Hjem > H > Hvor Snakker De Vestlandsk?

Hvor snakker de vestlandsk?

Vestlandsk eller vestlandske dialekter er en samlebetegnelse for de dialektene som blir snakket på Vestlandet i området fra Romsdal i nord til Agder i sør. Disse dialektene kan en videre dele inn i nordvestlandske dialekter, sørvestlandske dialekter og sørlandske dialekter.

Les mer

Når kom skarre r til Norge?

Den skarrende pariserfransken ble mote på kontinentet og spredde seg til storbyer som Berlin, Köln og København. Og da skarre-r-en kom til Norge på slutten av 1700-tallet, var selvsagt Bergen – landets største by – et av stedene den etablerte seg først. Man kan også spørre hvor sier man ikke i norge? De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke".

Også, har molde dialekt apokope?

Dialekten har mykje felles med trøndsk, nordaustlandsk og sørleg nordnorsk i fonologiske trekk, slik som tjukk l (berre av historisk l) og apokope av fleirstavingsendingar (hęstaņņ, skåłiņņ); og dessutan i morfologiske trekk som ulike endingar i ubunde fleirtal av sterke og svake hokjønnsord (fíre tause, fęmm víso). Hvorfor sier moldensere i? Dialekten som vokste fram

Moldedialekten er et bymål som har vokst fram på romsdalsk grunn. Det betyr at mesteparten av det språklige grunnstoffet i dialekten, kommer fra romsdalske bygdemål.

Folk spør også hva er en apokope?

Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord. Man kan også spørre hva er spesielt med trøndersk? Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Noen fellestrekk med andre østnorske dialekter er jamning, lavtone-setningsmelodi og retroflekse konsonanter. Andre trekk som palatalisering og apokope er felles med nordnorsk. Den svenske nabodialekten jemtsk er også nært beslektet med trøndersk.

Hvorfor er dialekt viktig i Norge?

– Vi bruker språket til å signalisere hvem vi er og hvem vi vil være. Dialekten blir en viktig del av identiteten vår. Dialekt er det viktigste uttrykket for lokal tilhørighet, og det er en klar sammenheng mellom identitet og bevaring av tradisjonelle trekk, sa Jenstad. Hva er forskjellen på dialekt og språk? Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt.

Følgelig, hva er oslodialekt?

Eksempler er oslodialektens tendens til sammentrekning av ord (ha'ke, vi'ke, for har ikke og vil ikke). Når Oslofolk snakker fort i dagligdagse situasjoner, med mindre omstendelig diksjon, kan særlig slike elementer av oslodialekten bli synlige. Dette regnes imidlertid normalt som et mer uformelt språk.

By Frasquito

Hva er de ulike Målmerkene? :: Hvilken dialekt snakker de i Molde?
Nyttige lenker