Hjem > N > Når Fikk Norge Latinske Alfabetet?

Når fikk Norge latinske alfabetet?

Det latinske alfabetet kom til Norge allerede på 900-tallet, hovedsakelig via England. Grunnen til at det fikk innpass i Norge selv om vi allerede hadde et fungerende alfabet, var at det kom som en del av en pakkeløsning, nemlig kristendommen.

Les mer

Hvor mange snakker dansk i verden?

Dansk er et østnordisk språk av den østskandinaviske (kontinentale) gruppe som tales av rundt 6 millioner mennesker, fortrinnsvis i Danmark, i Sydslesvig, på Færøyene, Grønland og på Island. Derav, hvor mange bokstaver er det i det nordsamiske alfabetet? Det nordsamiske alfabetet består av desse bokstavane (i denne rekkjefølgja): a, á, b, c, č, d, đ, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, ŋ, o, p, r, s, š, t, ŧ, u, v, w, x, y, z, ž

Når ble bokstaven å innført?

Rettskrivningsmøtet i Stockholm 1869 foreslo å innføre å i alle de skandinaviske språkene, og enkelte forfattere, som Ibsen og Bjørnson, fulgte oppfordringen. I Norge ble aa offisielt brukt til 1917, i Danmark til 1948. Deretter, hvorfor er dansk og norsk så likt? Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre.

Følgelig, på hvilke måter skiller dansk seg fra norsk?

Flere vokaler uttales annerledes i dansk og norsk. En lang a-lyd høres nesten ut som en norsk a eller svensk ä. Lytt for eksempel til likheten mellom de første vokalene i det danske saga og det svenske städa ved å klikke på ordene. Den norske og svenske u-lyden finnes ikke på dansk, og u blir uttalt mer som en o. Ta dette i betraktning, hva kjennetegner svensk skriftspråk? Den svenske stilen er ofte så uformell at andre kan oppfatta språket som fullt av slang og sjargong. Skriftspråket er relativt kvardagsleg, sjølv i dei mest høgtidelege samanhengane. Helsinga hej fungerer overalt, og ord som kille, tjej, fralla og fika er heilt akseptable, sjølv i skriftspråket.

Følgelig, har svensk dialekter?

Det er likevel vanlig å regne de varietetene av nordisk som tradisjonelt snakkes i Sverige, som svenske dialekter. De svenske dialektene inndeles vanligvis i seks hovedgrupper: sørsvenske mål, i Skåne, Blekinge og deler av Halland og Småland. götamål, i Västergötland og omkringliggende landskap. Også, hvor mange snakker svensk i sverige? Med rundt ti millioner mennesker som snakker svensk, er svensk det største språket i Norden. Det språket som ofte kalles rikssvensk, bygger på den dialekten som ble snakket i Midt-Sverige på 1800-tallet. Denne dialekten har spredt seg over landet, selv om de lokale dialektene lever videre.

Ta dette i betraktning, hvordan uttale g på engelsk?

Uttale i forskjellige språk

g uttales som stemt sj [ʒ] foran i og e på katalansk og også foran y på fransk, som stemt dsj [dʒ] foran de samme vokaler på engelsk og foran i og e på italiensk, som x på nederlandsk og foran i og e på spansk. På norsk er g stum foran j, f.

By Rheinlander

Hva er et determinativ? :: Hvilke språk bruker Æ Ø å?
Nyttige lenker