MKV-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med .MKV-filtypen er en Matroska-videofil. Det er en videokontainer som MOV og AVI, men støtter også et ubegrenset antall lyd-, bilde- og undertekstspor (som SRT eller USF).

Dette formatet blir ofte sett på som bærer for HD-video på nettet fordi det støtter beskrivelser, rangeringer, omslagsbilder og til og med kapittelpunkter - det er derfor MKV ble valgt som standard videokontainerformat for den populære DivX Plus-programvaren.


Hvordan spille MKV-filer

Å åpne MKV-filer kan høres ut som en enkel oppgave - bare dobbeltklikk på den, som alle andre videofiler - men hvis du har en samling på 10 videoer du har fra 10 forskjellige steder, vil du sannsynligvis oppdage at minst noen få av disse videoer vil ikke spilles av riktig. Dette problemet oppstår fordi de riktige kodene for den bestemte typen video allerede må være tilstede på datamaskinen din før videostrømmen gjengis. (Mer om kodeker nedenfor.)

Det beste alternativet for å spille de fleste MKV-filer er å bruke VLC. Hvis du bruker Windows, inkluderer noen andre MKV-spillere MPV, MPC-HC, KMPlayer, DivX Player, MKV File Player eller The Core Media Player.

Noen av disse applikasjonene åpner også en MKV-fil på macOS, og det samme kan Elmedia Player. Selv om det ikke er gratis, kan Roxio-programvare også brukes til å spille av MKV-filer på macOS.

På Linux åpner du MKV-filer ved hjelp av xine og noen av programmene ovenfor som fungerer med Windows og Mac, som VLC.

Spill MKV-filer på iPhones, iPads og iPods med den gratis PlayerXtreme Media Player eller VLC for Mobile-apper. VLC fungerer også med Android-enheter, og det samme gjør Simple MP4 Video Player (den blir kalt slik fordi MP4 og andre videoformater støttes).

Bruk CorePlayer mobilprogramvare til å åpne MKV-filer på Palm-, Symbian-, Windows Mobile- og BlackBerry-enheter. Programvaren er imidlertid ikke gratis.

Siden du kanskje trenger forskjellige programmer for å åpne forskjellige MKV-filer, kan du alltid endre standardprogrammet for en bestemt filtype i Windows. Dette trinnet blir nødvendig hvis KMPlayer for eksempel prøver å åpne en MKV-fil som du i stedet vil eller trenger å bruke med DivX Player.


Dekoderfiltre

Matroska.org-nettstedet presenterer en liste over dekoderfiltre som må installeres for at enkelte MKV-filer skal kunne spilles av på datamaskinen din (i delen Tilleggsavspilling). Hvis for eksempel videoen er komprimert med DivX Video, må du installere DivX-kodeken eller FFDshow.

Hvordan konvertere en MKV-fil

En gratis videofilkonverterer er den enkleste måten å konvertere en MKV-fil til et annet videoformat. Siden videofiler vanligvis er ganske store, bør en online MKV-omformer som ConvertFiles sannsynligvis ikke være ditt førstevalg.

Bruk i stedet et program som Freemake Video Converter for å konvertere MKV til MP4, AVI, MOV, eller til og med rett til en DVD, slik at du kan brenne MKV-filen med liten innsats eller kunnskap om filmforbrenning. Freemake Video Converter er også nyttig hvis du vil kopiere en DVD til MKV-format.


Hvordan redigere MKV-filer

Som med alle andre videotyper, kan du legge til nye undertekster i en MKV-video eller til og med fjerne dem, pluss å lage tilpassede kapitler for videoen. Prøv å redigere med det gratis MKVToolNix-inngangsnivåprogrammet for Windows, Linux og macOS.

Undertekstformater som støttes inkluderer SRT, PGS / SUP, VobSub og SSA. Du kan slette undertekster som er mykkodet i MKV-filen, eller til og med legge til dine egne tilpassede undertekster. Chapter Editor-delen av programmet lar deg lage start- og sluttider for tilpassede videokapitler.

Hvis du ikke bruker GUI-versjonen av MKVToolNix, kan denne kommandoen fjerne undertekstene:

mkvmerge --no-undertekster input.mkv -o output.mkv

For andre tips eller hjelp til å bruke MKVToolNix, se online dokumentasjonen.

For å redigere lengden på en MKV-fil, kutte ut deler av videoen eller slå sammen flere MKV-videoer sammen, bruk Freemake Video Converter-programmet som er nevnt ovenfor.


MKV-formatet og dets kodeker

Fordi MKV-filformatet bare er et generelt containerformat, kan det inneholde flere forskjellige spor som hver bruker forskjellige komprimeringsformater. Følgelig er det ikke så lett å stole på en enkelt MKV-spiller som kan åpne hver MKV-fil du har.

Enkelte dekodere er nødvendige for visse kodingsordninger, og det er grunnen til at noen MKV-filer kan fungere på en datamaskin, men ikke på en annen - programmet som leser MKV-filen må laste inn passende dekodere. Sjekk ut listen over dekodere på Matroska.org-nettstedet.

Filer i MKA-format er bare Matroska-relatert lyd uten video. Matroska 3D Vide) -filer brukes til stereoskopisk video, og Matroska Elementary Stream-filer inneholder bare undertekster. Disse formatene er tilstede med henholdsvis MK3D- og MKS-filtypene.

Matroska-prosjektet er støttet av en ideell organisasjon og er en gaffel av Multimedia Container Format. Den ble først kunngjort for publikum i slutten av 2002 og er en helt royalty-fri åpen standard som er gratis for både privat og kommersiell bruk.


Legg igjen en kommentar