Hva er en tjeneste? (Definisjon av en Windows-tjeneste)

En tjeneste er et lite program som vanligvis starter når Windows-operativsystemet lastes inn. Du vil normalt ikke samhandle med tjenester som du gjør med vanlige programmer fordi de kjører i bakgrunnen (du ser dem ikke) og ikke gir et normalt brukergrensesnitt.


Hvordan brukes tjenester?

Tjenester kan brukes av Windows til å kontrollere mange ting som å skrive ut, dele filer, kommunisere med Bluetooth-enheter, se etter programvareoppdateringer, være vert for et nettsted, etc.

En tjeneste kan til og med installeres av et tredjepartsprogram som ikke er fra Windows, som et sikkerhetskopieringsverktøy for filer, diskkrypteringsprogram, online backup-verktøy og mer.


Hvordan kontrollerer jeg Windows-tjenester?

Siden tjenester ikke åpnes og vises alternativer og vinduer som du sannsynligvis er vant til å se med et program, må du bruke et innebygd Windows-verktøy for å manipulere dem.

Tjenester er et verktøy med et brukergrensesnitt som kommuniserer med det som kalles Service Control Manager, slik at du kan jobbe med tjenester i Windows.

Et annet verktøy, kommandolinjens Service Control-verktøy (sc.exe), er også tilgjengelig, men det er mer komplisert å bruke, og det er derfor unødvendig for folk flest.


Hvordan se hvilke tjenester som kjører på datamaskinen din

Den enkleste måten å åpne tjenester på er Tjenester  snarvei i Administrative verktøy, som er tilgjengelig via Kontrollpanel.

Et annet alternativ er å løpe services.msc fra en ledetekst eller dialogboksen Kjør (Vinn-tast+R).

Hvis du kjører Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller Windows Vista, kan du også se tjenester i Oppgavebehandling.

Tjenester som kjører aktivt akkurat nå vil si Kjører i Status-kolonnen. Se på skjermbildet øverst på denne siden for å se hva vi mener.

Selv om det er mange flere, er det noen eksempler på tjenester du kan se som kjører på datamaskinen din: Apple Mobile Device Service, Bluetooth Support Service, DHCP Client, DNS Client, HomeGroup Listener, Network Connections, Plug and Play, Print Spooler, Security Center , Oppgaveplanlegger, Windows-brannmur og WLAN AutoConfig.

Det er helt normalt hvis ikke alle tjenestene kjører (ingenting eller stoppet vises i Status-kolonnen). Hvis du ser gjennom listen over tjenester i et forsøk på å finne en løsning på et problem datamaskinen din har, ikke begynn å starte alle tjenestene som ikke kjører. Selv om det sannsynligvis ikke vil skade, er den tilnærmingen sannsynligvis ikke løsningen på problemet ditt.

Dobbeltklikk (eller trykk) på en hvilken som helst tjeneste åpner egenskapene, det er der du kan se formålet med tjenesten, og for noen tjenester, hva som vil skje hvis du stopper den. Å åpne for eksempel egenskapene til Apple Mobile Device Service forklarer at tjenesten brukes til å kommunisere med Apple-enheter du kobler til datamaskinen.

Du kan ikke se egenskapene til en tjeneste hvis du får tilgang til dem gjennom Oppgavebehandling. Du må være i tjenesteverktøyet for å se egenskapene.


Hvordan aktivere og deaktivere Windows-tjenester

Noen tjenester må kanskje startes på nytt for feilsøkingsformål hvis programmet de tilhører eller oppgaven de utfører ikke fungerer som det skal. Andre tjenester må kanskje stoppes helt hvis du prøver å installere programvaren på nytt, men en tilknyttet tjeneste vil ikke stoppe alene, eller hvis du mistenker at tjenesten blir brukt skadelig.

Du bør være ekstremt forsiktig når du redigerer Windows-tjenester. De fleste av dem du ser oppført, er veldig viktige for hverdagsoppgaver, og noen av dem er til og med avhengige av at andre tjenester fungerer ordentlig.

Når tjenestene er åpne, kan du høyreklikke (eller trykke og holde inne) noen av tjenestene for flere alternativer, som lar deg starte, stoppe, pause, gjenoppta eller starte den på nytt. Disse alternativene er ganske selvforklarende.

Som vi sa ovenfor, kan det hende at noen tjenester må stoppes hvis de forstyrrer installasjon eller avinstallering av programvare. Si for eksempel at du avinstallerer et antivirusprogram, men av en eller annen grunn slås ikke tjenesten av med programmet, noe som fører til at du ikke klarer å fjerne programmet helt fordi en del av det fortsatt kjører.

Dette er ett tilfelle der du vil åpne tjenester, finne den aktuelle tjenesten og velge Stopp slik at du kan fortsette med den normale avinstallasjonsprosessen.

En forekomst der du kanskje trenger å starte en Windows-tjeneste på nytt, er hvis du prøver å skrive ut noe, men alt blir hengt opp i utskriftskøen. Den vanlige løsningen på dette problemet er å gå inn i tjenester og velge Restart for Print Spooler-tjenesten.

Du vil ikke slå den helt av fordi tjenesten må kjøre for at du skal kunne skrive ut. Hvis du starter tjenesten på nytt, slås den midlertidig av, og starter den deretter igjen, noe som er som en enkel oppdatering for å få ting til å kjøre normalt igjen.


Hvordan slette / avinstallere Windows Services 

Slette en tjeneste kan være det eneste alternativet du har hvis et ondsinnet program har installert en tjeneste som du ikke ser ut til å være deaktivert.

Selv om alternativet ikke finnes i services.msc-programmet, er det mulig å avinstallere en tjeneste helt i Windows. Dette vil ikke bare stenge tjenesten, men vil slette den fra datamaskinen, for aldri å bli sett igjen (med mindre den selvfølgelig er installert igjen). 

Avinstallering av en Windows-tjeneste kan gjøres i både Windows-registeret og med Service Control-verktøyet (sc.exe), som svchost.exe, via en forhøyet ledetekst. Du kan lese mer om disse to metodene på Stack Overflow.

Hvis du kjører Windows 7 eller et eldre Windows-operativsystem, kan den gratis Comodo Programs Manager-programvaren brukes til å slette Windows-tjenester, og det er mye enklere å bruke enn noen av metodene ovenfor (men fungerer ikke i Windows 10 eller Windows 8) .

Mer informasjon om Windows-tjenester

Tjenestene er forskjellige enn vanlige programmer ved at en vanlig programvare slutter å fungere hvis brukeren logger ut av datamaskinen. En tjeneste kjører imidlertid med Windows OS, liksom i sitt eget miljø, noe som betyr at brukeren kan logges helt ut av kontoen sin, men fortsatt har visse tjenester som kjører i bakgrunnen.

Selv om det kan komme som en ulempe å alltid ha tjenester som kjører, er det faktisk veldig fordelaktig, som om du bruker programvare for ekstern tilgang. En tjeneste som alltid er installert av et program som TeamViewer, lar deg fjernkontrollere til datamaskinen din, selv om du ikke er logget på lokalt.

Det er andre alternativer i hver tjenestes eiendomsvindu på toppen av det som er beskrevet ovenfor, som lar deg tilpasse hvordan tjenesten skal starte (automatisk, manuelt, forsinket eller deaktivert) og hva som automatisk skal skje hvis tjenesten plutselig mislykkes og slutter å kjøre.

En tjeneste kan også konfigureres til å kjøre under tillatelsene til en bestemt bruker. Dette er gunstig i et scenario der et bestemt program må brukes, men den påloggede brukeren ikke har de rette rettighetene til å kjøre det. Du vil sannsynligvis bare se dette i et scenario der det er en nettverksadministrator som kontrollerer datamaskinene.

Noen tjenester kan ikke deaktiveres på vanlig måte fordi de kan ha blitt installert med en driver som hindrer deg i å deaktivere den. Hvis du tror dette er tilfelle, kan du prøve å finne og deaktivere driveren i Enhetsbehandling eller starte opp i sikkermodus og prøve å deaktivere tjenesten der (fordi de fleste drivere ikke lastes opp i sikkermodus).


Legg igjen en kommentar