Bruk Activity Monitor til å spore Mac-minnebruk

Det kan være utfordrende å få hodet rundt minnebruk på Mac-en. Activity Monitor-verktøyet kan hjelpe, spesielt når det er på tide å vurdere om du trenger å oppgradere datamaskinens RAM.

Activity Monitor har vært en del av alle MacOS og de fleste OS X-operativsystemene for Mac, men det nåværende formatet ble introdusert i OS X Mavericks (10.9). Denne artikkelen inneholder informasjon som gjelder Activity Monitor i macOS 10.15 til OS X Mavericks (10.9), samt informasjon om tidligere versjoner av OS X.


Mac Activity Monitor

Activity Monitor er et gratis systemverktøy som kommer på alle Mac-maskiner. Den inneholder faner for fem områder som illustrerer hvordan applikasjoner og andre prosesser påvirker datamaskinen din. Fanene er:

  • prosessor: Viser effekten av prosesser på CPU-aktivitet
  • Minne: Overvåker minnebruk inkludert RAM-minne
  • Energi: Angir mengden energi som brukes av hver app
  • Disk: Viser datamengden som er lest fra og skrevet til disken
  • Nettverksbruk: Angir hvilke prosesser som sender eller mottar data over nettverket ditt

Fanen Minne i Aktivitetsmonitor er der du overvåker og administrerer minnebruk på din Mac.


Aktivitetsmonitorminnediagram (OS X Mavericks og senere)

Da Apple lanserte OS X Mavericks, introduserte det Memory Pressure-diagrammet i Activity Monitor, sammen med komprimert minne, en betydelig endring i hvordan operativsystemet administrerer minne. Minnekomprimering får mest mulig ut av tilgjengelig RAM ved å komprimere dataene som er lagret i RAM i stedet for å page minne til virtuelt minne, en prosess som kan redusere ytelsen til en Mac betydelig.

I tillegg til bruk av komprimert minne, førte Mavericks til endringer i Activity Monitor og hvordan den presenterer informasjon om minnebruk. I stedet for å bruke kakediagrammet som dukket opp i tidligere versjoner av OS X for å vise hvordan minne er delt, introduserte Apple Memory Pressure-diagrammet som en måte å uttrykke hvor mye minne Mac-en komprimerer for å gi ledig plass til andre aktiviteter.

Minnetrykkdiagram

Memory Pressure-diagrammet vises nederst i Memory-fanen i Aktivitetsovervåker-vinduet. Det indikerer hvor mye komprimering som brukes på RAM, så vel som når personsøk til disk oppstår når komprimering ikke er tilstrekkelig til å dekke behovene fra apper om å tildele minne.

Minnetrykkdiagrammet vises i tre farger:

  • Grønn: Indikerer ingen komprimering
  • Gul: Viser når komprimering skjer
  • Rødt: Komprimering har nådd sine grenser, og personsøk til virtuelt minne har startet

I tillegg til fargen som indikerer hva som skjer i minnestyringssystemet, gjenspeiler høyden på stolpene omfanget av pågående komprimering eller personsøking.

Ideelt sett bør minnetrykksdiagrammet forbli i grønt, noe som indikerer at ingen komprimering skjer og at du har tilstrekkelig tilgjengelig RAM for oppgavene som må utføres. Når diagrammet begynner å vises gult, indikerer det at hurtigbufrede filer som ikke lenger er aktive, men som fortsatt har dataene lagret i RAM, blir komprimert for å lage nok ledig RAM til å tilordne appene som ber om tildeling av RAM.

Minnekomprimering krever noe CPU-overhead, men dette lille ytelsestreffet er mindre og vanligvis ikke merkbart for brukeren.

Når minnetrykkdiagrammet begynner å vises i rødt, er det ikke lenger nok inaktivt RAM til å komprimere, og bytte til disk (virtuelt minne) foregår. Å bytte data ut av RAM er en mye mer prosessintensiv oppgave og er vanligvis merkbar som en generell nedgang i ytelsen til din Mac.

Hvordan vite når du trenger RAM

Memory Pressure-diagrammet gjør det enkelt å fortelle et øyeblikk om din Mac trenger ekstra RAM.

  • Hvis diagrammet er grønn mesteparten av tiden trenger ikke Macen din ekstra RAM.
  • Hvis diagrammet ditt er en blanding gul og grønn, Macen din utnytter tilgjengelig RAM best mulig uten å måtte bla data til stasjonen. Du ser fordelen med minnekomprimering og Macens evne til å bruke RAM økonomisk for å forhindre at du trenger å legge til mer RAM. Hvis diagrammet vanligvis er gult og sjelden grønt, kan det hende du trenger RAM i nær fremtid.
  • Hvis diagrammet er i rød ofte eller over lengre tid, vil Mac-en ha nytte av mer RAM. Hvis det bare topper i rødt når du åpner en app, men ellers holder seg i gult eller grønt, trenger du sannsynligvis ikke mer RAM, selv om du kanskje vil redusere hvor mange apper du holder åpent samtidig.

Selv om Aktivitetsmonitor Dock-ikonet kan konfigureres til å vise litt statistikk i Dock, er ikke komprimert minne en av dem. Du må åpne applikasjonsvinduet for å se Memory Pressure-diagrammet.


Aktivitetsovervåker hukommelseskart (OS X Mountain Lion og tidligere)

Tidligere versjoner av OS X før OS X Mountain Lion brukte en eldre stil for minnestyring som ikke bruker minnekomprimering. I stedet prøver den å frigjøre minne som den tidligere tildelte til apper, og deretter - hvis nødvendig - for å sidehukommelse til stasjonen din som virtuelt minne.

Aktivitetsovervåkningsdiagram

Aktivitetsovervåkingsdiagrammet viser fire typer minnebruk: Gratis (grønn), Kablet (rød), Aktiv (gul) og Inaktiv (blå). For å forstå minnebruk, må du vite hva hver minnetype er og hvordan den påvirker tilgjengelig minne.

  • Gratis. Dette er RAM-en på Mac-en din som den ikke bruker for øyeblikket, og kan tilordnes til en hvilken som helst prosess eller applikasjon som trenger hele eller deler av tilgjengelig minne.
  • Wired. Macen din tildeler kablet minne til sine interne behov og kjernebehovene til applikasjoner og prosesser du kjører. Kablet minne representerer den minste mengden RAM som din Mac trenger når som helst for å fortsette å kjøre. Du kan tenke på dette som minne som er utenfor grensene for alt annet.
  • Aktiv. Minne som for øyeblikket brukes av applikasjoner og prosesser på din Mac, bortsett fra de spesielle systemprosessene som er tilordnet kablet minne, er aktivt minne. Du kan se det aktive minnefotavtrykket vokse når du starter applikasjoner eller som applikasjoner som kjører for øyeblikket, trenger og ta mer minne for å utføre en oppgave.
  • Inaktiv. Inaktivt minne kreves ikke lenger av et program, men Macen har ennå ikke gitt ut i gratis minnepool.

Forstå inaktivt minne

De fleste minnetyper er greie. Den som trekker opp mennesker er inaktivt minne. Enkeltpersoner ser ofte en stor mengde blått i minnekakekartet og tror at Mac-en har minneproblemer. Dette får dem til å tenke på å legge til RAM for å øke datamaskinens ytelse, men i virkeligheten utfører inaktivt minne en verdifull tjeneste som gjør din Mac raskere.

Når du avslutter et program, frigjør ikke OS X alt minnet som ble brukt. I stedet lagrer det programmets oppstarttilstand i delen Inaktivt minne. Skulle du starte det samme programmet på nytt, vet OS X at det ikke trenger å laste programmet fra harddisken fordi det allerede er lagret i inaktivt minne. Som et resultat omdefinerer OS X delen av inaktivt minne som inneholder applikasjonen som aktivt minne, noe som gjør omstart av et program til en rask prosess.

Inaktivt minne forblir ikke inaktivt for alltid. OS X kan begynne å bruke det minnet når du starter et program på nytt. Den bruker også inaktivt minne hvis det ikke er nok ledig minne for applikasjonens behov.

Hendelsesforløpet går omtrent slik:

  • Når du starter et program, kontrollerer OS X om det er lagret i inaktivt minne. Hvis det er det, tildeles det minnet på nytt som Aktiv, og applikasjonen starter.
  • Hvis applikasjonen ikke er i inaktivt minne, skjærer OS X ut en passende del gratis minne for applikasjonen.
  • Hvis det ikke er nok ledig minne, frigjør OS X noe inaktivt minne for å fylle programmets behov. Ved å frigjøre inaktivt minne fjernes ett eller flere av de hurtigbufrede applikasjonene fra det inaktive minnepoolen, noe som tvinger en lengre lanseringstid for disse programmene.

Så, hvor mye RAM trenger du?

Svaret på det spørsmålet er vanligvis en refleksjon av hvor mye RAM din versjon av OS X trenger, hvilken type applikasjoner du bruker, og hvor mange applikasjoner du kjører samtidig. Imidlertid er det andre hensyn. I en ideell verden ville det være fint hvis du ikke trengte å raide Inactive RAM ofte. Dette gir best ytelse når du starter applikasjoner gjentatte ganger mens du opprettholder nok ledig minne for å dekke behovene til applikasjoner som kjører for øyeblikket. For eksempel, hver gang du åpner et bilde eller oppretter et nytt dokument, trenger det relaterte programmet ekstra ledig minne.

For å hjelpe deg med å bestemme om du trenger mer RAM, bruk Activity Monitor for å se på RAM-bruken din. Hvis ledig minne faller til det punktet hvor inaktivt minne frigjøres, kan det være lurt å legge til mer RAM for å opprettholde maksimal ytelse.

Du kan også se på Page outs-verdien nederst i Aktivitetsmonitors hovedvindu. Dette tallet indikerer hvor mange ganger din Mac har gått tom for tilgjengelig minne og brukt harddisken din som virtuelt RAM. Dette tallet skal være mindre enn 1000 under en hel dags bruk av Mac-en.

Du trenger ikke å legge til mer RAM hvis din Mac oppfyller dine forventninger og behov.


Legg igjen en kommentar