Hjem > H > Hvilke Språk Bruker Æ Ø Å?

Hvilke språk bruker Æ Ø å?

I norsk og dansk brukes Æ, Ø og Å i tillegg til de vanlige 26 latinske bokstavene. Æ og Ø har vært i bruk i nordiske språk fra middelalderen, mens Ä, Ö og Å er kommet til senere. Verken Æ eller Ø har oppstått i Norden; begge disse tegnene er brukt i latinsk tekst.

Les mer

Er det bare Norge som har Æ Ø å?

Forskjellen mellom det dansk-norske alfabetet og det svenske alfabetet er at en i Sverige anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø. Bokstavrekkefølgen er også ulik på svensk: Å, Ä, Ö, mens norsk har Æ, Ø, Å. Hvilke land bruker Æ Ø og å? Om Æ, Ø, Å

  • Æ er en gammel latinsk bokstav som tidligere ble brukt både i engelsk og fransk.
  • Ø med skråstrek finnes bare i dansk, norsk og færøysk.
  • Å finnes i dansk, norsk, svensk og vallonsk (et belgisk minoritetsspråk som ikke må forveksles med den vallonske dialekten av fransk).

Hvor kommer Æ Ø å fra?

Kort sagt har vi æ, ø og å for å gje att lydar i norsk talemål. Vi har alfabetet vårt frå latin, men dei nordiske språka har fleire vokalar enn latin hadde, og det latinske alfabetet vart difor tilpassa lydsystemet vårt alt i mellomalderen. Tilsvarende, har dansk Å? Å er den 29. bokstaven i det norsk-danske alfabetet, den 27. i det svenske og finske, den 35.

Er det godt samsvar mellom tale og skrift i svensk?

Skriftspråket bygger i stor grad på det samme talemålet, slik at det er stort samsvar mellom standardsvensk uttale og skriftpråket. Hvordan uttales H på engelsk? I visse språk uttales h sterkere, som en x-lyd. Enkelte språk, for eksempel fransk, italiensk, spansk, portugisisk og maltesisk, har ikke h som språklyd, men bruker den som skrifttegn. I engelsk er h stum i framlyd av noen ord av fransk opprinnelse, for eksempel honour, hour.

Du kan også spørre hvor mange vokaler i alfabetet?

Også enkeltbokstavene som representerer slike lyder, kalles vokaler, mens resten av bokstavene i alfabetet kalles konsonanter. Det norske alfabetet har følgende ni bokstaver som vanligvis representerer vokallyder: a, e, i, o, u, y, æ, ø, å. Følgelig, har svensker Å? I tillegg til de vanlige bokstavene i det latinske alfabetet, A–Z, har det svenske alfabetet de tre bokstavene «Å», «Ä» og «Ö». Disse tre bokstavene er ansett som egne bokstaver i svensk, og sorteres etter «Z», slik som ovenfor.

Har dansk æøå?

Dansk er det som vanlig ikke noe problem med i skrift (da er det som kjent verre med talemålet) – moderne dansk har nøyaktig samme rekkefølgen på de tre siste bokstavene som norsk, nemlig Æ – Ø – Å.

By Lightman

Når fikk Norge latinske alfabetet? :: Er samtykke egnet som behandlingsgrunnlag i ansettelsesforhold?
Nyttige lenker