Hjem > H > Hvorfor Oppsto Språkdebatten?

Hvorfor oppsto språkdebatten?

Opphavet til språkdebatten på 1830-tallet

Løsrivelsen fra Danmark i 1814 var den foranliggende årsak til at man fikk en språkdebatt. Den nye unionen landet gikk inn i var løsere enn den med Danmark. Nå hadde Norge et eget parlament og en ny grunnlov. Landet opplevde en nasjonalistisk selvstendighetsreisning.

Les mer

Hva skjedde under språkdebatten?

På 1830-talet begynte folk for alvor å diskutere kva slags språk vi skulle skrive i Noreg. Dansk hadde vore skriftspråket i Noreg sida Danmark overtok makta i Noreg i 1380. Då Noreg blei sjølvstendig att i 1814, var det viktig å skape ei nasjonalkjensle og då sto språkspørsmålet sentralt. Hvilket språk mente Knud Knudsen skulle være grunnlaget for skriftspråket? Knud Knudsen (1812–1895) var lærar, lingvist og språkreformator. Arbeidet hans med oppnorsking av det danske skriftspråket i Noreg la grunnlaget for utskiljinga av riksmål/bokmål.

Derav, korleis prøvde henrik wergeland å reformere skriftspråket i norge og korleis meinte pa munch ein burde gå fram?

Henrik Wergeland prøvde å reformere det danske skriftspråket ved å ta inn nokre norske ord og uttrykksmåtar. P. A. Munch var sterkt ueinig med Wergeland og ville i staden skape eit heilt nytt skriftspråk ved å byggje på eitt bygdemål. Dette skulle vere så «reint» og likt norrønt som mogleg. Dessuten, hva mente knud knudsen om språket? Han var purist og sterkt imot en ukritisk bruk av fremmedord i norsk. Han mente fremmedorda gjorde det vanskeligere for folk å skaffe seg kunnskap. Aller helst burde vi bruke norske avløserord, mente han, men der det var naturlig å bruke fremmedord eller lånord, måtte de ha en norsk skrivemåte.

Hva gjorde Henrik Wergeland for å fornorske norsken?

Wergelands hovudsynspunkt og hovudmålsetjing var at det sjølvstendige Noreg måtte få eit norsk språk, åtskilt frå det danske. Det skulle skje med ei fornorsking av ordtilfanget som gradvis – og i full fridom – skulle føre språket i Noreg over i eit nytt spor. Så, hva mente wergeland og welhaven om det norske språket? Kjernen i konflikten var denne: Mens Wergeland og hans tilhengere ville løfte fram norsk språk og særnorsk kultur, og gi alle nordmenn innflytelse på utviklingen av det nye Norge, frontet Welhaven en gruppe som mente at dansk språk fortsatt måtte gjelde, og at det var viktig å ta vare på det kulturelle fellesskapet med

Og et annet spørsmål, er det viktig med nynorsk?

Nynorsk byggjer på norsk folkemål og den nynorske skrifttradisjonen, i motsetnad til bokmålet, som byggjer på ein dansk skrifttradisjon og «den dannede dagligtale» – i utgangspunktet eit dansk talemål. Følgelig, hva er fordelen med nynorsk? Språkforskning ved NTNU konkluderer med at nordmenn som bruker både nynorsk og bokmål, får mange av de samme positive fordelene som flerspråklige. Flerspråklige personer er smartere, mer kreative, har bedre språklig bevissthet, blir bedre til å oppfatte det som blir sagt og presterer bedre på skolen i matte.

Og et annet spørsmål, hva er positivt med nynorsk?

Forskere ved NTNU i Trondheim har funnet ut at nordmenn som blir utsatt for både nynorsk og bokmål, får de samme positive effektene som en flerspråklig person. Av nynorsk blir du altså smartere, mer kreativ, språklig bevisst og i mange tilfeller presterer du bedre i andre fag på skolen.

By Frierson Halferty

Hva skjedde med språket etter 1814? :: Hvorfor trengte Norge et nytt skriftspråk?
Nyttige lenker