Hvilket språkråd har vi i Norge?
Norsk: bokmål og nynorsk
I muntlig bruk står dialektene sterkere enn i de fleste andre land, og blandingsformer av dialekter og normaltalemål er også mye brukt. Det offisielle normeringsorganet for norsk skriftspråk er Språkrådet. Bokmål og nynorsk er formelt likestilte (lov om målbruk i offentlig tjeneste, 1980).
Følgelig, hvordan har det norske språket forandret seg?
Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Så, hva menes med avløserord? Et avløserord er: Et hjemlig ord/uttrykk som i allmennspråket benyttes med samme betydning som og i stedet for et importord. Med ”importord” menes her et ord fra et fremmed språk – i dag først og fremst engelsk – som er tatt i bruk i morsmålet med ingen eller liten tilpasning av skrivemåte og uttale.
I forhold til dette, hva betyr språkrådet?
Språkrådet er statens rådgivende organ i spørsmål som gjelder norsk språk (bokmål, nynorsk og minoritetsspråk), både overfor offentlige institusjoner og allmennheten. Språkrådet har to forløpere. Norsk språknemnd ble opprettet i 1952. Når vart norsk språkråd oppretta og kva var oppgåva til dette rådet? Norsk språkråd ble oppretta i 1972. Det var et organ i Språkfredkomiteen. Oppgava til norsk språkråd var å følgje utviklingen av norsk skriftspråk og talespråk og samarbeide i dyrkinga og normeringa av våre to målformer og støtte opp om utviklingstendenser som på lengre sikt fører målformene tettere sammen.
Man kan også spørre hvilken språkfamilie tilhører det norske språket?
For eksempel tilhører norsk språkgruppa germansk, men germansk er en undergruppe av indoeuropeiske språk, og er derfor ingen språkfamilie. Den eldste kjente stamfaren til norsk er protoindoeuropeisk, og norsk er derfor medlem av den indoeuropeiske språkfamilien. Hva er Liberaliseringsvedtaket? Allerede sommeren 1972 gjorde rådet det såkalte liberaliseringsvedtaket, som innebar at elever som ønsket det, kunne bruke sentrale riksmålsformer i skolearbeid. Vedtaket var en forløper for en mer omfattende rettskrivningsreform i 1979, hvor en rekke vanlige riksmålsformer ble tatt inn i bokmål.
Følgelig, hvor mange prosent av norges befolkning snakker bokmål?
Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge. Hvorfor trengte vi et nytt skriftspråk? Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon. Det ville være å lyve å hevde at forholdet mellom nynorsk og bokmål har vært harmonisk, men det er i hvert fall sant at vi fikk to skriftspråk – og at vi har det fremdeles.
Derav, hva skjedde med samnorsk?
«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd.
Similar articles
- Når ble meter innført i Norge?
- Hvilke språk snakker man i Norge?
- Hvilket språk er mest likt norsk?
- Hvilket språk snakket vikingene i Norge?
- Hvilken betydning fikk reformasjonen i Norge?
- Hvor mange i Norge snakker norsk?
- Hvor mange språk blir snakket i Norge?
- Hvilket språk snakker de i Norge?
- Hvor mange nynorskbrukere i Norge?
- Hvor mange prosent i Norge snakker bokmål?