Hvordan sjekke den gjeldende BIOS-versjonen på datamaskinen din

BIOS-versjonsnummeret ditt er ikke noe du trenger for å holde orden på hele tiden. Hovedårsaken til at du vil sjekke hvilken versjon den er, er hvis du er nysgjerrig på om det er en BIOS-oppdatering tilgjengelig.

Som de fleste ting i teknologiverden, blir hovedkortprogramvaren (BIOS) noen ganger oppdatert, noen ganger for å fikse feil og andre ganger for å legge til nye funksjoner.

Som en del av noen feilsøkingsprosesser for maskinvare, spesielt de som involverer nytt RAM eller en ny CPU som ikke vil fungere riktig, er det en god ting å prøve å oppdatere BIOS til den nyeste versjonen.

Nedenfor er seks forskjellige metoder for å sjekke BIOS-versjonen som er installert på hovedkortet:

Metode 1 og 2 er best hvis datamaskinen ikke fungerer som den skal. De er operativsystemuavhengige.

Metode 3, 4, 5 og 6 er mer praktiske måter å sjekke BIOS-versjonen på, krever at datamaskinen din fungerer og fungerer i Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP.


Metode 1: Start datamaskinen på nytt og vær oppmerksom

Den "tradisjonelle" måten å sjekke BIOS-versjonen på en datamaskin er å se etter versjonsnotasjonen som vises på skjermen under POST når datamaskinen din starter.

  1. Start datamaskinen på nytt normalt, forutsatt at den fungerer bra nok til å gjøre det. Hvis ikke, drep strømmen manuelt og start datamaskinen på nytt.

    Hvis datamaskinen din er av akkurat nå, vil det normalt fungere å slå den på normalt.

  2. Se nøye på når datamaskinen din først starter og legg merke til BIOS-versjonen som vises på skjermen.

    Noen datamaskiner, spesielt de som er produsert av store produsenter, viser en datalogoskjerm i stedet for POST-resultatene, og det er det som inneholder BIOS-versjonsnummeret. Pressing Esc or Tab fjerner vanligvis logoskjermen og viser POST-informasjonen bak den.

    Hvis POST-resultatskjermen forsvinner for raskt, kan du prøve å trykke på pause på tastaturet. De fleste hovedkort vil stoppe oppstartsprosessen, noe som gir god tid til å lese BIOS-versjonsnummeret.

    Hvis pausen ikke fungerer, peker du smarttelefonen mot dataskjermen og tar en kort video av POST-resultatene som blinker på skjermen. De fleste kameraer tar opp 60 fps eller høyere, mange rammer å gå gjennom for å fange den BIOS-versjonen.

  3. Skriv ned BIOS-versjonsnummeret som vist på skjermen. Det er ikke alltid 100 prosent klart hvilken av de kryptiske linjene med bokstaver og tall på skjermen som er versjonsnummeret, så logg alt som kan være.

    Ta et bilde! Hvis du har vært heldig nok til å stoppe oppstartsprosessen på POST-resultatskjermbildet, kan du ta et bilde med telefonen. Dette vil gi deg noe konkret å referere til senere.

  4. Du bør nå ha BIOS-versjonsnummeret ditt.

Startmetoden er flott når du ikke har fordelen av en fungerende datamaskin og ikke kan prøve en av de mer praktiske metodene nedenfor.

Det kan imidlertid bli veldig frustrerende å starte datamaskinen om og om igjen hvis du fortsetter å savne BIOS-versjonsnotasjonen. POST-resultatskjermen er vanligvis veldig rask, spesielt ettersom datamaskiner blir raskere og reduserer oppstartstiden.


Metode 2: La BIOS Update Tool fortelle deg

Oppdatering av BIOS er ikke noe du gjør manuelt, ikke i alle fall. I de fleste tilfeller vil du bruke et spesielt BIOS-oppdateringsverktøy levert av datamaskinen eller hovedkortprodusenten for å gjøre jobben.

Oftere enn ikke vil dette verktøyet tydelig vise den nåværende BIOS-versjonen som er installert, så selv om du ikke er helt klar til å oppdatere BIOS, eller ikke er sikker på at du trenger det, kan BIOS-oppdateringsverktøyet bare brukes til å sjekke den nåværende versjonen. .

Du må først finne den elektroniske støtten for datamaskinen eller hovedkortprodusenten og deretter laste ned og kjøre verktøyet. Du trenger ikke å oppdatere noe, så hopp over de senere trinnene i de instruksjonene som er gitt.

Denne metoden fungerer når datamaskinen ikke starter riktig bare hvis BIOS-oppdateringsverktøyet for hovedkortet ditt kan startes. Med andre ord, hvis det medfølgende BIOS-oppdateringsprogrammet bare fungerer fra Windows, må du holde deg til metode 1.


Metode 3: Bruk Microsoft System Information (MSINFO32)

En mye enklere måte å sjekke BIOS-versjonen som kjører på datamaskinens hovedkort, er via et program som heter Microsoft System Information.

Ikke bare krever denne metoden omstart av datamaskinen din, den er allerede inkludert i Windows, noe som betyr at det ikke er noe å laste ned og installere.

Slik kontrollerer du BIOS-versjonen med Microsoft System Information:

  1. I Windows 10 og Windows 8.1, høyreklikk eller trykk og hold på Start-knappen og velg deretter Kjør.

    I Windows 8 får du tilgang til Kjør fra appskjermbildet. I Windows 7 og tidligere versjoner av Windows velger du Kjør fra Start-menyen.

  2. I Kjør eller søkeboksen, skriv inn følgende nøyaktig som vist:

    msinfo32

    Et vindu med tittelen Systeminformasjon vises på skjermen.

  3. Plukke ut System Summary hvis det ikke allerede er uthevet.

  4. Til høyre, under Sak kolonne, finn oppføringen med tittelen BIOS-versjon / dato.

    Avhengig av hvor mye du ikke vet om datamaskinen eller hovedkortet, må du kanskje også vite hvem som laget hovedkortet ditt og hvilken modell det er. Hvis denne informasjonen blir rapportert til Windows, finner du disse verdiene i BaseBoard-produsent, BaseBoard-modellog BaseBoard navn elementer.

  5. Skriv ned BIOS-versjonen som rapportert her. Du kan også eksportere resultatene av denne rapporten til en TXT-fil via filet > Eksport i menyen Systeminformasjon.

Microsoft systeminformasjon er et flott verktøy, men det rapporterer ikke alltid et BIOS-versjonsnummer. Hvis det ikke gjorde for datamaskinen din, bør et lignende program som ikke er laget av Microsoft være det neste du prøver.


Metode 4: Bruk et systeminformasjonsverktøy fra tredjeparter

Hvis Microsoft System Information ikke fikk deg BIOS-versjonsdataene du trenger, er det flere systeminformasjonsverktøy der ute, du kan prøve i stedet, mange som er mye grundigere enn MSINFO32.

Slik gjør du det:

  1. Last ned Speccy, et helt gratis systeminformasjonsverktøy for Windows.

    Det er flere veldig gode systeminfoverktøy å velge mellom, men Speccy er vår favoritt. Det er helt gratis, kommer i en bærbar versjon og har en tendens til å vise mer informasjon om datamaskinen din enn lignende verktøy.

  2. Installer og kjør Speccy hvis du valgte den installerbare versjonen, eller trekk ut og kjør deretter Speccy.exe or Speccy64.exe hvis du valgte den bærbare versjonen.

    Se 64-bit vs 32-bit hvis du ikke er sikker på hvilken fil du skal kjøre.

  3. Vent mens Speccy skanner datamaskinen. Dette tar vanligvis flere sekunder til noen minutter, avhengig av hvor rask datamaskinen din er.

  4. Velg hovedkort fra menyen til venstre.

  5. Legg merke til Versjon oppført under BIOS underkategori til høyre. Dette er BIOS-versjonen du er ute etter.

De Merke oppført her er vanligvis ikke noe det er verdt å vite. BIOS-oppdateringsverktøyet og datafilen du trenger kommer fra datamaskinen din eller hovedkortprodusenten, oppført som Produsent, og vil være spesifikk for hovedkortmodellen din, oppført som Modell.

Hvis Speccy eller et annet "sysinfo" -verktøy ikke hjelper deg, eller hvis du helst ikke vil laste ned og installere programvare, har du et par andre metoder for å sjekke datamaskinens BIOS-versjon.


Metode 5: Kjør en ledetekstkommando

En enkel kommando kan brukes til å skrive ut BIOS-versjonen i ledeteksten. Du kan prøve dette før den litt mer avanserte metoden nedenfor, men bare etter å ha prøvd de grafiske programmene ovenfor.

  1. Åpne ledetekst.

    Det er flere måter å åpne ledetekst på, men i de fleste versjoner av Windows kan du skrive cmd i søkefeltet eller Start-menyen for å finne den. I alle versjoner av Windows kjører du den samme kommandoen i dialogboksen Kjør (WIN + Rfungerer også.

  2. Skriv inn denne kommandoen, etterfulgt av Enter:

    wmic bios får smbiosbiosversion

  3. Du bør se BIOS-versjonen vises like under kommandoen du skrev inn.

Du kan også angi systeminfo | findstr "BIOS-versjon" kommandoen til kommandoprompt for å finne BIOS-versjonsinformasjonen slik den er rapportert i Systeminformasjonsverktøyet forklart ovenfor.

Metode 6: Grav det opp i Windows-registeret

Sist men ikke minst, og sannsynligvis ikke så overraskende for de av dere som vet, kan mye informasjon om BIOS bli funnet logget i Windows-registeret.

Ikke bare er BIOS-versjonen vanligvis tydelig oppført i registeret, så er det også hovedkortets produsent og hovedkortmodellnummeret ditt.

Her finner du det:

Det gjøres ingen endringer i registernøkler i trinnene nedenfor, men hvis du er redd for at du kan gjøre utilsiktede endringer i denne svært viktige delen av Windows, kan du alltid sikkerhetskopiere registret, bare for å være trygg.

  1. Åpne Registerredigering.

  2. Fra registerlisten til venstre, utvid HKEY_LOCAL_MACHINE.

  3. Fortsett å bore dypere inne i HKEY_LOCAL_MACHINE, først med HARDWARE, deretter BESKRIVELSE, deretter system.

  4. Med system utvidet, velg BIOS.

  5. Til høyre, i listen over registerverdier, finn den som heter BIOSVersion. Overraskelse ... verdien til høyre er BIOS-versjonen som er installert akkurat nå.

  6. Skriv ned BIOS-versjonen et sted, så vel som BaseBoardProdusent og BaseBoardProduct verdier, hvis du trenger dem.

Windows-registeret kan virke skummelt, men så lenge du ikke endrer noe, er det helt ufarlig å grave rundt.

Gjorde du ved et uhell endringer i Windows-registret? Det er enkelt å reversere dem hvis du har sikkerhetskopiert registret til en REG-fil. se Slik gjenoppretter du Windows-registret hvis du trenger hjelp.


Legg igjen en kommentar