Hjem > H > Hva Skjedde I Språkdebatten?

Hva skjedde i språkdebatten?

På 1830-tallet fikk vi en debatt om skriftspråket i Norge. Debatten handlet om hvilken vei vi skulle gå med språket vårt. Enkelt sagt var det tre veier man diskuterte: å fortsette å skrive dansk • å fornorske det danske skriftspråket gradvis • å skape et helt nytt skriftspråk basert på én norsk dialekt.

Les mer

Hva er catwalk på norsk?

ImportordAvløserord
catwalkmotemolo
chatnettprat
chatbotsamtalerobot, praterobot
chatteprate på nettet, nettprate, (humor.:) tjatte, tjatre
Hva betyr image på norsk? Image er det inntrykket man gir, eller ønsker å gi, av personligheten eller innflytelsen sin.

Hvilke forskjeller og likheter er det mellom fremmedord og lånord?

Et lånord er et ord fra et fremmed språk som er blitt tilpasset strukturen i språket det er lånt inn i, for eksempel i skrivemåte og grammatikk. Ordet «sjåfør» er et lånord i norsk fordi det har fått norsk skrivemåte og følger norsk bøyningsmønster, mens «à jour» må anses som et fremmedord. Hva betyr ordet hade? Dette er jo ei forkorting av uttrykket «Ha det bra!» eller «Ha det godt!». Det blir ikkje rettare med «Hade!» berre fordi ein skriv på nettet. Folk kan sjølvsagt fritt velje å bryte med rettskrivinga, men det er ei anna sak. Då bør dei for konsekvensens skuld òg skrive «Hade bra!» og «Hade på bade!».

Så, hvis språkrådet?

Hvis er mest brukt. Slik står det i Bokmålsordboka: Mellom 1959 og 2005 var viss en såkalt sideform, det vil si innenfor rettskrivningen, men utenfor læreboknormalen (en snevrere norm). Siden 2005 har de to variantene vært formelt jamstilte i bokmål. Derav, er riksmål nynorsk? Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Deretter, hvor mange språkråd har vi i norge i dag?

Språkrådet har fire fagråd med språkkyndige og språkengasjerte personer fra hele samfunnet. Følgelig, når ble landsmålet jamstilt med det almindelige bogsprog? I 1885 vart landsmål (nynorsk) offisielt jamstilt med det som i stortingsvedtaket vart kalla vort almindelige Skrift- og Bogsprog. Landsskulelova av 1889 brukte nemninga det almindelige Bogmaal. Frå slutten av 1800-talet kom Riksmål i bruk.

Hvor i landet snakker man nynorsk?

Etter grensene fra 2020 er det tre fylker som har erklært at de har nynorsk som språkform: Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Vestland. I Rogaland er også flertallet av kommunene nynorskkommuner, men fylket har likevel erklært seg målformsnøytralt. Man finner nynorskkommuner i 7 av 11 fylker.

By Ladonna

Hva betyr sirkulasjonssystem? :: Hvilket språkråd har vi i Norge?
Nyttige lenker