Hva betyr «format» i databehandling?

Å formatere en stasjon (harddisk, diskett, flash-stasjon osv.) Betyr å forberede den valgte partisjonen på stasjonen som skal brukes av et operativsystem ved å slette alle dataene og sette opp et filsystem.

Det mest populære filsystemet som støtter Windows er NTFS, men FAT32 brukes også noen ganger.

I Windows gjøres formatering av en partisjon vanligvis fra Disk Management-verktøyet. Du kan også formatere en stasjon ved hjelp av formatkommandoen i et kommandolinjegrensesnitt som Command Prompt, eller med et gratis programvareverktøy for diskpartisjon.

Martin Konopka / EyeEm / Getty Images

En partisjon inkluderer vanligvis en hel fysisk harddisk. Det er derfor vi ofte sier "formatere en stasjon" når du i virkeligheten formaterer en partisjon på stasjonen - det skjer bare slik at partisjonen kan være hele størrelsen på stasjonen.


Ressurser for formatering

Formatering kan vanligvis ikke gjøres ved et uhell, så du bør ikke bekymre deg for at du ved en feiltakelse sletter alle filene dine. Du bør imidlertid være forsiktig når du formaterer noe og være sikker på at du vet hva du gjør.

Her er noen vanlige ting du kan gjøre i forbindelse med formatering:

  • Formater en harddisk i Windows
  • Formater en harddisk fra ledeteksten
  • Formater C-stasjonen
  • Partisjonere en harddisk i Windows
  • Slett en harddisk helt
  • Tørk av en harddisk

Noen enheter som kameraer lar deg formatere lagring gjennom selve enheten. Det ligner på hvordan du kan formatere en harddisk ved hjelp av en datamaskin - det samme er mulig med noen digitale kameraer og kanskje til og med spillkonsoller eller andre enheter som kanskje trenger harddisken.


Mer informasjon om formatering

Formatering av C: -stasjonen, eller hvilken bokstav som helst som skjer for å identifisere partisjonen som Windows er installert på, må gjøres utenfor Windows fordi du ikke kan slette låste filer (filene du bruker for øyeblikket). Å gjøre det utenfor operativsystemet betyr at filene ikke kjører aktivt, og kan derfor slettes.

Formatering av en harddisk er en del av "ren installasjon" -metoden for å installere Windows.

Hvis du vil formatere en enhet for å endre filsystemet fra for eksempel FAT32 til NTFS, kan du gjøre det mens du lagrer dataene dine først å kopiere filene fra stasjonen slik at de er tomme.

Du kan kanskje gjenopprette filer fra en partisjon selv etter at den er formatert. Noen verktøy for filgjenoppretting skal kunne hjelpe, og mange er gratis; Det er absolutt verdt å prøve hvis du ved et uhell har formatert en partisjon som har verdifulle data.

Det er to typer formatering: høyt nivå og lavt nivå. Formatering på høyt nivå innebærer å skrive filsystemet til disken slik at dataene kan organiseres og forstås ved at programvare leser fra den og skriver til den. Formatering på lavt nivå er når sporene og sektorene er skissert på disken. Dette gjøres av produsenten før stasjonen selges.


Andre definisjoner av format

Ordformatet brukes også til å beskrive måten andre ting er ordnet eller strukturert på, ikke bare et filsystem.

For eksempel er format assosiert med de synlige egenskapene til objekter som tekst og bilder. Tekstbehandlingsprogrammer som Microsoft Word kan formatere tekst slik at den er sentrert på siden, vises som en annen skrifttype og så videre.

Format er også et begrep som brukes til å beskrive måten filer blir kodet og organisert, og blir vanligvis identifisert av filtypen. MP3 og JPG er vanlige filutvidelser som brukes av mediefilformater.

Legg igjen en kommentar