsystem, sannsynligvis enten Apples iOS eller Googles Android. Begge er kjente navn, men du har kanskje ikke innsett at det er operativsystemene som kjører på disse enhetene.

Servere, som de som er vert for nettstedene du besøker eller serverer videoene du ser, kjører vanligvis spesialiserte operativsystemer, designet og optimalisert for å kjøre den spesielle programvaren som kreves for å få dem til å gjøre det de gjør. Noen eksempler inkluderer Windows Server, Linux og FreeBSD.

Linux Mint.


Programvare og operativsystemer

De fleste programvareapplikasjoner er designet for å fungere med bare ett selskaps operativsystem, som bare Windows (Microsoft) eller bare macOS (Apple).

En programvare vil tydelig si hvilke operativsystemer den støtter, og vil bli veldig spesifikk om nødvendig. For eksempel kan et program for videoproduksjon si at det støtter Windows 10, Windows 8 og Windows 7, men støtter ikke eldre versjoner av Windows som Windows Vista og XP.

Programvareutviklere gir også ofte ut flere versjoner av programvaren som fungerer med andre operativsystemer. Når vi kommer tilbake til videoproduksjonsprogrameksemplet, kan det selskapet også gi ut en annen versjon av programmet med nøyaktig de samme funksjonene, men som bare fungerer med macOS.

Det er også viktig å vite om operativsystemet ditt er 32-bit eller 64-bit. Det er et vanlig spørsmål du blir spurt når du laster ned programvare. Se Hvordan vite om du har Windows 64-bit eller 32-bit hvis du trenger hjelp.

Spesielle typer programvare kalt virtuelle maskiner kan faktisk etterligne "ekte" datamaskiner og kjøre forskjellige operativsystemer fra dem. Se hva er en virtuell maskin? for mer om denne funksjonen.


Operativsystemfeil

Det er flere måter at et operativsystem i seg selv kan bli ødelagt eller ødelagt, men disse problemene er relativt sjeldne.

I Windows er den alvorligste feilmeldingen om operativsystemet ikke funnet og innebærer at man ikke en gang kan bli funnet!

Operativsystemoppdateringer

Alle moderne operativsystemer har en innebygd mekanisme for å holde programvaren oppdatert. I Windows gjøres dette gjennom Windows Update. Andre operativsystemer fungerer på samme måte, som når du oppdaterer Android OS eller installerer iOS-oppdateringer.

Det er viktig å holde et operativsystem oppdatert med de nyeste funksjonene, slik at du får mest mulig ut av det du betalte for. Å få sikkerhetskorrigeringer er en annen viktig grunn til å sørge for at operativsystemet alltid er oppdatert; Dette kan bidra til å forhindre at hackere kommer inn på enheten din.


Legg igjen en kommentar