Hjem > H > Hva Er Tjukk L Og Tynn L?

Hva er tjukk l og tynn l?

En kan på norsk skille mellom lys L, mørk L (laminal L) og tjukk L (retrofleks flapp). I vanlig østlandsk har en tradisjonelt brukt apikal L, altså uttalt med tungespissen framme i ganen, i ord som «leke», «liker», «sel» og «fele».

Les mer

Er det tjukk li Oslo?

Østkantmålet i Oslo har tjukk L og retroflekser i ord som surt og gult. Av Martin Skjekkeland, 2015/Hallfrid Christiansen, 1969. Folkemålsvarianten har flere typiske østlandske dialekttrekk: jamvektsloven, tjukk l, trykkforhold og trekk ved bøyningssystem. Ta dette i betraktning, hva er forskjellen på inntrøndersk og uttrøndersk? Inntrøndersk (eller austtrøndersk) omfattar dei indre bygdene i Sør-Trøndelag og distriktet rundt den indre delen av Trondheimsfjorden bortsett frå Trondheim bymål. Uttrøndersk (eller vesttrøndersk) omfattar Nordmøre, dei ytre bygdene i Sør-Trøndelag, inkludert Trondheim by, og dei ytre bygdene i Nord-Trøndelag.

Hva er Tonegang?

Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk. Så, hvorfor sier trøndere sjø? «Sjø», brukes utelukkende for å legge ekstra kraft bak et utsagn. Ikke ulikt uttrykkene: «Nei! sier jeg» eller «Nå skal du høre på meg!». «Æ kom vist litt for fort, sjø» - ordet brukt i seksuell sammenheng (beklagende).

Hvordan sier de jeg på Østlandet?

I store deler av Nordland fylke sier man å skriv, mens man på Østlandet sier å skrive. Her ser vi at endinga -e har falt bort, og vi kaller det apokope, som er et målmerke. Hva er typisk bergensk dialekt? Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten.

Tilsvarende, hvordan er infinitivsendingene i norsk?

Infinitivsendinger. I de østnorske og trønderske dialektene er det to infinitivsendinger, altså kan verbene ende på både -a og -e, eller endingen kan falle helt bort (apokope), det er dette som kalles for jamvekt. Vestnorsk er det kun en infinitivsending, de bruker enten -a eller -e. Deretter, har vestnorsk palatalisering? I dei vestnorske dialektene har ein tradisjonelt hatt palatalisering av g og k i innlyd av ord der det i norrønt stod vokalen -i etter g/k, jamfør dialektformene bekkjen, veggjen, takje (taket), senja (senga) og så bortetter. Denne palataliseringa er på vikande front hos dei unge.

Hvor bruker man rulle ri Norge?

Rulle-r kan også bli oppfattet som en motsetning til skarre-r. Mens dialektene i eksempelvis Bergen og Stavanger har skarre-r, har man rulle-r i eksempelvis Oslo og Trondheim. I løpet av 1900-tallet har skarre-r spredd seg på Vestlandet rundt Bergen på bekostning av rulle-r.

By Eliades Connie

Hvilken dialekt snakker de i Molde? :: Hvor brukes itte?
Nyttige lenker