Hvordan ta et skjermbilde på en Windows-datamaskin

Skjermbilder, også kalt skjermbilder eller skjermkapsler, er bilder av hva du ser på skjermen. Dette er også kjent som et "utskriftsskjermbilde". De kan være bilder av et enkelt program, hele skjermen eller til og med flere skjermer hvis du har et dobbelt skjermoppsett.

Det er en håndfull måter å ta et Windows-skjermbilde avhengig av hvilken versjon av Windows du bruker.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder Windows 10, Windows 8 og Windows 7.

Web / Grace Kim


Hvordan ta et skjermbilde 

Den grunnleggende måten å ta et skjermbilde på Windows er på samme måte uansett hvilken versjon av Windows du bruker, og det er veldig, veldig enkelt: trykk på PrtScn tast på tastaturet.

  • PrtScn: Ved å trykke på knappen en gang lagres et skjermbilde av hele skjermen. Hvis du har flere skjermer tilkoblet, vil et enkelt trykk på trykkeskjermknappen lagre et skjermbilde av alle skjermene i ett enkelt bilde.
  • andre+PrtScn: Slå disse knappene samtidig for å ta et skjermbilde av et enkelt vindu du er fokusert på. Velg vinduet en gang for å sikre at det er i fokus, og trykk deretter på disse tastene.
  • Vinne+PrtScn: Ved å bruke Windows-tasten med utskriftsskjermknappen (i Windows 8 og nyere) vil du ta et skjermbilde av hele skjermen og deretter lagre det i standard Bilder-mappen i en undermappe som heter Skjermbilder (f.eks. C: Brukere [bruker] Bilder Skjermbilder).

Hvordan lime inn eller lagre et skjermbilde

Den enkleste måten å lagre et skjermbilde på er å først lime det inn i Microsoft Paint-applikasjonen. Dette er enkelt å gjøre i Paint fordi du ikke trenger å laste det ned - det er inkludert i Windows som standard.

Du har andre alternativer som å lime det inn i Microsoft Word, Photoshop eller et annet program som støtter bilder, men for enkelhets skyld bruker vi Paint. Den raskeste måten å åpne Paint i alle versjoner av Windows er gjennom dialogboksen Kjør.

  1. Press Vinne+R.

  2. Skriv mspaint inn i Kjør felt, og trykk på Enter.

  3. Med Microsoft Paint åpent, og skjermbildet fremdeles lagret i utklippstavlen, bruk Ctrl+V å lime den inn i Paint, eller velge Pasta.

  4. Press Ctrl+S, eller velg filet > Lagre som for å lagre skjermbildet.

På dette tidspunktet kan du merke at bildet du lagret ser litt av. Hvis bildet ikke tar opp hele lerretet i Paint, vil det etterlate hvitt mellomrom rundt seg. For å fikse dette, dra nederst til høyre på lerretet mot øvre venstre hjørne av skjermen til du kommer til hjørnene på skjermbildet.


Ta et skjermbilde på PC med Windows Snipping Tool

En annen måte å ta skjermbilder på er å bruke Windows Snipping Tool.

  • I Windows 10 skriver du inn snippeverktøy i søkefeltet på oppgavelinjen og velger Utklippsverktøyet fra listen over resultater.
  • I Windows 8 sveiper du inn fra høyre kant av skjermen, velger Søk, skriv snippverktøy i søkeboksen, og velg Utklippsverktøyet fra listen over resultater.
  • I Windows 7 velger du Start knappen, skriv snippverktøy i søkefeltet og velg Utklippsverktøyet fra listen over resultater.

Windows 10-brukere har også muligheten til å bruke Snip & Sketch.


Last ned et program for utskriftsskjermen

Selv om Windows fungerer bra for grunnleggende skjermbildefunksjoner, kan du installere både gratis og betalte tredjepartsapplikasjoner for mer avanserte funksjoner som å finjustere skjermbildet med piksler, kommentere det før du lagrer det og enkelt lagre til et forhåndsdefinert sted.

Et eksempel på et gratis utskriftsskjermverktøy som er mer avansert enn Windows, er PrtScr. En annen, WinSnap, er bra, men gratisutgaven mangler noen av de mer avanserte funksjonene i premiumversjonen.

Legg igjen en kommentar