Slik bruker du Windows 10 skjerm skalering

Større tekst gjør det ofte lettere å lese ord på en skjerm. Men større tegn alene gjør ikke nødvendigvis en datamaskin enklere å bruke hvis alle ikonene og navigasjons elementene forblir relativt små. Skjerm skalering gjør alt på skjermen litt større, noe som gjør applikasjoner enklere å bruke for mennesker med mindre enn perfekt syn.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder Windows 10.


Hvorfor du vil bruke skjerm skalering

Windows 10 skalerings system justerer størrelsen på tekst, ikoner og navigasjons elementer for å gjøre en datamaskin lettere for folk å se og bruke.

Du kan justere skjerm skaleringen for Windows 10 enheten din, så vel som for alle eksterne skjermer. For eksempel kan en justering for å skalere skjermen forvandle en skjerm fra en med liten tekst som er vanskelig å lese til en skjerm som er lettere å se. Skalering kan også gjøre det mindre utfordrende å åpne, kjøre og bruke apper på en projisert skjerm.

Windows 10 skalerings system velger størrelse basert på flere faktorer, for eksempel den opprinnelige skjermoppløsningen, dimensjonene på skjermen og den forventede avstanden fra skjermen. Avstanden fra skjermen antar for eksempel at en bærbar PC-skjerm vil være nærmere seerens øyne enn en ekstern skjerm, og at en projisert skjerm vil bli sett på en enda større avstand.

Skjermoppløsning er en egen innstilling fra skalering.


Slik slår du på skjerm skalering i Windows 10

For å justere Windows 10 skaleringen krever du at du velger en skalerings prosent. Dette er hvordan:

  1. Gå til Windows start Menu.

  2. Velg innstillinger.

  3. Plukke ut system.

  4. Plukke ut Vise.

  5. Se etter Endre størrelsen på tekst, apper og andre elementer etter Skala og layout. Velg et alternativ, for eksempel 125% eller 150%. Viste varer vil se større ut når skaleringen øker.

  6. Skjermen din vil endre størrelse.

Hvordan justere skalering for flere skjermer eller egen definerte størrelser

Du kan justere skjerm skaleringen for hovedskjermen og tilkoblede skjermer. Plasser markøren og velg rektangelet for skjermen du vil skalere, for eksempel skjerm 1 eller skjerm 2 osv. Du kan justere skalering for hver skjerm separat.

Plukke ut Avanserte skalerings innstillinger for å justere skalering fra standard 100% til så mye som 500%. I dette innstillings skjermbildet kan du angi en tilpasset skalerings størrelse manuelt. Imidlertid vil forskjellige skalerings innstillinger fungere bedre på forskjellige skjermer. I noen tilfeller kan du se uskarpe tegn, ord som er avskåret eller tekst for stor eller liten for et bestemt mellomrom. Spesielt eldre programmer støtter kanskje ikke fullt ut moderne Windows 10 skalerings funksjoner.

De Avanserte skalerings innstillingene gir deg også tilgang til en ekstra innstilling som vil la Windows prøve å fikse apper slik at de ikke er uskarpe. Denne justeringen gjelder imidlertid bare hovedskjermen, ikke noen eksterne skjermer.


Feilsøking av skjerm skalering i Windows 10

Ikke alle apper skaleres bra, spesielt på skjermer med høy oppløsning, også kjent som skjermer med høy DPI (dots per inch). Følg disse trinnene for å overstyre innstillinger for skjerm skalering av Windows for en bestemt app.

Ikke gjør disse justeringene eller endringene med mindre det er absolutt nødvendig.

  1. Velg Windows start Menu.

  2. Høyreklikk appen, velg Flere og velg Åpne filplassering.

  3. Høyreklikk appen i Programmer-mappen og velg Eiendommer.

  4. Velg kompatibilitet fanen.

  5. Plukke ut Endre høye DPI-innstillinger.

  6. Plukke ut Åpne avanserte skalerings innstillinger. Vinduet Skalerings innstillinger åpnes.

  7. Plukke ut La Windows prøve å fikse apper slik at de ikke er uskarpe.

  8. Sjekk appen igjen. Hvis problemet ikke er løst, angir du en tilpasset skalerings størrelse i vinduet Skalerings innstillinger.

Hvis du har installert tilpasset grafikkmaskinvare og programvare, kan det hende du ikke kan justere skjerm skaleringen i Windows system innstillinger. Tredjepartsprogramvare som for eksempel kontrollerer et grafikkort, kan ha forrang for Windows-system innstillinger. Du kan ofte få tilgang til og justere grafikk programvare fra tredjeparter fra systemstatusfeltet i Windows (vanligvis i nederste høyre hjørne av skjermen).

Hvis du bruker eldre programmer, kan du oppdage at noen applikasjoner ikke respekterer skalerings innstillinger for Windows-skjerm. I begge tilfeller kan det være på tide å oppgradere systemet ditt til Windows 10 eller kontakte programutvikleren for å få hjelp.


Legg igjen en kommentar