Hvordan bruke Telnet-klienten i Windows

Telnet er en nettverksprotokoll som gir et kommandolinjegrensesnitt for å kommunisere med en enhet. Telnet brukes oftest til ekstern styring, men også noen ganger for det første oppsettet for noen enheter, spesielt nettverksmaskinvare som brytere og tilgangspunkter. Telnet brukes også til å administrere filer på et nettsted.


Hvordan fungerer Telnet?

Telnet ble opprinnelig brukt på terminaler. Disse datamaskinene krever bare et tastatur fordi alt på skjermen vises som tekst. Terminalen gir deg en måte å logge deg på en annen enhet eksternt, akkurat som om du satt foran den og brukte den som alle andre datamaskiner.

I dag kan Telnet brukes fra en virtuell terminal, eller en terminalemulator, som egentlig er en moderne datamaskin som kommuniserer med den samme Telnet-protokollen. Et eksempel på dette er telnet-kommandoen, tilgjengelig fra ledeteksten i Windows. Telnet-kommandoen bruker Telnet-protokollen til å kommunisere med en ekstern enhet eller et eksternt system.

Telnet-kommandoer kan også utføres på andre operativsystemer som Linux og macOS, på samme måte som telnet-kommandoer utføres i Windows.

Telnet er ikke det samme som andre TCP / IP-protokoller som HTTP, som overfører filer til og fra en server. I stedet har Telnet-protokollen at du logger på en server som om du var en faktisk bruker, og gir deg deretter direkte kontroll og alle de samme rettighetene til filer og applikasjoner som brukeren du er logget på som.

Selv om det ikke er det samme som Telnet, kan du se denne listen over gratis ekstern tilgangsprogrammer hvis du leter etter en måte å kommunisere med en annen datamaskin eksternt.


Hvordan bruke Windows Telnet

Selv om Telnet ikke er en sikker måte å kommunisere med en annen enhet på, er det en grunn eller to til å bruke den, men du kan ikke bare åpne et ledetekstvindu og forvente å begynne å utføre telnet-kommandoer.

Telnet Client, kommandolinjeverktøyet som utfører telnet-kommandoer i Windows, fungerer i alle versjoner av Windows, men avhengig av hvilken versjon av Windows du bruker, må du kanskje aktivere den først.

Aktiver Telnet-klienten i Windows

I Windows 10, Windows 8, Windows 7 og Windows Vista slår du på Telnet-klienten i Windows-funksjonene i Kontrollpanel før noen telnet-kommandoer kan utføres.

Telnet Client er allerede installert og klar til bruk ut av esken i både Windows XP og Windows 98.

  1. Åpne Kontrollpanel ved å søke etter kontrollpanelet i Start-menyen. Eller åpne dialogboksen Kjør via WIN + R og skriv deretter inn kontroll.

  2. Plukke ut programmer. Hvis du ikke ser det fordi du ser på kontrollpanel-appletikonene, velger du Programmer og funksjoner i stedet, og hopp til trinn 4.

  3. Plukke ut Programmer og funksjoner.

  4. Plukke ut Slå Windows-funksjoner på eller av fra venstre rute.

  5. Merk av i avmerkingsboksen ved siden av Telnet-klient.

  6. Plukke ut OK for å aktivere Telnet.

  7. Når du ser Windows fullførte de forespurte endringene melding, kan du lukke alle åpne dialogbokser.


Utfør Telnet-kommandoer i Windows

Telnet-kommandoer er enkle å utføre. Etter å ha åpnet ledeteksten, skriv inn ordet telnet. Resultatet er en linje som sier Microsoft Telnet>, som er der Telnet-kommandoer legges inn.

Hvis du ikke planlegger å følge den første telnet-kommandoen med flere kommandoer, skriver du inn telnet etterfulgt av en hvilken som helst telnet-kommando, for eksempel de som er vist i eksemplene nedenfor.

For å koble til en Telnet-server, skriv inn en kommando som følger denne syntaksen:

tel

For eksempel inn telnet textmmode.com 23 kobles til textmmode.com på port 23 ved hjelp av Telnet.

Den siste delen av kommandoen brukes til Telnet-portnummeret, men er bare nødvendig for å spesifisere hvis det ikke er standardporten på 23. For eksempel telnet textmmode.com 23 er det samme som å kjøre kommandoen telnet textmmode.com, men ikke det samme som telnet textmmode.com 95, som kobles til samme server, men på port 95.

Microsoft beholder denne listen over telnet-kommandoer hvis du vil lære mer om hvordan du gjør ting som å åpne og lukke en Telnet-tilkobling, vise Telnet Client-innstillingene og mer.


Telnet-spill og tilleggsinformasjon

Det er en rekke ledeteksttriks du kan utføre ved hjelp av Telnet. Noen av dem er i tekstform, men du kan ha det gøy med dem.

Sjekk været på Weather Underground med denne Telnet-kommandoen:

telnet regnmaker

Bruk Telnet til å snakke med en kunstig intelligent psykoterapeut ved navn Eliza. Etter å ha koblet til Telehack med kommandoen nedenfor, skriv inn Eliza når du blir bedt om å velge en av de oppførte kommandoene.

te

Se en ASCII-versjon av hele Star Wars Episode IV-filmen ved å skrive inn denne i ledeteksten:

telnet håndkle

Utover de morsomme tingene som kan gjøres i Telnet er det en rekke oppslagstavlesystemer. En BBS gir en måte å sende meldinger til andre brukere, se nyheter, dele filer og mer. Telnet BBS Guide viser hundrevis av servere som du kan koble til ved hjelp av Telnet.


Legg igjen en kommentar