Hva er Rundll32.exe-prosessen, og hva gjør den?

Rundll32.exe er et program som lar Dynamic Link Library (DLL) filer kjøres av andre applikasjoner. Uten rundll32.exe-prosessen ville applikasjoner ikke kunne laste bibliotekoden og kjøre ordentlig. Som vanlig bruker av datamaskinen samhandler du ikke direkte med Rundll32.exe.


Rundll32.exe og DLL-filer

Nesten alle applikasjoner trenger å benytte seg av forskjellige Windows Dynamic Link Library-filer. Disse biblioteksfilene tillater applikasjoner å ringe Windows-spesifikke funksjoner for forskjellige Windows-systemfunksjoner.

 • Viser vinduer og andre objekter for et grafisk brukergrensesnitt.
 • Spille av lyder ved hjelp av datamaskinens lyddriver og maskinvare.
 • Overføre innganger og utganger fra maskinvare som tastatur og mus
 • Lagring av informasjon i systemminnet.
 • Få tilgang til alt tilbehør som er koblet til datamaskinen.

Det er flere DLL-filer plassert i hele Windows-operativsystemet, men ingen av disse bibliotekene er tilgjengelige uten å gå gjennom Rundll32.exe. Prosessen fungerer som en gateway for alle applikasjoner for å få tilgang til disse bibliotekene.


Hvordan Rundll32.exe fungerer

Programmer kaller Rundll32.exe hver gang programmet trenger tilgang til en Windows-biblioteksfunksjon.

Følgende er hvordan den prosessen fungerer.

 1. Programmerere spesifiserer Rundll32.exe når de skriver et program. For eksempel, for å få tilgang til talegjenkjenningsbiblioteker når du skriver en applikasjon i Visual Basic, vil programmereren skrive en linje som vist nedenfor.

  Process.Start ("rundll32.exe", "C: Windows system32 speech speechux SpeechUX.dll, RunWizard UserTraining")

 2. Denne kommandoen kaller Rundll32.exe-applikasjonen og forteller at den skal gi applikasjonen tilgang til RunWizard UserTraining-komponenter som finnes i SpeechUX.dll-biblioteket som er lagret i System32-katalogen.

 3. Programmereren kan da ringe spesifikke funksjoner som finnes i disse komponentene. Disse kan for eksempel inkludere opplæring i talegjenkjenning ved bruk av mikrofonen. Uten den kjørbare Rundll32.exe hadde applikasjoner ikke tilgang til de avanserte funksjonene.

Hver gang et program starter Rundll32.exe, ser du en ny forekomst av den prosessen dukker opp i Oppgavebehandling. Hver forekomst har fire hovedparametere som hjelper applikasjonen og operativsystemet med å holde styr på prosessen.

 • hwnd: Håndtaket (identifikasjons-ID) til vinduet DLL oppretter
 • der: Håndtaket til prosessforekomsten lansert av DLL-samtalen
 • lpszCmdLine: Kommandolinje som ble brukt til å starte DLL-biblioteket
 • nCmdShow: Beskriver hvordan DLL-vinduet skal vises hvis det er et tilknyttet vindu

Hvis du ser flere "Rundll32.exe" -prosesser i Oppgaveutforsker, er dette normalt. En ny Rundll32.exe-prosess blir lansert hver gang et annet program kaller det.


Vanlige Rundll32.exe feil

Den vanligste feilen relatert til Rundll32.exe er en Runtime Error. Dette skjer vanligvis når dårlig skrevet søknadskode lukker applikasjonen uten å avslutte Rundll32.exe-forekomster som den tidligere ble lansert.

Denne feilen vil ikke føre til problemer med datamaskinen din. Når du har startet datamaskinen på nytt, vil den imidlertid drepe alle lanserte Rundll32.exe-tråder og fjerne minnet som brukes av dem.

Imidlertid forårsaker skadelig programvare noen ganger Rundll32.exe-feil på et par måter.

 • Skadelig programvare installerer virusfiler som heter det samme som Rundll32.exe. Du gjenkjenner ikke virusfilen når du ser den, men antivirusprogramvare vil gjenkjenne den og rense filen fra systemet ditt.
 • Skadelig programvare kan ødelegge Rundll32.exe-applikasjonen og endre filen slik at den ikke lenger fungerer som den skal når applikasjoner prøver å ringe den.

I begge disse tilfellene er det et par ting du bør gjøre for å rense en infeksjon som ødela Rundll32.exe-filen.

 1. Bruk kommandoen Scannow til å identifisere korrupte Windows-filer. Velg Start-knappen og skriv CMD. Høyreklikk på Ledetekst app og velg Kjør som administrator.

 2. Skriv kommandoen SFC / scannow. Dette vil starte en systemskanning som vil søke etter og identifisere korrupte systemfiler.

 3. Hvis Rundll32.exe-feilen ikke løses etter denne skanningen, kan du prøve å kjøre en DISM-gjenopprettingskommando. Dette verktøyet kontrollerer helsen til Windows OS og prøver å gjenopprette korrupte kjerne systemfiler. Skriv fremdeles i vinduet administrativ ledetekst DISM / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth.

 4. Hvis ingen av disse kommandoene stopper Rundll32.exe-feilen, betyr det at problemet sannsynligvis ikke er en skadet Windows-systemfil. I stedet kan det være et skadelig program som har kamuflert seg selv som en fil med identisk navn eller lignende navn som Rundll32.exe. Den beste måten å rense disse infiserte filene på er å kjøre en fullstendig systemskanning med antivirusprogramvaren.

 5. Hvis problemet ikke er løst på dette tidspunktet, kan det eneste alternativet være å gjenopprette Windows OS-installasjonen.


Legg igjen en kommentar