Det beste Linux-oppsettet for å erstatte Windows Vista og XP

Eldre maskinvare fungerer kanskje ikke bra for Windows 10. Selv om en hvilken som helst standard datamaskin laget etter omtrent 2012 vil kjøre Windows 10, får du best ytelse på gamle datamaskiner ved å installere Linux med skrivebordsmiljøer med lav vekt.


Hvorfor maskinvare gjelder

Eldre maskinvare er preget av tre hovedbegrensninger: Prosessorarkitektur, minne og ledig diskplass.

Av disse tre attributtene er arkitektur viktigst. De fleste moderne operativsystemer er som standard en 64-biters prosessor. Mye eldre datamaskiner har bare en 32-biters prosessor, som derfor krever et 32-biters operativsystem.

Interessant nok dekker Windows 10s minste systemkrav maskiner som er kilde fra et tiår siden:

  • Prosessor: 1 gigahertz (GHz) eller raskere prosessor eller SoC
  • 1 gigabyte (GB) for 32-bit eller 2 GB for 64-bit
  • Harddiskplass: 16 GB for 32-bit OS 20 GB for 64-bit OS
  • Grafikkort: DirectX 9 eller nyere med WDDM 1.0-driver
  • Skjerm: 800x600

Imidlertid, selv om datamaskiner med 4 GB RAM og 30 GB diskplass i teorien kan støtte ethvert moderne operativsystem, fungerer de nyeste operativsystemene best med 8 GB RAM og 100 GB eller mer åpen diskplass. Eldre datamaskiner i nedre ende av nivået fungerer bra med spesifikke Linux-konfigurasjoner.


Velge en ressurs Linux-distribusjon

For det meste bør valget av en Linux-distribusjon for en eldre datamaskin fokusere på skrivebordsmiljøet. En DE er det grafiske brukergrensesnittet for operativsystemet. Linux-distribusjoner - og det er hundrevis av dem - påvirker vanligvis ikke opplevelseskvaliteten under panseret. Imidlertid krever forskjellige DEer forskjellige ressursnivåer, så en high-end DE som KDE vil lagre smertefullt mens den samme fordelingen på samme datamaskin med low-end DE vil fly.

DE med lav ressurs

  • LXDE

  • XFCE

  • LXQT

Høy ressurs DE

  • KDE

  • budgie

Du har tre gode alternativer:

  • XFCE er en ærverdig, lett DE med et rent overordnet utseende, gode tilpasningsalternativer og en rekke DE-spesifikke verktøy. Den kilder til tidlig på 1990-tallet; Selv om det er rimelig intuitivt, tilordnes det ikke rent til metaforene til Windows eller Mac.
  • LXQT er også lett. Det ligner visuelt på motivene til Windows XP, så det er en god kandidat for noen som kan slite med nye tilnærminger til stasjonær databehandling.
  • Hvis LXQT ser ut som Windows XP, LXDE ser ut som Windows Vista. Det er litt mer visuelt tiltalende, med flere glassaktige designelementer som standard.

En mellomnivå DE, som kanel eller MATE eller Deepin, kan fungere bra nok, men avhengig av maskinvaren din, kan du se noen ytelse.

Unngå alltid høyressurs-DE for eldre maskinvare.


Valg av programvare

Distribusjoner tilbyr store kataloger med programvare, men vær forsiktig - installering av visse apper kan skape en uforholdsmessig stor systemdrag. Hvis du installerer LXDE som din DE, men deretter installerer en stasjonær app som er en del av KDE-pakken, vil datamaskinen din laste ned og installere en betydelig del av KDE, som aktiveres og kjører for å støtte den appen.

Programvarekatalogen din vil vanligvis fortelle deg hvilke avhengigheter et program krever. Hold øye med dem. En app som er avhengig av en annen DEs infrastruktur, kan godt installeres riktig og kjøre riktig på datamaskinen din - men til en pris i det totale systemressursforbruket.


Tenk på skallet

Det raskeste Linux-miljøet er det uten DE. Linux fungerer bra fra kommandolinjen, og mange forskjellige apper, inkludert Lynx-nettleseren, fungerer fra et skall.

Legg igjen en kommentar