Hvilken dialekt snakker de i Molde?
Ungar som flytta inn med nordmørs- eller sunnmørsdialekt, begynte å snakke moldensar med tydelege innslag frå den opphavlege dialekten, men likevel: Dei snakka moldedialekt.
Hvordan sier man jeg i Molde?
I østlandsområdet heter pronomenet je eller jæ, med forma jei i byene. I Molde og i Romsdalstraktene heter det i. Men den mest utbredte formen er e, eg, æ eller æg. Ta dette i betraktning, hva kjennetegner sunnmørsdialekt? Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover.
Man kan også spørre har molde tjukk l?
(L = tjukk l) Det er ei herme etter romsdalingane, som er i stand til å seia ein haLv kaLv låg i æLva og fLaut på ei fjøL. Saman med tjukk l følgjer retroflekse (tjukke) lydar i romsdalsk. Slike lydar oppstår i dialekta når tjukk l støyter saman med t, d, n, l, s eller r. Hva kjennetegner Moldedialekten? Bydialekten har klare og sterke diftongar (tvilydar) der bygdemåla har monoftongisering av ei-lyden i ord som heil og veit og skeiv. Som all romsdalsdialekt høyrer moldedialekten i hovudsak til vestnorske målføre, nærmare bestemt dei nordlege e-måla.
Angående dette, hva er tonegang?
Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk. Hvor sier man i Istedenfor jeg?
1. person, entall | I disse områdene, fylkene |
---|---|
I, ai, ej, æi | Nord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark. |
æ(g), e(g) | I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge. |
Hva er palatalisering eksempel?
Palatalisering er det at en konsonant uttales med j-farge i tillegg til sitt vanlige artikulasjonssted. Noen eksempler fra norske dialekter er mannj og kvellj for mann og kveld i trøndersk. Hva er Jamvektsregelen? Hva er jamvektsregelen? Jamvektsregelen forklarer hvorfor noen områder har kløyvd infinitiv (to ulike endinger i infinitiv). Den bygger på språkhistoriske forhold fra norrøn tid. Da var det to system for trykkfordelingen i tostavet ord, nemlig jamvektsord og overvektsord.
Derav, hvordan snakker de i møre og romsdal?
I Møre og Romsdal møtest dei store dialektområda nordvestlandsk og trøndersk. Nordmørsk, sunnmørsk og romsdalsk er døme på dialektar i Møre og Romsdal. Nordmørsk høyrer med til Møre og Romsdal fylke, men går språkleg saman med trøndersk og har austnorske, delvis trønderske målmerke.
Similar articles
- Hvilken måleenhet brukes i USA?
- Hvilke språk snakker man i Norge?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker nynorsk?
- Hvilken betydning fikk reformasjonen i Norge?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker bokmål?
- Hvor mange i Norge snakker norsk?
- Hvilket språk snakker de i Norge?
- Hvor mange prosent i Norge snakker bokmål?
- Hvilken språkfamilie er norsk?
- Hva mener vi med regionalisering når vi snakker om Talemålsutvikling?