Bruk lagmasker i GIMP for å redigere spesifikke områder

Lagmasker i GIMP (GNU Image Manipulation Program) gir en fleksibel måte å redigere lag som kombineres i et dokument for å produsere mer attraktive komposittbilder.


Fordelene med masker og hvordan de fungerer

Når en maske påføres et lag, gjør masken deler av laget gjennomsiktig, slik at lagene nedenfor viser seg gjennom.

Dette kan være en effektiv måte å kombinere to eller flere bilder for å produsere et endelig bilde som kombinerer elementer av hver av dem. Imidlertid kan det også åpne for muligheten til å redigere områder av et enkelt bilde på forskjellige måter for å produsere et endelig bilde som ser mye mer slående ut enn om de samme bildejusteringene hadde blitt brukt universelt på hele bildet. 

På landskapsbilder kan du for eksempel bruke denne teknikken til å mørke himmelen ved solnedgang, slik at de varme fargene ikke brenner ut mens du lyser forgrunnen. 

Du kan oppnå lignende resultater av kombinerte lag ved å slette deler av det øvre laget i stedet for å bruke en maske for å gjøre områdene gjennomsiktige. Når en del av et lag er slettet, kan det imidlertid ikke angres, men du kan redigere en lagmaske for å gjøre det gjennomsiktige området synlig igjen.


Bruke lagmasker i GIMP

Teknikken demonstrert i denne opplæringen bruker gratis GIMP-bildeditor og er godt egnet for en rekke emner, spesielt der belysningen varierer betydelig over en scene. Den viser hvordan du kan bruke lagmasker i et liggende bilde for å kombinere to forskjellige versjoner av det samme bildet. 

Forbered et GIMP-dokument

Det første trinnet er å utarbeide et GIMP-dokument som du kan bruke til å redigere bestemte områder av et bilde.

Ved å bruke et bilde av et landskap eller lignende som har en veldig åpenbar horisontlinje, blir det enkelt å redigere de øverste og nederste delene av bildet slik at du kan se hvordan denne teknikken fungerer. Når du er komfortabel med konseptet, kan du prøve å bruke det på mer komplekse fag.

  1. Gå til filet > Åpen for å åpne det digitale bildet du vil jobbe med. I Lag paletten vises det nylig åpnede bildet som et enkelt lag.

  2. Deretter velger du Dupliseringslag -knappen i nederste linje på Lag-paletten. Dette dupliserer bakgrunnslaget å jobbe med.

  3. Velg Gjemme seg -knappen (den vises som et øyeikon) på det øverste laget. 

  4. Bruk bildejusteringsverktøyene til å redigere det synlige bunnlaget på en måte som forbedrer en bestemt del av bildet, for eksempel himmelen.

  5. Unhide øverste laget og forbedre et annet område av bildet, for eksempel forgrunnen.

Hvis du ikke er for trygg på GIMPs justeringsverktøy, kan du bruke Channel Mixer monokonverteringsteknikk for å utarbeide et lignende GIMP-dokument.


Påfør en lagmaske

Vi ønsker å skjule himmelen i det øverste laget slik at den mørke himmelen i det nederste laget viser seg gjennom.

  1. Høyreklikk på det øverste laget i Lag-paletten og velg Legg til lagmaske.

  2. Plukke ut Hvit (full opacitet). Du ser nå at et vanlig hvitt rektangel vises til høyre for lagminiatyrbildet i Lag-paletten.

  3. Velg lagmasken ved å klikke og holde nede på det hvite rektangelikonet og deretter trykke på D for å tilbakestille forgrunnen og bakgrunnsfargene til henholdsvis svart og hvitt.

  4. Toolbox, Velg Gradientverktøy.

  5. Verktøyalternativer, plukke ut FG til BG (RGB) fra Gradient velgeren.

  6. Flytt pekeren til bildet og plasser det på horisonten. Klikk og dra oppover for å male en gradient av sort på Lagsmaske.

  7. Himmelen fra det nederste laget vil nå være synlig med forgrunnen fra det øverste laget. Hvis resultatet ikke er helt som du vil, kan du prøve å bruke stigningen igjen, kanskje starte eller fullføre på et annet tidspunkt.

Finjuster sammenføyningen

Det kan være slik at det øverste laget er litt lysere enn det nederste laget, men masken har skjult det. Dette kan justeres ved å male bildemasken med hvitt som forgrunnsfarge.

Velg Børsteverktøy, og i Verktøyalternativer, velg en myk børste i Børst omgivelser. Bruke Skala glidebryter for å justere størrelsen etter behov. Prøv å redusere verdien på opacity skyveknappen også, da dette gjør det lettere å produsere mer naturlige resultater.

Før du maler på lagmasken, må du velge det lille pilikonet med to hoder ved siden av forgrunnen og bakgrunnsfargene for å gjøre forgrunnsfargen hvit.
Velg Lagsmaske ikonet i Lag paletten for å sikre at den er valgt og at du kan male på bildet i områdene der du vil gjøre gjennomsiktige deler synlige igjen. Når du maler, vil du se Lagsmaske ikonendring for å gjenspeile penselstrøkene du bruker, og du bør se bildet endres synlig når gjennomsiktige områder blir ugjennomsiktige igjen.


Legg igjen en kommentar