Hvordan fikse en datamaskin som ikke starter i sikkermodus

Hva å vite

  • Følg denne veiledningen hvis du blir "løftet" tilbake til oppstartsinnstillingene eller ABO-skjermen hver gang du prøver sikkermodus eller andre oppstartsmetoder.
  • Forsikre deg om å prøve først hver annen oppstartsmetode du har tilgjengelig for deg hvis du ikke allerede har gjort det.
  • Hvis ingen av dem fungerer, inkluderer sannsynlige løsninger en Windows-reparasjon, en systemgjenoppretting eller reparasjon av beskyttede Windows-filer.

Oppstartsinnstillingene (Windows 10 og 8) og Avanserte oppstartsalternativmenyer (Windows 7, Vista og XP) hjelper deg med å starte Windows på spesialkonfigurerte måter for å omgå det problemet som hindrer Windows i å starte normalt.

Men hva om hvert alternativ du prøver mislykkes, og når datamaskinen starter på nytt, er du tilbake på en av disse skjermene?

Denne sløyfen Startup Settings eller Advanced Boot Options loop, avhengig av hvilken versjon av Windows du har, er en vanlig måte Windows ikke vil starte på. Dette er feilsøkingsveiledningen du må følge hvis du kommer tilbake til oppstartsinnstillingene eller ABO-skjermen når du prøver å gå inn i sikkermodus, siste kjente gode konfigurasjon og andre oppstartsmetoder.

Oppstartsinnstillinger (Windows 8).

Hvis du ikke en gang kan komme til denne menyen, kommer du helt til Windows-påloggingsskjermen, eller hvis du ser noen form for feilmelding, se Slik feilsøker du en datamaskin som ikke vil slå på for en bedre måte å fikse spesifikt problem.


Hvordan fikse en datamaskin som alltid stopper ved oppstartsinnstillinger eller avanserte oppstartsalternativer

Denne prosedyren kan ta alt fra minutter til timer, avhengig av hvorfor Windows ikke starter i sikkermodus eller en av de andre Windows-diagnostikkmodusene.

Slik gjør du:

  1. Prøv å starte Windows i alle tilgjengelige oppstartsmetoder. Du har kanskje allerede gjort dette, men hvis ikke, vet du at hver oppstartsmetode som er tilgjengelig fra Oppstartsinnstillinger eller Avanserte oppstartsalternativer-menyen er der fordi den hjelper med å unngå ett eller flere spesifikke problemer som hindrer Windows i å laste inn:

    • Start Windows i sikkermodus
    • Start Windows med den siste kjente gode konfigurasjonen
    • Start Windows i video- / skjermmodus med lav oppløsning

    Prøv alternativet for å starte Windows normalt også - du vet aldri.

    Se tipsene nederst på siden for å få hjelp hvis Windows faktisk starter i en av de tre modusene ovenfor.

  2. Reparer Windows-installasjonen. Den vanligste årsaken til at Windows kontinuerlig returnerer deg til Startup Settings eller Advanced Boot Options-menyen, er at en eller flere viktige Windows-filer er skadet eller mangler. Reparasjon av Windows erstatter disse viktige filene uten å fjerne eller endre noe annet på datamaskinen din.

    Avanserte alternativer (Windows 10).

    I Windows 10, 8, 7 og Vista kalles dette en Startup Repair. Windows XP refererer til det som en reparasjonsinstallasjon.

    Windows XP reparasjonsinstallasjon er mer komplisert og har flere ulemper enn Startup Repair tilgjengelig i senere Windows-operativsystemer. Så hvis du er XP-bruker, vil du kanskje vente til du har prøvd disse andre trinnene først.

  3. Utfør en systemgjenoppretting fra avanserte oppstartsalternativer eller alternativ for systemgjenoppretting, avhengig av hvilken versjon du har av Windows, for å angre nylige endringer.

    Windows kan komme tilbake til Startup Settings eller Advanced Boot Options-menyen på grunn av skade på en driver, viktig fil eller en del av registeret. En systemgjenoppretting vil returnere alle disse tingene til den tilstanden de var i på en tid da datamaskinen din fungerte bra, noe som kunne løse problemet ditt helt.

    Windows 10 & 8: Systemgjenoppretting er tilgjengelig utenfor Windows 10 og 8 fra menyen Avanserte oppstartsalternativer. Se Slik får du tilgang til avanserte oppstartsalternativer i Windows 10 eller 8 for å få hjelp.

    Windows 7 og Vista: Systemgjenoppretting er tilgjengelig utenfor Windows 7 og Vista via System Recovery Options og er lettest tilgjengelig når du starter fra Windows-installasjonsplaten. Hvis du bruker Windows 7, er alternativene for systemgjenoppretting også tilgjengelig her fra Avanserte oppstartsalternativer-menyen som alternativet Reparer datamaskinen. Dette fungerer kanskje ikke, avhengig av hva som forårsaker det generelle problemet, så du må kanskje starte opp installasjonsplaten.

    Et annet alternativ for Windows 10, 8 eller 7: Hvis du ikke har Windows 10, 8 eller 7 installasjonsplate eller flash-stasjon, men du har tilgang til en annen datamaskin med en av disse versjonene av Windows installert, som en annen i huset eller en venns, kan du lage reparasjon medier derfra som du kan bruke til å fullføre dette trinnet på den ødelagte datamaskinen din. Se Hvordan lage en Windows 7-systemreparasjonsplate eller lage en Windows 10 eller 8 Recovery Drive for opplæringsprogrammer.

    Windows XP & Me brukere: Dette feilsøkingsalternativet gjelder ikke for deg. Systemgjenoppretting ble gjort tilgjengelig fra en oppstartbar plate som startet med utgivelsen av Windows Vista.

  4. Bruk systemfilkontrollkommandoen til å reparere beskyttede Windows-filer. En skadet operativsystemrelatert fil kan forhindre at du kommer forbi Startup Settings eller Advanced Boot Options-menyen, og sfc-kommandoen kan løse problemet.

    Siden du ikke har tilgang til Windows akkurat nå, må du utføre denne kommandoen fra ledeteksten som er tilgjengelig fra avanserte oppstartsalternativer (Windows 10 og 8) eller Systemgjenopprettingsalternativer (Windows 7 og Vista). Se merknadene ovenfor om tilgang til disse diagnostiske områdene.

    Windows XP & Me brukere: Igjen, dette feilsøkingsalternativet er ikke tilgjengelig for deg. Systemfilkontroll er bare tilgjengelig fra Windows i operativsystemet ditt.

    Sjansene er at hvis Windows-reparasjonen du prøvde i trinn 2 ikke fungerte, vil dette ikke heller, men det er verdt et skudd med tanke på maskinvarefokusert feilsøking neste gang.

  5. Fjern CMOS. Hvis du tømmer BIOS-minnet på hovedkortet, blir BIOS-innstillingene tilbakestilt til fabrikkinnstillingene. En BIOS-feilkonfigurasjon kan være grunnen til at Windows ikke en gang starter i sikkermodus.

    Hvis tømming av CMOS løser oppstartsproblemet for Windows, må du sørge for at endringene du gjør i BIOS er fullført en om gangen, så hvis problemet kommer tilbake, vet du hvilken endring som forårsaket problemet.

  6. Bytt ut CMOS-batteriet hvis datamaskinen din er mer enn tre år gammel eller hvis den har vært av i lengre tid.

    CMOS-batterier er billige, og en som ikke lenger holder en ladning, kan forårsake all slags merkelig oppførsel under oppstartsprosessen for Windows.

  7. Sett på plass alt du kan få tak i. Resetting vil gjenopprette de forskjellige tilkoblingene på datamaskinen din, og det kan rydde feilen som får Windows til å sette seg fast på skjermbildet Advanced Boot Options eller Startup Settings.

    Prøv å gjenopprette følgende maskinvare og se om Windows starter riktig:

    • Sett alle interne data- og strømkabler på plass
    • Sett på plass minnemodulene
    • Sett på plass eventuelle utvidelseskort

    Koble fra tastaturet, musen og andre eksterne enheter også.

  8. Test RAM. Hvis en av datamaskinens RAM-moduler mislykkes fullstendig, slår datamaskinen ikke en gang på. For det meste svikter imidlertid hukommelsen sakte og vil fungere til et punkt.

    Hvis systemminnet ditt svikter, kan det hende at Windows ikke kan starte i noen modus.

    Bytt minne på datamaskinen hvis minnetesten viser noen form for problem.

    Trinn 9 og 10 innebærer begge vanskeligere og destruktive løsninger for at Windows blir sittende fast i Startup Settings eller Advanced Boot Options-menyen. Det kan være at en av løsningene nedenfor er nødvendig for å løse problemet, men hvis du ikke har vært flittig med feilsøking til nå, kan du ikke vite helt sikkert at en av de enkleste løsningene ovenfor ikke er riktig en.

  9. Test harddisken. Et fysisk problem med harddisken din er absolutt en grunn til at Windows kanskje ikke starter som det skal. En harddisk som ikke kan lese og skrive informasjon riktig, kan absolutt ikke laste et operativsystem ordentlig - til og med sikkermodus.

    Bytt ut harddisken hvis testene viser en feil. Etter å ha byttet harddisken, må du utføre en ny installasjon av Windows.

    Hvis harddisken din består testen din, er harddisken fysisk bra, så årsaken til problemet må være med Windows, i så fall vil neste trinn løse problemet.

  10. Utfør en ren installasjon av Windows. Denne typen installasjon sletter stasjonen Windows er installert på og installerer deretter operativsystemet igjen fra bunnen av.


Tips og mer informasjon

Hvis Windows starter i ett eller flere av alternativene i sikkermodus, men det er det, fortsett med feilsøkingstrinnene på denne siden, noe som vil være litt lettere å fullføre takket være tilgangen til sikkermodus.

Hvis Windows starter etter å ha aktivert Last Known Good Configuration, forårsaket noen endringer som ble gjort etter siste gang datamaskinen startet riktig, dette problemet, og feilen kan komme tilbake hvis de samme endringene blir gjort. Hvis du kan unngå å forårsake det samme problemet igjen, er det ikke mer å gjøre, og alt skal være bra.

Hvis Windows starter med video med lav oppløsning aktivert, er det en veldig god sjanse for at datamaskinens skjermkort er glitchy:

  1. Forsøk først å justere skjermoppløsningen til noe mer behagelig og se om problemet rett og slett forsvinner. Hvis ikke, prøv denne feilsøkingen:

  2. Lån en fungerende skjerm fra en annen datamaskin og prøv den i stedet for din.

  3. Oppdater driverne til skjermkortet.

  4. Test datamaskinens minne og bytt ut minnet hvis test viser noe problem.

  5. Bytt skjermkortet eller legg til et skjermkort hvis videoen din er integrert i hovedkortet.


Legg igjen en kommentar