Enkle og gratis måter å øke hastigheten på datamaskinen din

Etter at du har hatt en datamaskin en stund, vil du kanskje legge merke til at den går mindre sakte enn da du først fikk den. Det tar lengre tid å åpne filer og mapper, programmer slås ikke av så raskt som du håper, og forsinkede pålogginger og oppstart ser ut til å være en daglig forekomst. Noen ganger har spesifikke programmer skyld, noe som gjør det vanskelig å vite hvor du skal begynne å rydde opp.

Heldigvis kan du gjøre noen ting for å øke hastigheten på datamaskinen din slik at den virker ny igjen.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder Windows 10, Windows 8.1 og Windows 7.


Hvorfor er datamaskinen min treg uansett?

Når du laster ned filer, surfer på internett, fjerner programmer, lar applikasjoner være åpne og gjør stort sett alt annet på datamaskinen din, samler den sakte søppel og forårsaker problemer bak kulissene som ikke alltid er så lette å fange først.

ipopba / Getty Images

Filfragmentering er en stor synder. Det er også akkumulering av hurtigbufrede nettleserfiler, et rotete skrivebord, en full harddisk, treg maskinvare og mange andre problemer.

Imidlertid kan selve datamaskinen din faktisk ikke være treg. Du kan bare oppleve en treg internettforbindelse på grunn av en feil i ruteren, en dårlig forbindelse eller en begrenset hastighet som tilbys av din ISP. I alle fall kan det hende du bare trenger å få raskere internettilgang.


Rydd opp søppelfiler og programmer

Å kvitte seg med unødvendige filer, applikasjoner og annet "søppel" er en effektiv måte å øke hastigheten på hvilken som helst datamaskin.

  1. Bruk en gratis systemrens som CCleaner for å slette unødvendige søppelfiler i selve Windows-operativsystemet, Windows-registeret og tredjepartsprogrammer som nettlesere, som liker å samle cache-filer.

    Hvis disse midlertidige internettfilene og andre ubrukelige gjenstander holder seg for lenge, kan de ikke bare føre til at programmene henger og ikke reagerer og er svake, men også tar opp verdifull harddiskplass.

  2. Rydd opp på skrivebordet hvis det er rotete. Å få Windows Explorer til å laste disse ikonene og mappene hver gang skrivebordet oppdateres, kan legge unødvendig belastning på maskinvaren din, noe som tar bort systemressurser som kan brukes andre steder.

  3. Fjern uønskede programmer som bare ligger på datamaskinen din. Disse tar ikke bare plass på harddisken, men de kan åpnes automatisk med Windows og kjører i bakgrunnen hele tiden og suger bort prosessoren og minnet. Det er flere gratis avinstalleringsverktøy som gjør dette veldig enkelt.

  4. Også betraktet som søppelfiler er alt du bare ikke bruker eller vil ha lenger. Så, slett de gamle videofilene som du lastet ned for et år siden, og sikkerhetskopier all data du ikke bruker, som feriebilder.

Når datamaskinen din er fri for unødvendige midlertidige filer og søppelfiler, bør du ha mer ledig plass på harddisken tilgjengelig for viktigere ting. Jo større ledig plass på harddisken hjelper også til ytelse.


Defrag harddisken

Å defragmentere harddisken din er å konsolidere alle de tomme områdene du oppretter i filsystemstrukturen når du legger til og fjerner filer. Disse tomme plassene gjør at harddisken tar lengre tid å tenke, noe som igjen fører til at filer, mapper og programmer åpnes sakte.

Mange gratis defragmenteringsverktøy er tilgjengelige for å gjøre dette, men et annet alternativ er å bruke den innebygde til Windows.

Fjern virus, skadelig programvare, spionprogramvare, adware osv.

Hver Windows-datamaskin er sårbar for skadelig programvare, men risikoen for infeksjon er lav hvis du regelmessig bruker programmer mot skadelig programvare.

Når viruset er på datamaskinen, lagrer det seg selv vanligvis i systemminnet og bremser alt. Noen ondsinnede programmer viser popup-vinduer eller lurer deg til å kjøpe deres "antivirusprogram", som er enda flere grunner til å fjerne dem.

Du bør jevnlig skanne datamaskinen din for skadelig programvare for å bli kvitt disse irriterende minnesvinene.


Løs Windows systemfeil

Installere og avinstallere programvare og Windows-oppdateringer, starte datamaskinen på nytt under en oppdatering, tvinge datamaskinen til å slå seg av umiddelbart, og andre ting kan forårsake feil i Windows-systemfilene. 

Disse feilene kan føre til at ting låser seg, stopper programinstallasjoner og oppdateringer, og bare generelt forhindrer opplevelsen av en jevn datamaskin. Kjør et program som SFC / Scannow for å reparere systemfilene dine.

Juster visuelle effekter

Windows gir mange interessante visuelle effekter, inkludert animerte vinduer og falmende menyer. Disse tilleggene er vanligvis fine å ha slått på, men de er bare verdt det hvis du har nok systemminne.

Du kan slå av disse visuelle effektene for å øke hastigheten på ting.

Rengjør, bytt ut eller oppgrader maskinvaren

Selv om programvareproblemer er årsaken til mange sakte datamaskiner, kan du bare komme så langt før du trenger å adressere maskinvarekomponentene.

For eksempel, hvis datamaskinen din ikke lar deg åpne mer enn et par programmer samtidig eller ikke lar deg se HD-filmer, kan du ha en liten mengde RAM eller et ødelagt eller utdatert skjermkort. Du kan også bare ha skitten maskinvare.

Det er lurt å rengjøre de fysiske maskinvaredelene dine med jevne mellomrom. Over tid, og spesielt på grunn av visse miljøeffekter, kan vifter og andre deler under saken samle skitt eller hår, noe som får dem til å fungere i overdrive bare for å fungere normalt. Rydd opp i alt før du kjøper ny maskinvare - det er mulig at de bare er for skitne.

Du kan bruke et gratis systeminformasjonsverktøy for å se spesifikasjonene til maskinvaren din. Disse verktøyene er nyttige hvis du planlegger å bytte ut maskinvare slik at du ikke trenger å åpne datamaskinen din bare for å sjekke ting.

Hvis du for eksempel vil utvide RAM-en din, kan du bruke et systeminfo-verktøy for å bekrefte typen og beløpet du allerede har kjøpt riktig type.

Installer hele Windows-operativsystemet på nytt

Den mest drastiske løsningen for å øke hastigheten på datamaskinen din er å slette all programvaren og filene, fjerne hele Windows OS og starte fra bunnen av. Du kan gjøre dette med en ren installasjon av Windows.

Det som er bra med å gjøre dette er at du i hovedsak har en ny datamaskin, uten åreløs programvare- og registerendringer og feil som du ikke en gang vet at du hadde. Imidlertid bør du virkelig tenke mer enn to ganger på å gjøre dette fordi det er irreversibelt og er en av de siste beslutningene du kan ta for å øke hastigheten på datamaskinen.

Å installere Windows på nytt er en permanent løsning, så sørg for å sikkerhetskopiere filene dine og registrere eventuelle programmer du vil sørge for å installere på nytt.

De beste måtene å få fart på en bærbar datamaskin: Finn ut mer


Legg igjen en kommentar