HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR CLSID)

HKEY_CLASSES_ROOT, ofte forkortet som HKCR, er et register i Windows-registeret og inneholder informasjon om filtilknytningsassosiasjon, samt en programmatisk identifikator (ProgID), Class ID (CLSID) og Interface ID (IID) data.

På en enklest mulig måte inneholder registerkorgen HKEY_CLASSES_ROOT den nødvendige informasjonen for at Windows skal vite hva du skal gjøre når du ber den om å gjøre noe, som å vise innholdet på en stasjon, eller åpne en bestemt type fil osv.

HKEY_CLASSES_ROOT Registry Hive (Windows 10).


Hvordan komme deg til HKEY_CLASSES_ROOT

HKEY_CLASSES_ROOT er en registerkube, så den sitter på toppnivå i Registerredigering, i roten til hele Windows-registeret:

  1. Åpne Registerredigering.

    Den enkleste måten å gjøre dette på i alle versjoner av Windows er å åpne Kjør dialogboksen via WIN + R, og skriv inn regedit.

  2. finne HKEY_CLASSES_ROOT i venstre område av Registerredigering.

    Det kan hende du ikke ser det umiddelbart hvis du nylig har brukt registeret og latt forskjellige elveblest eller nøkler være åpne. Truffet Hjem på tastaturet for å se HKCR oppført øverst i venstre rute.

  3. Dobbeltklikk eller dobbeltklikk HKEY_CLASSES_ROOT for å utvide bikuben, eller bruk den lille pilen til venstre


Registerundernøkler i HKEY_CLASSES_ROOT

Listen over registernøkler under HKEY_CLASSES_ROOT-bikuben er veldig lang og like forvirrende. Vi kan ikke forklare hver av de tusenvis av nøkler du kan se, men vi kan dele den opp i noen håndterbare biter, som forhåpentligvis vil avklare denne delen av registeret litt.

Her er noen av de mange tilknytningsnøklene for filtypen du finner under HKEY_CLASSES_ROOT-bikuben, hvorav de fleste begynner med en periode:

  • HKEY_CLASSES_ROOT .avi
  • HKEY_CLASSES_ROOT .bmp
  • HKEY_CLASSES_ROOT .exe
  • HKEY_CLASSES_ROOT .html
  • HKEY_CLASSES_ROOT .pdf
  • HKEY_CLASSES_ROOT AudioCD
  • HKEY_CLASSES_ROOT dllfil
  • ...

Hver av disse registernøklene lagrer informasjon om hva Windows skal gjøre når du dobbeltklikker eller dobbeltklikker på en fil med den utvidelsen. Det kan inneholde listen over programmer som finnes i delen "Åpne med ..." når du høyreklikker / tapper på en fil, og stien til hvert program som er oppført.

Når du for eksempel åpner en fil med navnet draft.rtf på datamaskinen din, kan WordPad åpne filen. Registerdataene som får det til, lagres i HKEY_CLASSES_ROOT .rtf-nøkkelen, som definerer WordPad som programmet som skal åpne RTF-filen.

På grunn av kompleksiteten i hvordan HKEY_CLASSES_ROOT-nøkler er satt opp, anbefaler vi absolutt ikke at du endrer standard filtilknytninger fra registeret. I stedet kan du se Slik endrer du filtilknytninger i Windows for instruksjoner om hvordan du gjør dette fra det vanlige Windows-grensesnittet.


HKCR & CLSID, ProgID, & IID

Resten av tastene i HKEY_CLASSES_ROOT er ProgID-, CLSID- og IID-nøkler. Her er noen eksempler på hver:

ProgID-nøkler er plassert i roten til HKEY_CLASSES_ROOT, ved siden av filtypeforeningene som er diskutert ovenfor:

  • HKEY_CLASSES_ROOT FaxServer.FaxServer
  • HKEY_CLASSES_ROOT JPEGFilter.CoJPEGFilter
  • HKEY_CLASSES_ROOT WindowsMail.Envelope
  • ...

Alle CLSID-nøkler er plassert under CLSID undernøkkel:

  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{00000106-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{06C792F8-6212-4F39-BF70-E8C0AC965C23}
  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{FA10746C-9B63-4b6c-BC49-FC300EA5F256}
  • ...

Alle IID-tastene er plassert under Interface undernøkkel:

  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{0000000d-0000-0000-C000-000000000046}
  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000089-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000129-0000-0000-C000-000000000046}
  • ...

Hva ProgID-, CLSID- og IID-nøklene er for, er relatert til noen veldig tekniske aspekter av dataprogrammering og ligger utenfor omfanget av denne diskusjonen. Du kan imidlertid lese mer om alle tre her, henholdsvis her og her.


Sikkerhetskopierer HKEY_CLASSES_ROOT Hive

Uten unntak bør du alltid ta en sikkerhetskopi av alle registeroppføringer du planlegger å redigere eller fjerne. Se Slik sikkerhetskopierer du Windows-registret hvis du trenger hjelp til å sikkerhetskopiere HKEY_CLASSES_ROOT, eller et annet sted i registret, til en REG-fil.

Hvis noe går galt, kan du alltid gjenopprette Windows-registeret til en fungerende tilstand med sikkerhetskopien. Alt du trenger å gjøre er å åpne REG-filen og bekrefte at du vil gjøre disse endringene.


Mer om HKEY_CLASSES_ROOT

Mens du kan redigere og fjerne en hvilken som helst undernøkkel i HKEY_CLASSES_ROOT-bikuben, kan ikke rotmappen, som alle elveblest i registret, omdøpes eller fjernes.

HKEY_CLASSES_ROOT er en global bikube, noe som betyr at den kan inneholde informasjon som gjelder for alle brukerne på datamaskinen og kan vises av alle brukere. Dette er i motsetning til noen elveblest som har informasjon som bare gjelder for den påloggede brukeren.

Men fordi HKEY_CLASSES_ROOT-bikuben faktisk er kombinert data som finnes i både HKEY_LOCAL_MACHINE-bikuben (HKEY_LOCAL_MACHINE Software Classes) og HKEY_CURRENT_USER bikuben (HKEY_CURRENT_USER Software Classes), inneholder den også brukerspesifikk informasjon. Selv om det er tilfelle, kan HKEY_CLASSES_ROOT fremdeles bli surfet av alle brukere.

Dette betyr selvfølgelig at når en ny registernøkkel lages i HKEY_CLASSES_ROOT-bikuben, vil den samme vises i HKEY_LOCAL_MACHINE Software Classes, og når en blir slettet fra den ene, blir den samme nøkkelen fjernet fra den andre plasseringen.

Hvis en registernøkkel befinner seg på begge stedene, men på en eller annen måte kommer i konflikt, prioriteres dataene i den påloggede brukerens bikube, HKEY_CURRENT_USER Software Classes, og brukes i HKEY_CLASSES_ROOT.


Legg igjen en kommentar