Hjem > H > Hvorfor Trengte Norge Et Nytt Skriftspråk?

Hvorfor trengte Norge et nytt skriftspråk?

I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.

Les mer

Du kan også spørre hvordan arbeidet ivar aasen for å skape et nytt norsk språk?

Ivar Aasen skapte et nytt norsk skriftspråk, landsmålet, med utgangspunkt i norsk talemål og språktrekk som kunne føres tilbake til norrønt. Han tok elementer fra flere dialekter og fant fellestrekk mellom dem. Landsmålet ble utgangspunkt for det vi i dag kaller nynorsk. Hva var årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830 årene? Årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830-årene var at Norge fikk i 1814 egen grunnlov. Det ble da debattert at Norge måtte ha sitt eget skriftspråk, da vi ikke var under dansk herredømme. Ivar Aasens hovedtanke i språkarbeidet var at norske dialekter var utviklet direkte fra gammelnorsk, uavhengig av dansken.

Hvordan ønsket Knud Knudsen at det norske språket skulle se ut?

Knud Knudsen gikk inn for at Norge skulle få et skriftspråk som var forskjellig fra dansk. Han mente løsningen ikke var å konstruere et nytt språk, men å revidere det som var i bruk, slik at det samsvarte med måten elevene snakket på. Hva mente Henrik Wergeland om språk? Henrik Wergeland ønsket ei gradvis fornorsking av det danske skriftspråket. Danske ord og uttrykk måtte avløses av norske, og skrivemåten burde bli mer tilpasset norsk uttale.

Følgelig, hvorfor er det viktig med nynorsk på skolen?

Både nynorsk og bokmål er offisielle norske språk. På skolen skal ein få ålmennkunnskap om det norske samfunnet. Språket er den viktigaste berebjelken i kulturen vår. Språket vårt er ein del av oss, ein del av identiteten vår som norske. Hva er hovedinnholdet i det språkpolitiske programmet til Ivar Aasen? Det Aasen sikta mot, var å etablere eit vitskapleg grunnlag for eit eige norsk skriftspråk, bygd på norske dialektar i samtida. Derfor måtte han først kartleggje dei aktuelle dialektane.

Hva var argumentene til Ivar Aasen?

Det var viktig for Aasen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Aasen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Aasen at skriftspråket skulle likne talemålet. Hvorfor ønsket man å samle de to skriftspråkene til ett? Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen.

Også, hvilken virkning fikk reformasjonen for språket i norge?

Virkning på språket

Språklig fikk reformasjonen et resultat som er særegent for Norge. Et av kravene fra protestanter var at Bibelen og liturgien skulle være på folkestpråket, ikke på latin. I andre land førte dette til et oppsving i bruken av folkespråket også i andre sammenhenger.

By Sabino Rasher

Hvorfor oppsto språkdebatten? :: Hva mente Knud Knudsen om Ivar Aasen?
Nyttige lenker