Hva er TFTP? (Trivial File Transfer Protocol)

Trivial File Transfer Protocol er en teknologi som overfører filer mellom nettverksenheter og er en forenklet versjon av den mer robuste File Transfer Protocol. TFTP ble utviklet på 1970-tallet for datamaskiner som mangler tilstrekkelig minne eller diskplass til å gi full FTP-støtte. I dag finnes TFTP på bredbåndsrutere og kommersielle nettverksrutere.

Hjemmanettverksadministratorer bruker TFTP for å oppgradere fastvaren til ruteren, mens profesjonelle administratorer bruker TFTP for å distribuere programvare på tvers av bedriftsnettverk.


Hvordan fungerer TFTP

I likhet med FTP bruker TFTP klient- og serverprogramvare for å lage forbindelser mellom to enheter. Fra en TFTP-klient kan enkeltfiler kopieres (lastes opp) til eller lastes ned fra serveren. Serveren er vert for filene og klienten ber om eller sender filer.

TFTP er avhengig av UDP for å transportere data.

TFTP kan også brukes til å starte en datamaskin eksternt og sikkerhetskopiere nettverks- eller ruterkonfigurasjonsfiler.

TFTP-klient- og serverprogramvare

Kommandolinje-TFTP-klienter er inkludert i gjeldende versjoner av Microsoft Windows, Linux og macOS. TFTP-klienter med grafiske grensesnitt er også tilgjengelige som freeware, for eksempel TFTPD32 som inkluderer en TFTP-server. Windows TFTP Utility er et annet eksempel på en GUI-klient og server for TFTP, og det er andre gratis FTP-klienter.

Microsoft Windows leveres ikke med en TFTP-server, men flere gratis Windows TFTP-servere er tilgjengelige for nedlasting. Linux og macOS-systemer bruker tftpd TFTP-serveren, selv om den kan være deaktivert som standard.

Nettverkseksperter anbefaler å konfigurere TFTP-servere nøye for å unngå potensielle sikkerhetsproblemer.


Hvordan bruke TFTP-klienten i Windows

TFTP-klienten i Windows er ikke aktivert som standard. Slå den på via Programmer og funksjoner Kontrollpanel-appleten.

 1. Åpne Kontrollpanel. Gå til Windows Search og søke etter kontroll Panel.

 2. In kontroll Panel, plukke ut programmer.

 3. Plukke ut Slå Windows-funksjoner på eller av.

  Eller utfør optionalfeatures kommandoen i ledeteksten eller dialogboksen Kjør.

 4. Windows-funksjoner dialogboksen, velg TFTP-klient.

  Du må kanskje starte på nytt for at endringene skal tre i kraft.

 5. Få tilgang til TFTP gjennom ledeteksten med tftp kommando. Bruk hjelpekommandoen eller se referansesiden for tftp-kommandolinjen på Microsofts nettsted.


TFTP vs. FTP

Trivial File Transfer Protocol skiller seg fra FTP i disse nøkkelhensynene:

 • Originalversjoner av TFTP overførte filer på opptil 32 MB i størrelse. Noen nyere TFTP-servere fjerner denne begrensningen, eller kan begrense filstørrelsen til 4 GB.
 • I motsetning til FTP har TFTP ingen påloggingsfunksjon, så den ber ikke om brukernavn og passord. Unngå å bruke TFTP til å dele sensitive filer - du kan ikke beskytte disse filene eller revidere tilgangen til filene.
 • Oppføring, omdøping og sletting av filer via TFTP er vanligvis ikke tillatt.
 • TFTP bruker UDP-port 69 for å opprette nettverkstilkoblinger mens FTP bruker TCP-porter 20 og 21.

Fordi TFTP er implementert ved bruk av UDP, fungerer den vanligvis bare på lokale nettverk.

Legg igjen en kommentar