Bruke Mac-sikkerhetsruten

Sikkerhetsruten lar deg kontrollere sikkerhetsnivået til brukerkontiene på Mac-en. I tillegg er sikkerhetsinnstillingsruten der du konfigurerer Mac-brannmuren, samt slår datakryptering av eller på for brukerkontoen din.

Slik bruker du sikkerhets- og personvernruten for å holde datamaskinen trygg.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder Mac OS X Mountain Lion (10.8) og nyere. Noen alternativer vil variere avhengig av hvilken Mac-modell du bruker.


Hvordan endre sikkerhetsinnstillinger på en Mac

Sikkerhets- og personvernpanelet har fire områder, som hver kontrollerer et annet aspekt av Mac-sikkerhet. Følg disse trinnene for å få tilgang til og endre hver av dem.

  1. Åpen system~~POS=TRUNC ved å velge den fra Apple-menyen eller klikke på ikonet i Dock.

  2. Klikk Sikkerhet og personvern.

  3. Velg general kategorien for å komme i gang med å konfigurere Mac-ens sikkerhetsinnstillinger.

  4. Klikk på låse ikonet nederst i venstre hjørne av sikkerhetsinnstillingsruten.

  5. Skriv inn administratorpassordet når ledeteksten vises.

  6. De Krev passord alternativet krever at du (eller noen som prøver å bruke Macen din) oppgir passordet for den nåværende kontoen for å avslutte hvilemodus eller en aktiv skjermsparer. Klikk i boksen for å slå på alternativet.

    Bruk menyen til å velge intervallet før macOS vil be om passordet. Dine valg er: umiddelbart, fem sekunder, ett minutt, fem minutter, 15 minutter, en time, fire timer og åtte timer.

  7. Følgende elementer kan vises eller ikke vises på din Mac:

    • Deaktiver automatisk pålogging: Dette alternativet krever at brukerne autentiserer identiteten sin med passordet når som helst de logger seg på.
    • Krev et passord for å låse opp hver Systemvalg-rute: Når dette alternativet er valgt, må brukerne oppgi konto-ID og passord når som helst de prøver å gjøre endringer i sikker systeminnstilling. Normalt låser den første autentiseringen opp alle sikre systeminnstillinger.
  8. Du kan også ha muligheten til å vise en melding når skjermen er låst ved å klikke i boksen ved siden av det alternativet. Klikk på Still inn låsemelding for å opprette en melding.

  9. Mac-er laget i midten av 2013 og senere kjører i det minste macOS Sierra (10.12) har også et alternativ å hoppe over passordet helt når du våkner datamaskinen. Du kan bruke en Apple Watch, forutsatt at den er på håndleddet og ulåst. Klikk på ruten ved siden av Bruk Apple Watch til å låse opp apper og Mac for å slå på denne funksjonen.

    Denne funksjonen er kompatibel med Apple Watch Series 1 og 2 for Mac-maskiner som kjører Sierra, og Series 3 og oppover for High Sierra (10.13) og nyere.

  10. De to siste alternativene på hovedskjermen på fanen Generelt har å gjøre med hvilke apper du kan laste ned. De to alternativene er App Store og App Store og Identifiserte Utviklere. Førstevalget er sikrere, da det bare lar deg installere apper som Apple har sertifisert for å være kompatible.

  11. Klikk på Avansert knappen for å få tilgang til flere alternativer.

    Innstillingene under Avansert-knappen er de samme i alle faner under Sikkerhets- og personvernpreferansene.

  12. Den første innstillingen i neste vindu er Logg av etter xx minutter med inaktivitet. Dette alternativet lar deg velge en bestemt mengde inaktiv tid hvoretter den påloggede kontoen automatisk logges av.

  13. Du kan også merke av i boksen ved siden av Krev et administratorpassord for å få tilgang til hele systemet å gjøre nettopp det. Denne innstillingen er lik den som ber om legitimasjon for å få tilgang til preferansepaneler.


Hvordan bruke FileVault-innstillinger

Den neste kategorien styrer Filevault. Denne funksjonen bruker et 128-bit (AES-128) krypteringsskjema for å beskytte brukerdataene dine mot nysgjerrige øyne. Kryptering av hjemmemappen din gjør det nesten umulig for noen å få tilgang til brukerdata på din Mac uten kontonavn og passord.

FileVault kan være veldig nyttig for de med bærbare Mac-maskiner som er bekymret for tap eller tyveri. Når FileVault er aktivert, blir hjemmemappen din et kryptert diskbilde som bare monteres for tilgang etter at du logger på. Når du logger av, lukker eller sover, er ikke hjemmemappbildet lenger tilgjengelig.

  1. Klikk på Filevault kategorien for å få tilgang til innstillingene.

  2. FireVault kan være på som standard. Hvis ikke, klikk Slå på FileVault for å starte krypteringsprosessen.

  3. Det vises et vindu som lar deg tilpasse hvordan du får tilgang til harddisken. De to valgene er:

    • La iCloud-kontoen min låse opp disken: Dette alternativet lar deg bruke Apple ID og passord.
    • Opprett en gjenopprettingsnøkkel og ikke bruk iCloud-kontoen min: Velg denne innstillingen for mer sikkerhet. Dataene dine vil ligge bak en uavhengig, unik nøkkel som ikke er relatert til Apple-ID-en din. Det er et bedre alternativ hvis du er bekymret for sikkerheten til iCloud-legitimasjonen din.

  4. Gjør ditt valg og klikk Fortsett.

  5. FileVault vil begynne å kryptere disken din. Hvis du valgte å opprette en gjenopprettingsnøkkel, vises den i et vindu. Noter det, og klikk deretter Fortsett.

    Hold gjenopprettingsnøkkelen din sikker.

  6. FileVault vil fullføre krypteringen av disken.

    Avhengig av datamaskinmodell og versjon av macOS du bruker, kan FileVault logge deg ut under denne prosessen.

  7. Du kan se følgende tilleggsalternativer i FileVault-fanen:

    • Angi hovedpassord: Hovedpassordet er feilsikkert. Det lar deg tilbakestille brukerpassordet ditt hvis du glemmer påloggingsinformasjonen. Men hvis du glemmer både passordet ditt og hovedpassordet, vil du ikke kunne få tilgang til brukerdataene dine.
    • Bruk sikker sletting: Dette alternativet overskriver dataene når du tømmer søpla. Dette sikrer at søppeldataene ikke er lett å gjenopprette.
    • Bruk sikkert virtuelt minne: Hvis du velger dette alternativet, tvinges alle RAM-data som skrives til harddisken din først til å bli kryptert.

Hvordan konfigurere Mac-brannmuren

Mac-en din inkluderer en personlig brannmur du kan bruke til å forhindre nettverks- eller internettforbindelser. Den er basert på et standard UNIX-oppsett kalt ipfw. Dette er en god, men grunnleggende, pakkefiltrerende brannmur. Til denne grunnleggende brannmuren legger Apple til et sokkelfilteringssystem, også kjent som en applikasjonsbrannmur.

I stedet for å trenge å vite hvilke porter og protokoller som er nødvendige, kan du bare spesifisere hvilke applikasjoner som har rett til å lage innkommende eller utgående tilkoblinger.

  1. Klikk på brannmur kategorien i innstillingsruten.

  2. Hvis brannmuren din er av, klikker du Slå på brannmuren for å aktivere den.

    I eldre versjoner av macOS og OS X kalles dette alternativet Start.

  3. Klikk Brannmur Alternativer for å få tilgang til flere innstillinger.

    I tidligere versjoner kalles denne knappen Avansert. Den er bare tilgjengelig hvis brannmuren er på.

  4. Klikk på boksen ved siden av Blokkere alle innkommende tilkoblinger for å forhindre eventuelle innkommende forbindelser til ikke-viktige tjenester. Viktige tjenester som definert av Apple er:

    • Configd: Lar DHCP og andre nettverkskonfigurasjonstjenester forekomme.
    • mDNSResponder: Lar Bonjour-protokollen fungere.
    • Raccoon: Lar IPSec (Internet Protocol Security) fungere.

    Hvis du velger å blokkere alle innkommende tilkoblinger, vil de fleste fil-, skjerm- og utskriftsdelingstjenester ikke lenger fungere.

  5. Kryss av Tillat automatisk innebygd programvare å motta innkommende tilkoblinger forteller brannmuren å godta forespørsler fra lagerapper som Mail og Messages.

  6. De Automatisk tillate programvare for å motta innkommende tilkoblinger Signerte alternativet legger automatisk til signerte programvareapplikasjoner i listen over applikasjoner som har tillatelse til å akseptere tilkoblinger fra et eksternt nettverk, inkludert internett.

  7. Du kan legge til applikasjoner manuelt i brannmurens applikasjonsfilterliste ved å bruke pluss (+) -knappen. På samme måte kan du fjerne applikasjoner fra listen ved hjelp av minus (-) -knappen.

  8. Aktiver skjult modus hindrer din Mac i å svare på trafikkspørsmål fra nettverket. Dette alternativet gjør at Mac-en din ser ut til å være fraværende.


Hvordan justere personverninnstillinger

Du har kanskje en fjerde kategorien: Personvern. Denne delen lar deg bestemme hvilke apper som kan samle inn og lese informasjon fra forskjellige områder på din Mac. Slik fungerer det.

  1. Klikk på Privatliv fanen.

  2. Vanligvis inneholder venstre kolonne en liste over en type data som en app kanskje vil ha tilgang til. Noen eksempler er posisjon, kontakter, kalendere, kamera og mikrofon. Velg en for å åpne alternativene.

  3. I høyre rute ser du apper som har bedt om denne informasjonen. Sett av i boksen ved siden av navnet for å gi tillatelse; fjern den for å tilbakekalle.

  4. Når du har gjort alle endringene i denne innstillingsruten du vil gjøre, klikker du på låse for å stoppe at flere oppstår uten autorisasjon.

Legg igjen en kommentar