Emergency Mac OS Boot Device ved hjelp av en USB Flash Drive

En oppstartbar kopi av OS X eller macOS på en USB-flash stasjon er et flott verktøy for nød sikkerhetskopiering å ha for hånden. Hvis noe skjer med din eksisterende oppstarts stasjon, vil det oppstartbare installasjonsprogrammet få deg i gang igjen på kort tid.

En flash-stasjon har flere fordeler i forhold til en oppstartbar ekstern eller intern harddisk. For det første fungerer en oppstartbar flash-stasjon for både bærbare og stasjonære Mac-maskiner. Flash-stasjoner er rimelige, enkle å bruke og bærbare. Med nok lagringsplass kan en flash-stasjon til og med inneholde mer enn en versjon av OS X eller macOS, slik at du kan forberede en nød installatør for mer enn en Mac.

Her er en titt på hvordan du oppretter et oppstartbart installasjonsprogram for flash-stasjoner som en nød start disk.

Informasjonen i denne artikkelen dekker oppretting av USB-stasjoner for nød oppstart for macOS Catalina, macOS Mojave, macOS High Sierra og OS X El Capitan.


Velge og formatere USB-flash stasjonen

Apple anbefaler å bruke minst en 12 GB flash-stasjon som en oppstartbar installatør, men en 16 GB flash-stasjon kan være verdt de ekstra pengene. En 16 GB flash-stasjon er stor nok til å installere en komplett kopi av macOS sammen med gjenopprettings verktøy, for eksempel Data Rescue, Drive Genius og TechTool Pro, som du vil være nyttig i en nød oppstarts situasjon. Hvis budsjettet tillater det, vil absolutt ikke en flash-stasjon som er større enn 16 GB skade.

Forsikre deg om at hvilken USB-stasjon du velger er formatert som Mac OS Extended. Hvis det ikke allerede er i riktig format, kan du formatere USB-flash stasjonen:

Alle data på flash-stasjonen blir slettet.

  1. Når USB-stasjonen er koblet til, starter du Mac-en fra MacOS Recovery.

     

    Start Macen på nytt og trykk og hold nede Command + R. Når du ser et oppstarts skjermbilde, for eksempel en Apple-logo eller en roterende klode, slipper du tastene. Skriv inn et passord hvis du blir bedt om det. Når du ser Verktøy-vinduet, er oppstarten fullført.

  2. Trykk på Diskverktøy fra verktøy vinduet, og velg deretter Fortsett.

  3. Velg din fra listen over stasjoner som er koblet til din Mac USB-flashenhet.

  4. Velg Partisjon fanen.

  5. Velg 1 Partition fra Volumskjema nedtrekksmenyen.

  6. Skriv inn et navn på flash-stasjonen.
  7. Fra dannet rullegardinmenyen, velg Mac OS X utvidet (journalført).

  8. Velg alternativer knapp.

  9. Trykk på GUID Partition Table fra listen over tilgjengelige partisjonsskjemaer.

  10. Trykk på OK> Søk.

  11. Det vises en melding som advarer om at du er i ferd med å slette all data fra disken. Plukke ut Partisjon å fortsette.

  12. Disk verktøy vil formatere og partisjon flash-stasjonen. Når den er ferdig, velger du Avslutt. USB-flash stasjonen din er nå forberedt på å bli et oppstartbart OS X- eller macOS-installasjonsprogram.


Last ned MacOS

Det neste trinnet er å laste ned operativsystemet du vil sikkerhetskopiere for, og flytte det til USB-stasjonen. Prosessen skiller seg litt ut for forskjellige versjoner.

Catalina, Mojave og High Sierra

  1. Last ned Catalina, Mojave eller High Sierra fra Mac App Store.

     

  2. Installatører for hver av disse macOS-versjonene lastes ned direkte til din applikasjoner mappe. Det blir de kalt Installer macOS Catalina, Installer macOS Mojave eller Installer macOS High Sierra.

    Installatøren kan prøve å åpne etter at den er lastet ned. Hvis det gjør det, avslutter du det uten å fortsette installasjonen.

  3. Koble USB-flash stasjonen til Mac-en.
  4. Gå til Programmer> Verktøy og åpen terminal.

    Eller skriv terminal inn Spotlight-søk for å raskt åpne et terminal vindu.

  5. I terminal vinduet som åpnes, skriv inn en av følgende kommandoer, avhengig av hvilket macOS-installasjonsprogram du jobber med. Noter det MyVolume er navnet på USB-stasjonen.

    For Catalina:

    sudo / Applications / Install macOS Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume / Volumes / MyVolume

    For Mojave:

    sudo / Applications / Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume / Volumes / MyVolume

    For High Sierra:

    sudo / Applications / Install macOS High Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume / Volumes / MyVolume

  6. Når du har angitt kommandoen, trykker du på Tilbake.

  7. Når du blir bedt om det, skriver du inn administrator passordet og trykker på Tilbake en gang til. Terminal viser ingen tegn når du skriver inn passordet ditt.

  8. Når du blir bedt om det, skriver du inn Y for å bekrefte at du vil slette volumet, trykk deretter på Tilbake. Terminal viser fremdriften når det oppstartbare installasjonsprogrammet blir opprettet.  

  9. Når Terminal er ferdig, vil volumet ha samme navn som installasjonsprogrammet du lastet ned, for eksempel Installer macOS Catalina.

  10. Avslutt terminalen og ta ut volumet.

El Capitan

Når du laster ned El Capitan, er prosessen mye den samme. Den eneste forskjellen er at El Capitan lastes ned som et diskbilde. Når du har lastet ned El Capitan, åpner du diskbildet og kjører installasjonsprogrammet, som kalles InstallMacOSX.pkg. Denne prosessen installerer en app som heter Installer OS X El Capitan inn i din applikasjoner mappe. Lag ditt oppstartbare installasjonsprogram fra denne appen, ikke fra diskbildet, og følg instruksjonene som angitt ovenfor.


Bruke Emergency Boot Device

Slik bruker du den oppstartbare flash enheten som installatør:

Forsikre deg om at du er koblet til Internett i løpet av denne prosessen.

  1. Sett USB-flash stasjonen inn i en av Mac-enhetens USB-porter.
  2. Bruk Startup Manager or Startup Disk innstillinger for å velge det oppstartbare installasjonsprogrammet som oppstartsdisk, og deretter starte opp fra det.

  3. Mac-en din starter opp til macOS-gjenoppretting. 
  4. Velg språket ditt hvis du blir bedt om det.
  5. Plukke ut Installer macOS (eller Installer OS X) fra verktøy vinduet.

  6. Plukke ut Fortsett og følg instruksjonene på skjermen for å installere OS X eller macOS på din Mac.

Det er også mulig å lage oppstartbare installatører for tidligere OS X-versjoner, for eksempel OS X Yosemite, OS X Mavericks, OS X Mountain Lion og OS X Lion.


Legg igjen en kommentar