Hvordan bruke iPhone-kameraet

Det er et ordtak i fotografering at det beste kameraet er det du har mest med deg. For mange mennesker er det kameraet på smarttelefonen deres.

Heldigvis, hvis du er en iPhone-eier, er telefonens kamera ganske imponerende. Faktisk har moderne iPhone-modeller kameraer som konkurrerer med frittstående enheter som koster tusenvis.

IPhone-kameraet har utviklet seg enormt gjennom årene. Den originale iPhone tok bilder, men gjorde ikke mye mer. IPhone 4 la til viktige funksjoner som blits og zoom, mens iPhone 5 ga støtte for panoramabilder. Senere modeller la til burst-modus, Portrait Mode og mye mer.

Uansett hvilken funksjon du er interessert i, kan du bruke Camera-appen som er forhåndsinstallert på hver iPhone.

Tipsene i denne artikkelen gjelder forskjellige iPhone-modeller som kjører moderne og eldre iOS-versjoner. Husk å lese merknaden i hver seksjon for å se om iPhone støtter den funksjonen. Den samme kameraappen er også tilgjengelig på iPad og iPod touch, selv om forskjellige modeller har forskjellige funksjoner basert på maskinvaren.


Slik bytter du kamera på iPhone

Alle nyere iPhone-modeller har to kameraer. Den ene er over skjermen og vender mot deg; den brukes til å ta selfies, bruke FaceTime osv. Kameraet som vender bakover er mer funksjonsfylt, og brukes til å ta andre bilder og videoer.

Det er enkelt å skifte mellom de to kameraene på iPhone slik at du kan ta selfies eller ta opp rommet rundt deg: trykk på kameraknappen som viser et oppdateringssymbol.

Bytte mellom det bakovervendte og fremovervendte kameraet fungerer på iPhone 4 og nyere.

11 apper som gjør at selfies skiller seg ut online


Hvordan zoome inn med iPhone-kameraet

IPhone-kameraet kan zoome inn og ut for bedre å ta bildet du ønsker. Å gjøre det er omtrent som hvordan du zoomer opp på websider, bilder osv.

Når kameraet er åpent og ser på noe, klemmer du to fingre sammen for å zoome ut, eller dra dem bort fra hverandre for å zoome opp.

En annen måte å bruke den digitale zoomfunksjonen på iPhone på er å klype i begge retninger for å avsløre en zoomlinje nederst på skjermen. Dra den til venstre for å se mer av bildet eller til høyre for å zoome nærmere.

Kamerazooming støttes i iPhone 3GS og nyere modeller.


Bruke iPhone Camera Flash

Atsushi Yamada / Taxi Japan / Getty Images

IPhone-kameraet er ganske flink til å plukke opp detaljer i lite lys, men du kan få virkelig flotte bilder med lite lys med den innebygde kamerablitsen. Nyere modeller av iPhone inkluderer til og med flere blink, som gir bedre, mer naturlige farger.

Når du er i Camera-appen, er kameraets flash-ikon lynet øverst på skjermen. Trykk på den for å avsløre alternativene:

  • Auto: Velg dette for å bruke blitsen bare når det er nødvendig for å ta et godt bilde, som bestemt av iPhone-kameraet.
  • On: Med denne innstillingen på vil blitsen brukes til hvert bilde.
  • Av: Standardinnstillingen for kameraet, telefonen vil ikke produsere en blits uavhengig av lysforholdene.

Disse kamerablitsdetaljene er relevante for alle iPhone-modeller fra iPhone 4 og nyere.

Gjør iPhone til en lommelykt på få sekunder


Bruker portrettmodus og portrettbelysning på iPhone

Apple Inc.

Noen modeller av iPhone har et dobbeltkamera-system på baksiden som gir bilder av høy kvalitet som bruker sofistikerte lysteknikker og kule dybdeskarphetseffekter.

Portrettmodus og portrettbelysning fungerer med iPhone 7 Plus og nyere iPhone-modeller.

Hvordan bruke portrettmodus og portrettbelysning på iPhone

Bruke HDR-bilder

High Dynamic Range (HDR) -bilder gir flottere, mer detaljerte bilder ved å ta flere eksponeringer av samme scene og kombinere dem.

Telefonen din gir deg litt kontroll over HDR-bilder via innstillinger > Kamera.

  • Flytt Smart HDR skyveknappen til på / grønn for å bruke HDR-bilder til alle bildene du tar.
  • Hvis du også vil beholde en kopi som ikke er HDR av bildene dine (dette er ikke nødvendig, men noen fotografer foretrekker det), flytt Hold Normal Foto glidebryteren til på / grønn.

HDR-bilder er tilgjengelige på iPhone 4 og nyere modeller.

Ta bilder som vil ta pusten fra deg med disse appene


Bruke kamerafokus på iPhone

For å bruke kameraets fokus på en bestemt del av en scene, åpne Camera-appen og trykk på det du vil fokusere på. En firkant vises på skjermen for å indikere hvilken del av bildet kameraet fokuserer på.

Fokusfunksjonen justerer automatisk eksponering og hvitbalanse for å gi det flotteste bildet, men du kan også kontrollere dette. Trykk på skjermen for å få opp fokusfeltet, og sveip deretter opp og ned for å justere lysstyrken.

Å fokusere iPhone-kameraet ditt på et objekt er tilgjengelig på iPhone 4 og nyere.

iPhone-kamera vil ikke fokusere? Prøv disse løsningene

Ta panoramabilder på iPhone

Vil du fange en oppslukende vista som er mer detaljert og spektakulær enn standard bildestørrelse som tilbys av iPhone-bilder? Bruk iPhones alternativ for panoramabilder. Selv om den ikke har et panoramalins, bruker iPhone programvare til å sy sammen flere bilder til et enkelt, stort bilde.

  1. Sveip gjennom teksten under søkeren fra Camera-appen for å lande på klut.

  2. Trykk på knappen som brukes til å ta bilder.

  3. Følg instruksjonene på skjermen, som innebærer at du beveger iPhone sakte og jevnt over motivet du vil fange i panorama, og sørg for å følge linjen du ser på skjermen.

  4. Pek Ferdig når du er ferdig for å lagre panoramabildet til Bilder-appen din.

Bildet vil se lite ut på iPhone siden skjermen ikke er stor nok til å vise bildet i full størrelse. Del bildet til en enhet med en større skjerm for å se bildet i full størrelse.

Panoramabilder kan tas på iPhone 4S og nyere enheter som kjører minst iOS 6.

De beste appene for panoramakameraer i 2020

Bruker Burst Mode på iPhone

Hvis du vil ta mange bilder raskt, spesielt hvis du fotograferer action, vil du elske burst-modus. I stedet for å bare ta et bilde hver gang du trykker på knappen, tar det opptil 10 bilder hvert sekund.

Å bruke burst-modus er akkurat som å bruke Camera-appen normalt, bortsett fra når du tar bilder, må du trykke og holde på lukkerknappen. Du vil se at antallet på skjermen raskt stiger, noe som indikerer antall bilder du tar.

Når du er ferdig, går du til Photos-appen for å se gjennom burst-modusbildene og slette de du ikke vil ha.

iPhone 5S og nyere modeller støtter burst-modus.

Gå aldri glipp av det perfekte øyeblikket med iPhone Photo Burst

Bruke bildefilter på iPhone

alongoldsmith / RooM / Getty Images

Noen av de mest populære fotoappene bruker stilige effekter og filtre på bildene dine for å få dem til å se kule ut (hei, Instagram!). IPhone's Camera-app har et sett med filtre som du kan bruke uten å bruke en annen app.

Få tilgang til iPhone-kamerafiltrene ved å velge de tre sammenlåsende sirkler fra hjørnet av Camera-appen. Bla gjennom filtrene for å se hvordan de ser ut, og bruk deretter kameraet ditt som du normalt ville gjort.

Ethvert bilde du tar et bilde av lagres med filteret du valgte.

Fotofiltre fungerer med iPhone 4S og nyere på enheter som kjører iOS 7 eller nyere.

Gi iPhone-bildene dine en kreativ vri med filtre

Ta live bilder på iPhone

Apples Live Photos-format kombinerer litt animasjon og lyd for å skape morsomme, engasjerende øyeblikksbilder. Du kan til og med bruke filtre som sløyfer animasjonene eller spretter handlingen frem og tilbake.

iPhone 6S og nyere modeller støtter Live Photos.

Gi bildene dine liv med levende bilder

Bilder i firkantformat

Din iPhone kan ta firkantede bilder i Instagram-stil i stedet for de rektangulære bildene Camera-appen normalt tar.

For å bytte til kvadratmodus, sveip ordene under søkeren til Square er valgt. Bruk deretter kameraet som du normalt ville gjort.

iPhone 4S og nyere kan ta firkantede bilder, men bare hvis den kjører minst iOS 7.

Bruk et rutenett til å komponere bedre bilder

Vil du ha litt hjelp til å ta bedre bilder? Slå på rutenettfunksjonen som er innebygd i Camera-appen, så får du hjelp til komposisjon på skjermen.

Aktivering av et rutenett i Camera-appen vil sette et bokstavelig rutenett på skjermen mens du tar bilder. Det blir ikke lagret med bildene dine, men hjelper i stedet med å dele bildet opp i firkanter for å hjelpe til med å komponere bilder.

Slå den på i Innstillinger-appen via Kamera > Grid.

Bruk av kamerarutenettet støttes på alle iPhone-modeller gjennom iPhone 3GS.

AE / AF-lås

Kamera-appen inneholder også en AE / AF-låsefunksjon som lar deg låse inn gjeldende automatisk eksponering eller autofokusinnstillinger.

Innstillingene er liksom skjulte, men du finner dem i Camera-appen ved å trykke og holde på skjermen til du ser AE / AF-lås vises øverst. Trykk på skjermen en gang hvor som helst for å slå den av.

AE / AF-lås støttes på iPhone 3GS og nyere modeller.

Skanne QR-koder med en iPhone

Westend61 / Getty Images

Moderne iPhones trenger ikke lenger en egen app for å skanne QR-koder. Uansett hvor du ser en, kan du bruke den innebygde kameraappen til å lese QR-koder.

For å gjøre dette, se koden fra kameraet ditt og trykk på banneret som forklarer hva koden går til, og du vil umiddelbart fullføre handlingen som QR-koden ble bygget for å gjøre.

QR-kodeskanning ble introdusert i iOS 11.

Lær hvordan du skanner QR-koder på telefonen din

Hvordan ta opp video på en iPhone

Cesare Andrea Ferrari / E + / Getty Images

Foruten å være et flott stillkamera, er iPhone også et ganske fantastisk videokamera. Nyere modeller kan ta 4K-opptak med ultrahøy oppløsning, slowmotion-video og mye mer.

Å ta en video på en iPhone er veldig enkelt. Fra kamera-appen skyver du over til video, og bruk den røde knappen for å starte og stoppe opptaket.

Noen stillbildefunksjoner, som HDR-bilder eller panorama, fungerer ikke når du tar opp video, selv om kameraets blits gjør det. Du kan også ta stillbilder mens du spiller inn video.

Videoer tatt med iPhone-kameraet kan redigeres ved hjelp av telefonens innebygde videoredigerer, Apples iMovie-app eller tredjepartsapper.

Hvor mye video kan du spille inn på en iPhone?

Ta opp Slowmotion-video

Sammen med burst-modus er dette den andre store forbedringen som leveres av iPhone 5S og nyere modeller. I stedet for å ta videoer som kjører med bare 30 bilder per sekund (fps), kan nyere modeller fange slowmotion-videoer med 120 fps, eller 240 fps på noen modeller. Dette kan legge til drama og detaljer i videoene dine.

Hvis du vil ta opp videoer i sakte film, sveiper du raden med alternativer under søkeren til Slo-Mo, og ta opp som du normalt ville gjort.

Slow-motion videoopptak fungerer med iPhone 5S og nyere modeller.

Ta opp Time-Lapse-video

Slow-motion er ikke den eneste kule videoeffekten som er innebygd i iOS Camera-appen. Det er også tidsforløpende video som lar deg spille inn video med et herky-rykkig blikk på tid som går fort.

For å ta opp video med tidsforløp på iPhone, åpner du Camera-appen og sveiper teksten under søkeren til du når den Time-Lapse. Ta opp som vanlig for å lage videoen.

iPhones som kjører iOS 8 og nyere kan ta opp tidsforløpsvideoer.


Legg igjen en kommentar