Hjem > H > Hva Gjorde Norge Mot Samene?

Hva gjorde Norge mot samene?

Diskrimineringen av samene var overalt. Fra 1888 kunne bare majoritetsnordmenn og -svensker kjøpe jord i Norge. Kravet var at man måtte snakke, lese og skrive norsk språk og ha norsk navn. Mange samer skiftet navn til norske navn og mange samiske familier forsvant derfor fra registrene.

Les mer

Hvordan ble samene diskriminert før?

Fra 1700-tallet og langt ut på 1900-tallet ble samer undertrykt av norske myndigheter og utsatt for et sterkt press om å undergrave sin egen tro og kultur. På 1800-tallet ble dette fornorskningskravet sterkere og på 1900-tallet ble samiske barn sendt i internatskoler hvor det kun ble tilatt å snakke norsk. Man kan også spørre hvordan ble samene behandlet av nordmenn? Fra 1850 og fremover helt til over krigen ble samene forsøkt fornorsket, altså assimilert og samisk ble lite eller ikke brukt i skolen. Samene skulle bli norske og lære seg det norske språket. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk!

Tilsvarende, hvordan blir samene diskriminert?

Forskningen viser at tre av fire unge samer har opplevd diskriminering blant annet på bakgrunn av etnisitet, kjønn og bosted. – Det er utrolig mange samiske ungdommer (95 %) som forteller at de opplever fordommer mot den samiske kulturen i storsamfunnet. Prosjektleder i Mihá og professor Ketil Lenert Hansen. Hva gjorde fornorskingspolitikken mot samene? Fornorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene i det norske samfunnet. I om lag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet.

Man kan også spørre hva gjorde norge for å fornorske samene?

Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler. Hva ble samene utsatt for? Allerede tidlig ble samene utsatt for både røvertokter og skattlegging fra de omkringboende folkene. En del samegrupper ble faktisk til tider skattlagt av tre forskjellige land: både Danmark-Norge, Sverige-Finland og Russland.

Derav, hva ble konsekvensene av fornorskingen?

Likevel skal det understrekes at mange i lang tid var sterkt påvirket av den fornorskningspolitikken som var ført. Folk mistet språket og identiteten sin som kulturell minoritet, og man hadde også tidligere vært gjenstand for misjonsvirksomhet som gjorde at den samiske religionen nærmest var forsvunnet. Dessuten, hvem kom først til norge samer eller nordmenn? Samer er ikke det første, eller det opprinnelige folk i Norge. Under siste istid, for om lag ti tusen år siden, var det ingen bosetting i Norge. Da isen smeltet og trakk seg tilbake, kom den første landstripe til syne langs kysten vår. Det var hit de første nordmenn kom.

Følgelig, når startet undertrykkelsen av samer?

Den norske eliten undertrykket samene allerede på 1200-tallet. Innføringen av kristendommen gjorde at samene ble ansett som hedninger, viser ny doktorgradsavhandling. Under Halvdan Svartes og Harald Hårfagres regjeringstid var det fortsatt godt forhold mellom nordmenn og samer.

By Janka Vandevoorde

Hvor kommer samene fra opprinnelig? :: Hva er en cellekjerne?
Nyttige lenker