Hva er en Arkiv-app, og bruker barnet ditt en?

En hvelv-app, også kjent som et spøkelsesbilde, lokkefugl eller fotohvelv-app, er et verktøy folk kan bruke til å skjule bilder, videoer og noen ganger samtaler og tekster. Vanligvis ser en hvelv-app ut som en kalkulator, men å skrive inn en hemmelig kode låser opp en mengde ofte lønnsomme bilder og videoer. Vault-apper er populære blant ungdommer som bruker dem til å skjule aktivitet, for eksempel sexting, fra foreldrene sine. De er også nyttige for å forhindre at en nysgjerrig venn titter inn i fotorullen din og ser noe du vil holde privat. 

Noen hvelvapps kan også ta bilder og videoer skjult med skjermen av og ingen lukkerlyd. Og til slutt slår noen apper til og med alarm eller tar et bilde med det fremovervendte kameraet hvis noen prøver å bryte inn i hvelvet. 

Hvis du er forelder, bør du vite om barnet ditt bruker en av disse appene til å sende eller motta sex eller ta bilder eller videoer av andre uten at de vet det. Deling av nakenbilder med andre betyr at du ikke lenger har kontroll over dem, og de kan ende opp med å sveve rundt på Internett og forårsake forlegenhet eller til og med påvirke fremtidige universitets- eller jobbutsikter. I verste fall kan det å dele nakenbilder med mindreårige få barna dine i alvorlige juridiske problemer, til tross for at de selv er mindreårige. 

Slik finner du ut om barnet ditt har lastet ned og brukt en hvelv-app. Husk at det kan være en uskyldig grunn til det, som personvernhensyn, men det er verdt å ha samtalen.


Eksempler på Vault Apps

Hvelv- eller spøkelsesfotoapper forkled seg som en annen type app, ofte som en kalkulator, idet ideen er at snoopere vil sveipe forbi en sånn dagligdagse app.

Tips: Sjekk om barnets smarttelefon har mer enn en kalkulatorapp. Det er utallige alternativer: Smart Hide Calculator, Calculator Vault - Gallery Lock, Calculator - Vault for Photo — du får ideen.

Kalendere er en annen favoritt forkledning, og det er mer subtile appnavn som Secret Safe Lock Vault Manager, AppLock eller KeepSafe. Alle disse krever passord for å få tilgang til innholdet i hvelvet. Noen hvelvapps kan skjule hvem en person ringer eller sender en sms, for eksempel Privat SMS & Call og CoverMe. (Markedsføres også for wannabe-juksere for å dekke sporene sine.)


Hvordan finne Vault-apper på iPhones

Start med å søke i App Store etter nøkkelord som hvelv, lokkefugler, spøkelsesfoto og hemmelige eller skjulte mapper for å forstå hva som er der ute. Hvis barnet ditt har lastet ned en app, vil det stå Åpen ved siden av det; ellers vil det si . Du kan også se hvilke apper de har lastet ned ved å gå til App Store og tappe oppdateringer > kjøpt. Slå opp appbeskrivelsene for å få mer informasjon om alle som ser mistenkelige ut eller er duplikater av andre apper (kalkulatorer, kalendere osv.).

En annen måte å røyke ut en hvelv-app på er å gå til innstillinger > Privatliv > Kamera, hvor du kan se hvilke apper som har brukt kameraet.


Hvordan finne Vault-apper på Android

På Android, søk i Google Play-butikken ved hjelp av nøkkelordene vi har nevnt gjennom dette innlegget (hvelv, spøkelsesfoto, lokkefugl og lignende). Hvis barnet ditt har lastet ned en app, vil det stå Åpen or Oppdater ved siden av det. Hvis ikke, vil det si Install eller en pris, hvis den ikke er gratis. 

Vurder å implementere foreldrekontroll

Selvfølgelig, forebygging er den beste medisinen, den beste måten å holde disse appene utenfor telefonene sine er å bruke foreldrekontroll, der det er tilgjengelig. Familieplanen din kan ha et alternativ å kreve at barna ber om tillatelse til å laste ned en app; ta kontakt med operatøren din for mer informasjon.

Apple har en funksjon kalt Ask to Buy, der den valgte familieorganisasjonen godkjenner appnedlastinger for barn. Android har foreldrekontroll som du kan angi på smarttelefoner og nettbrett for å blokkere appnedlastinger basert på deres vurdering (E for alle gjennom 18+).

Disse kontrollene er ikke et universalmiddel, men sammen med ærlige samtaler vil det være langt å holde barna trygge.


Legg igjen en kommentar