Er det trygt å bruke et åpent trådløst nettverk?

Hvis den trådløse tjenesten din er nede og du trenger en internettforbindelse, kan du bli fristet til å koble til et åpent, usikret trådløst nettverk det trådløse tilgangspunktet finner. Før du kobler deg til, bør du imidlertid vite risikoen ved å bruke åpne Wi-Fi-nettverk.

 John Moore / Getty Images


Hva er åpen Wi-Fi?

Det er ikke trygt å koble til et ukjent åpent trådløst nettverk, spesielt når du overfører sensitive data, for eksempel et nettbankpassord. All informasjon som sendes via et usikret trådløst nettverk - en som ikke krever en Wi-Fi Protected Access (WPA) eller WPA2-sikkerhetskode - sendes i ren tekst for alle å fange opp. Å koble til et åpent nettverk åpner potensielt enheten din for alle andre i det samme trådløse nettverket.

Risikoen ved å bruke usikrede Wi-Fi-nettverk

Når du logger på et nettsted eller bruker et program som sender data i klar tekst over et nettverk, kan alle som er så tilbøyelige, enkelt fange opp informasjonen. Din e-postadresse og passord, for eksempel, hvis de ikke overføres sikkert, er alle en ondsinnet hacker som trenger tilgang til e-postkontoen din og all konfidensiell eller personlig informasjon i den uten din viten. På samme måte kan hackere fange chat eller ukryptert nettstedstrafikk.

Hvis datamaskinen din ikke er bak en brannmur eller ikke er konfigurert riktig, og fildeling er aktivert på den, kan en hacker få tilgang til datamaskinens harddisk over nettverket for å komme til konfidensielle eller sensitive data eller til og med starte spam- og virusangrep.


Hvor enkelt er det å hacke et trådløst nettverk?

Verktøyene som trengs for å lære om et trådløst nettverk, fange (snuse) dataene som overføres over det, knekke sikkerhetsnøkkelen Wired Equivalent Privacy (WEP) og dekryptere og se data på nettverksenheter kan kjøpes for rundt $ 50.

Er det lovlig å bruke noen andre sitt åpne trådløse nettverk?

I tillegg til sikkerhetsproblemene for enhetene og dataene dine, kan det medføre juridiske problemer å bruke et trådløst nettverk som noen andre vedlikeholder og betaler for. Tidligere har flere tilfeller av uautorisert tilgang til Wi-Fi-datanettverk resultert i bøter eller til og med kriminelle anklager.

Offentlige Wi-Fi-hotspots som er konfigurert spesielt for gjester å bruke, for eksempel på en kaffebar, er fine. Sørg for å være oppmerksom på sikkerhet, men: Wi-Fi-sone er vanligvis åpne, usikrede trådløse nettverk.

Så hvis du bruker naboens Wi-Fi-tilkobling, må du først be om tillatelse.

Hvordan trygt bruke offentlig Wi-Fi

Det er noen få ting du kan gjøre for å beskytte personvernet og dataene dine når du bruker et åpent Wi-Fi-nettverk.

  • Bruk en VPN. Et virtuelt privat nettverk (VPN) skaper en sikker tunnel over et offentlig nettverk. Hvis firmaet ditt gir VPN-tilgang, bruk VPN-tilkoblingen for å få tilgang til bedriftens ressurser og opprett sikre surfesessioner.

De 8 beste VPN-tjenesteleverandørene i 2020

  • Ikke tillat automatiske tilkoblinger til ikke-foretrukne nettverk. Deaktiver innstillingen for å koble til ikke-foretrukne nettverk på enheten din. Hvis denne innstillingen er aktivert, kobles datamaskinen eller mobilenheten automatisk til et tilgjengelig nettverk, inkludert falske eller falske Wi-Fi-nettverk som er utformet for å lokke intetanende dataofre.
  • Aktiver eller installer en brannmur. En brannmur er den første forsvarslinjen for datamaskinen din (eller nettverket når brannmuren er installert som en maskinvareenhet). Både Windows og macOS-operativsystemer har innebygde brannmurer som forhindrer uautorisert tilgang; du kan også bruke et tredjepartsprogram.

11 gratis frittstående brannmurprogrammer

  • Slå av fildeling. Før du kobler til et offentlig Wi-Fi-hotspot, må du deaktivere fildeling og skriverdeling slik at andre hotspot-brukere ikke har tilgang til dine delte filer.
  • Bare logg på sikre nettsteder. Forsikre deg om at surfesesjonen din er kryptert og sikker. Adresselinjen skal vise en URL som begynner med HTTPS (kryptert) i stedet for HTTP (ikke kryptert). Du kan også se en hengelås i adressefeltet.
  • Ikke utfør økonomiske transaksjoner. Unngå å bruke et offentlig hotspot for bank, netthandel eller ethvert scenario som involverer sensitiv informasjon.

Legg igjen en kommentar