En nybegynnerveiledning til hvordan Uber fungerer

Siden lanseringen i 2012 har Uber blitt det mest anerkjente alternativet til tradisjonelle drosjer. Uber er tilgjengelig i mer enn 700 byer rundt om i verden, og dette tallet vil bare øke. Enten du reiser til Seattle, Dubai, Tokyo, London, Paris, Montreal, Chicago eller et annet stort metrosenter, kan du forvente at Uber-turer er tilgjengelige.

Besøk Uber-nettstedet for å sjekke om Uber er i byen din eller en by du planlegger å besøke.


Om fakta

Uber er ikke en taxitjeneste. Førere kan ikke hente førere utenfor gaten. I stedet er Uber en leiebiltjeneste som er avhengig av smarttelefonteknologi for å sende drivere og administrere avgifter. I motsetning til drosjetjenester har ikke Uber-sjåfører spesielle lisenser; heller bruker de sine personlige kjøretøy til å tilby rabatterte billettkjøringer. 

Ubers smarttelefon-app tar seg av hele kjøreturen og betalingsprosessen. Bruk kreditt- eller debetkortet ditt til å betale rett i appen, uten behov for kontanter.

Du må være 18 år eller eldre for å ha en Uber-konto og bruke tjenesten. I USA må Uber-sjåfører være minst 21 år, ha minst ett års lisensiert kjøreerfaring og kjøre et akseptabelt firedørs kjøretøy.

Uber er designet slik at føreren ikke trenger å bære kontanter. Du kan imidlertid tipse med kontanter hvis du foretrekker å ikke legge til tipset via appen.


Hvordan Uber fungerer

Uber er ment å være enklere enn å bruke en taxi. Slik fungerer Uber-prosessen.

Før du bruker Uber

Installer appen på smarttelefonen din og opprett en online Uber-konto. Du gir informasjon om kredittkortet du planlegger å bruke for å betale for turer, slik at du aldri trenger å ta med eller håndtere kontanter.

Når du trenger en tur

Når du trenger tur, bruk appen til å fortelle Uber hvor du er hentet. Du kan velge mellom en rekke tur-alternativer; den vanligste er UberX. Alternativt kan du velge Uber Pool hvis du er villig til å dele turen og spare penger. (Mer om Uber ride-nivåer nedenfor.)

Uber vil finne drivere i ditt område, finne en driver for deg og fortelle deg hvor mange minutter unna sjåføren din er. Rides er vanligvis tre til ti minutter unna i store sentre.

Uber vil varsle deg når turen har ankommet. Uber-appen viser sjåførens detaljer, for eksempel navn, bilde og biltype, slik at du vet hva du skal se etter.

Under og etter turen

Kos deg med turen. Appen håndterer betaling, så det er bare å gå ut av bilen når du kommer til destinasjonen og takke sjåføren. Du blir bedt via appen om å rangere sjåføren din på en skala fra 1 til 5 (høflighet, sikkerhet, renslighet). På samme måte vurderer sjåføren deg fra 1 til 5 (høflighet). Du har muligheten til å legge til et tips.

Hele turen spores gjennom Uber-appen for ansvarlighet og enkelhet.

S3studio / Getty Images


Hvorfor folk elsker Uber

Ubers appell handler om trifekta av pris, kvalitet og bekvemmelighet. 

Pris

Taxicab-drivere hater Uber fordi Uber underkaster gebyrene med opptil 50 prosent, men dette er selvfølgelig en grunn til at ryttere elsker å bruke Uber. I tillegg krever Uber-drivere ikke tips og kan ikke presse deg for dem. som nevnt, kan du legge dem til senere i appen. Drosjesjåfører forventer derimot vanligvis et tips på minst 15 prosent på betalingstidspunktet. Du kan også bruke Uber Pass, som egentlig er et abonnement på Uber som gir deg rabatterte turer.

Vær imidlertid oppmerksom på at Uber pålegger høydepriser for toppbegivenheter som store sportskamper, høytider som nyttårsaften og til og med travle helgekvelder. Avgiftene kan klatre betydelig i noen timer. Som regel er Uber-turer fortsatt billigere enn drosjer.

Kvalitet

Uber-biler har en tendens til å være renere, nyere og bedre luktende enn mange drosjer. Ansvarligheten innebygd i Uber-appen motiverer sjåfører til å holde bilene i god form. Fordi Uber-sjåfører blir rangert av hver passasjer hver dag, er det insentivet til å være både rask og trygg.

Convenience

Betalingsprosessen er enkel og stressfri. På samme måte frigjør appen deg fra den ofte frustrerende prosessen med å hilse på en drosje. Evnen til å håndtere alle disse detaljene rett fra telefonen sparer tid og forverring (og holder selskap og sjåfør overhead lave). 

Fordi Uber er attraktivt for sjåfører å delta, resulterer antall tilgjengelige sjåfører vanligvis i svært raske responstider. Selv om dette absolutt varierer, får den typiske Uber-rytteren henting innen tre til ti minutter etter hagl, mens drosjer kan ta 10 til 30 minutter etter å ha blitt ringt.

Tempura / Getty Images


Tredjeparts tjeneste

Uber tilbyr en rekke servicenivåer, som spenner fra enkeltkjørere og grupper opp til executive limo-tjenester.

UberX er den billigste og mest brukte formen for Uber. Kjøretøy er vanlige, fire-dørs modeller som passer til opptil fire kjørere. Priser er omtrent halvparten av prisen for drosjer i større byer.

Uber Pool, som tilbys i noen byer, lar deg dele turen din med en annen person og dele kostnadene. UberXL har plass til seks passasjerer ved bruk av en SUV eller minivan; det er dyrere enn UberX. Uber Comfort er for ryttere som hele tiden er på farten og vil ha litt ekstra komfort. Uber Select er en førsteklasses kjøretur i en eksklusiv bil.

Ubers tjenester på høyeste nivå inkluderer Uber Black, luksusritt med profesjonelle sjåfører og Uber Black SUV, som tilbyr luksuriøse turer for seks personer.

I noen byer tilbyr Uber til og med Uber Espanol for spansktalende ryttere, Uber Assist hvis en rytter trenger ekstra hjelp, og Uber Wav for rullestolbrukere.

Debenport / Getty Images


Fører- og passasjerrangeringer

En del av Ubers appell er at sjåførene er under et enormt press for å levere behagelige, trygge, raske og rene opplevelser for passasjerer. Hver passasjer rangerer hver sjåfør på hver tur, og sjåfører er pålagt å opprettholde en gjennomsnittlig kundevurdering på 4.6 av 5.0. (Minimum varierer etter by.) Uber deaktiverer sjåfører som faller under denne standarden.

Uber avslører ikke dette direkte til passasjerene, men hver sjåfør får se din vurdering når han bestemmer seg for å hente deg. Og ja, hver sjåfør rangerer deg rett etter at du forlater Uber-kjøretøyet ved avleveringsstedet. Dette er for å beskytte fremtidige sjåfører fra å måtte håndtere uhøflige, voldelige, aggressive og berusede / nedsatte passasjerer. Hvis vurderingen din er for lav, kan Uber forhindre deg i å bruke tjenesten midlertidig eller permanent.

For å oppmuntre til snillere, mildere Uber-rytteroppførsel (slutte å smelle dører!), Viser appen rytterrangeringer rett under navn i Uber-appens meny.

Horrocks / Getty Images

Å bli en Uber Driver

I store byer betaler drosjesjåfører $ 500 til $ 1,200 per måned til sine morselskaper og kommuner. Denne kostnaden inkluderer ekspedisjon og administrasjonstjenester og eventuelle ekstra avgifter taxiselskapet velger å ta på sine sjåfører.

Uber belaster ikke noen av disse månedlige avgiftene til sjåførene, noe som gjør Uber veldig attraktivt for amatørførere. Uber krever at drivere:

  • Er minst 21 år
  • Ha minst ett års lisensiert kjøreerfaring (tre hvis du er under 23 år)
  • Har en ren kjørerekord
  • Har ingen kriminell rekord
  • Kjør en forsikret bil som er under 15 år gammel

Bilen din må:

  • Ha en ren tittel (ikke berget, rekonstruert eller gjenoppbygd) 
  • Ikke vær en leie, med mindre det er fra en godkjent Uber-utlåner
  • Ikke ha skader, manglende deler, kommersiell merkevarebygging eller taxiskilting

Uber vil bekrefte alle disse detaljene med relevante myndigheter. Uber vil også gjøre en bakgrunnssjekk og se etter alvorlige overtredelser som for høy hastighet, kjøring i beruset tilstand og andre straffbare forhold. 

Kort sagt, hvis du er en ærlig person, trygg sjåfør og pålitelig arbeidstaker med en nyere firedørs bil, kan du være en Uber-sjåfør innen to uker eller så.

Engel / Getty Images

Glad Ubering

Ubers suksess har skapt andre lignende tjenester som Lyft, Curb og Sidecar, men Uber er fortsatt den mest populære. Faktisk er Uber så vanlig at uttrykk som "å få en Uber" og "Ubering" på forskjellige språk har blitt vanlig.

Last ned Uber-appen fra App Store Last ned Uber-appen fra Google Play Store


Legg igjen en kommentar