Hva mente Knud Knudsen om Ivar Aasen?
Knud Knudsen hadde det samme målet for øyet som Ivar Aasen, nemlig et selvstendig norsk skriftspråk. Men i motsetning til Aasen ville Knudsen gå «Gradvishetens Vej, ikke Bråhastens». Han så en gradvis fornorsking av det danske skriftspråket som den beste løsninga.
Hva var Jamstillingsvedtaket fra 1885?
Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål. Hva er Målparagrafen? Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova.
Hvordan Grunngav Wergeland sitt språksyn?
Henrik Wergeland mente at norske ord og uttrykk skulle brukes innenfor det danske skriftspråket, men med varsomhet. Hvordan grunngav Wergeland sitt språksyn? Talemålssituasjonen i Norge i 1814 var slik at det var fremdeles dansk skiftspråk. Tilsvarende, når ble nynorsk et offisielt språk? Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.
Man kan også spørre hvorfor ble ivar aasen kalt nynorskens far?
Ivar Aasen reiste landet rundt og fant et språk. I løpet av sitt liv reiste den lille mannen over 25.000 kilometer og plukket systematisk opp biter av talemålet rundt om i Norge. Resultatet var skriftspråket landsmål, det vi i dag kjenner som nynorsk. - Ivar Aasen skapte ikke et språk, han lagde ikke et språk. I forhold til dette, hva var ivar aasen sin hovedtanke i språkarbeidet? Ivar Aasens hovedtanke i språkarbeidet var at norkse dialekter var utviklet direkte fra gammelnorsk, uavhengig av dansken. Ut fra de ulike dialektene ville han skape et nasjonalt skriftspråk Han gikk til dialektene på Sørlandet, Vestlandet, i dalene på Østlandet, i Trøndelag og i den sørlige delen av Nordland.
Følgelig, når kom landsmål til norge?
Moderne norsk
Gjennom arbeidet til Ivar Aasen blei norsk til eit skriftspråk att på 1800-talet, under namnet Landsmaal (det vil seie målet for heile landet), frå 1917 skrive landsmål, og sidan 1929 kalla nynorsk (i motsetnad til gamalnorsk). Og et annet spørsmål, når fikk vi landsmål? I 1853 lanserte Aasen eit forslag til ny skriftspråksnormal i boka Prøver av Landsmaalet i Noreg. Seinare omarbeidde han både grammatikken og ordboka. I Norsk Grammatik, som kom ut i 1864, hadde han teke med sitt eige utkast til skriftspråksnormal og gjort grundig greie for vala sine. Norsk Ordbog kom ut i 1873.
Når ble landsmål til?
Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk.
Similar articles
- Hva var hovedpunktene i Knud Knudsen sitt språkprogram?
- Hvorfor ville Knud Knudsen ha bokmål?
- Hvordan gikk Ivar Aasen fram for å skape landsmålet?
- Hvilke argumenter brukte Knud Knudsen?
- Hvorfor ville Knud Knudsen fornorske dansken?
- Hvordan ville Knud Knudsen fornorske dansken?
- Hva var Ivar Aasen og Knud Knudsen uenige om?
- Hva argumenterer Aasen for i artikkelen om vårt skriftspråk?
- Hva mente Knud Knudsen om språkdebatten?
- Hva mente Knud Knudsen i språkdebatten?