Lær hvordan du knytter lag i GIMP

GIMPs lagpalette er en veldig kraftig funksjon, men alternativet Link Layers har nesten blitt skjult. Funksjoner som blandemodus og glidebryter for opasitet, er ganske åpenbare og innbyr til eksperimentering. Imidlertid, fordi Link Lay-knappene er alt annet enn usynlige til du faktisk klikker på dem, er det veldig enkelt å overse denne nyttige funksjonen.


Hva gjør koblingslag?

Denne funksjonen kobler ganske enkelt to eller flere lag sammen slik at du kan bruke transformasjoner likt på hvert lag uten å måtte slå dem sammen først. Dette gir deg åpenbart fleksibiliteten til å gjøre transformasjoner senere uavhengig, noe du ikke kunne gjort hvis du hadde slått sammen lagene.

Mens Link Layers lar deg flytte, endre størrelse, rotere og vende lag i kor, gjelder det bare for disse typer transformasjoner. For eksempel kan du ikke bruke et filter på flere koblede lag samtidig. Du må enten bruke filteret på hvert lag uavhengig eller slå sammen lagene først. Hvis du også flytter posisjonen til et koblet lag i dialogboksen Lag, vil eventuelle tilknyttede lag forbli i sin posisjon innenfor lagstakken, så disse må flyttes opp eller ned uavhengig av hverandre.


Hvordan koble lag i GIMP

Det er veldig enkelt å koble lag, når du først vet hvordan, men fordi knappene først er umerket, kan du lett overse dem.

  1. Åpne GIMP med prosjektet ditt som har flere lag.

  2. Rett oppmerksomheten mot Lag dialog. Det er nederst til høyre på skjermen som standard. Velg Koblingslag bokser ved siden av hvert av lagene du vil binde sammen. Det er den tomme boksen rett til høyre for øyeikon. Ikonene ser ut kjeder når aktivert.

  3. Når lagene er koblet sammen, velger du et lag og drar det. Du får se alle lagene du koblet sammen.

  4. Prøv å fjerne koblingene ved å velge kjedeikoner en gang til. Begynn deretter å flytte ett av lagene igjen. Legg merke til at det er uavhengig igjen nå.

Hvis du er kjent med å koble lag i Adobe Photoshop, vil denne teknikken være litt fremmed, spesielt ettersom det ikke er noe alternativ å ha mer enn en gruppe sammenkoblede lag til enhver tid. I de fleste tilfeller bør dette imidlertid ikke være et problem med mindre du regelmessig jobber med dokumenter med et stort antall lag.

Hvis du bruker muligheten til å koble lag, får du fleksibilitet til å bruke transformasjoner raskt og enkelt i flere lag, uten å miste muligheten for å bruke endringer i individuelle lag senere.


Legg igjen en kommentar