Hvordan starte applikasjoner på en Mac

For å starte et program i macOS, dobbeltklikker du bare applikasjonens ikon. Den vanskelige delen er å finne den. macOS hjelper deg med å plassere apper innen enkel virtuell rekkevidde på flere måter.


Fra Dock

Det lange båndet med ikoner nederst på Mac-skjermen kalles dock. Å klikke apper i Dock er den primære metoden for å starte dem. Dock viser også status for applikasjoner - for eksempel om de kjører eller trenger oppmerksomhet. Dock-ikoner kan også vise applikasjonsspesifikk informasjon, for eksempel hvor mange uleste e-postmeldinger du har i Apple Mail, grafer som viser minneressursbruk (Activity Monitor) eller gjeldende dato (Kalender).

Apple fyller Dock med noen få applikasjoner som standard. Disse inkluderer vanligvis Finder, Mail, Safari (standard nettleser), Kontakter, Kalender, Bilder og Systemvalg.

Du kan legge til et program i Dock ved å dra ikonet i Finder til kaien. De omkringliggende Dock-ikonene beveger seg ut av veien for å få plass. Når et applikasjonsikon vises i Dock, kan du starte programmet ved å klikke på ikonet.

På samme måte kan du fjerne en app fra Dock ved å dra ikonet fra Dock til skrivebordet, der den vil forsvinne i et røykpust.

Fjerning av en app fra Dock avinstallerer ikke appen.

For å fjerne en app fra Dock, Kontroll+klikk or høyreklikk ikonet for applikasjonen du vil fjerne. Fra popup-menyen velger du alternativer > Fjern fra Dock.


Fra listen over nylige varer

Åpne Apple-menyen (Apple-ikonet øverst til venstre på skjermen) og velg Siste elementer. Deretter ser du alle nylig brukte applikasjoner, dokumenter og servere. Velg elementet du ønsker å få tilgang til fra listen.

Dette er ikke en liste over ofte brukte gjenstander, men nylig brukte gjenstander - et subtilt, men viktig skille.

Bruke Launchpad

Launchpad ligner Windows Start-meny og applikasjonsstarteren som brukes i iOS-enheter som iPhone og iPad. Klikk på Launchpad i dock (Vanligvis viser det andre ikonet fra venstre, med mindre du har tinket med Dock), et overlegg med store ikoner for alle applikasjonene som er installert på din Mac. Du kan dra dem rundt, legge dem i mapper, eller på annen måte omorganisere dem slik du vil. Ved å klikke på et applikasjonsikon starter det tilknyttede programmet.

Kan ikke finne Launchpad i dock? Bare dra den dit fra applikasjoner mappe.


Fra applikasjonsmappen

Den enkleste, mest direkte måten å starte en app på er å åpne applikasjoner mappen og klikk på applikasjonen du vil ha. For å finne den, åpne Finder fra dock (det er vanligvis det første ikonet fra venstre).

En annen måte å åpne Finder: Klikk på et tomt område på skrivebordet.

Fra Finder's Go-meny velger du Applications og deretter appen du vil åpne.

Bruke Spotlight

macOS lar deg søke etter et program etter navn og deretter starte programmet ved hjelp av Spotlight, et innebygd søkesystem som er tilgjengelig fra flere steder.

Den enkleste måten å få tilgang til Spotlight er fra menylinjen - stripen som går øverst på skjermen. Klikk på det lille forstørrelsesglassikonet, og søkelysfeltet vises. Angi hele eller delvis navnet på målapplikasjonen, og Spotlight viser hva den finner når du skriver inn teksten. Dobbeltklikk for å starte et program fra den resulterende rullegardinlisten.

Bonus: Slik holder du appens ikon i dokken

Hvis du starter et program som ikke er i dock- si fra applikasjoner mappen eller Siste elementer liste — macOS vil legge til applikasjonsikonet i dock. Dette er bare midlertidig, og ikonet vil forsvinne fra dock når du avslutter applikasjonen.

For å holde applikasjonens ikon i dock, kontroll+klikk or høyreklikk ikonet i dock mens applikasjonen kjører. Fra popup-menyen velger du alternativer > Hold i Dock.


Legg igjen en kommentar