Hjem > N > Når Startet Norge Med Kildesortering?

Når startet Norge med kildesortering?

Allerede i 1996 kom det første bystyrevedtaket om at kildesortering skulle gjennomføres i hovedstaden. Men først ti år etter kom det endelige vedtaket om at også Oslo skal sortere mat- og plastavfall, ikke bare papir, papp og restavfall.

Les mer

Hvor mange nordmenn kildesorterer?

I desember i fjor hoppet andelen nordmenn som sier at de kildesorterer plastemballasje fra 79 prosent til 84 prosent. I januar 2020 ligger andelen på 83 prosent, noe som viser at oppslutningen kan ha stabilisert seg på dette nivået. Ta dette i betraktning, hva skjer hvis vi ikke kildesorterer? Forbrenning av plast gjør at CO2-utslippene fra energigjenvinningen øker. Farlig avfall og elektronikk kan inneholde stoffer som ikke kan slippes ut fra vanlige forbrenningsanlegg. Hvis vi brenner alt sammen, får vi heller ikke sjansen til å lage noe nytt av avfallet.

Er kildesortering viktig?

Kildesortering gjør at vi unngår at skadelige stoffer og miljøgifter fra f. eks. farlig avfall, havner på avveie og gjør skade på natur, mennesker og dyr. Kildesortering oppfyller myndighetenes krav til sortering og gjenvinning som er angitt i avfallsforskriften og forurensningsloven. Hvor mye søppel kaster vi i Norge? I 2020 kastet nordmenn til sammen 2.418.000 tonn søppel, en økning på 6 prosent fra året før. Det betyr at nordmenn kastet rundt 449 kilo søppel hver. Det er det høyeste noensinne, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Man kan også spørre er det påbudt å kildesortere?

Politisk flertall for tvungen kildesortering

Det er nå politisk flertall på Stortinget for at kildesortering ikke lengre skal være frivillig, men påbudt.
Hvor mye resirkulerer vi? Mens 8,6 prosent av verdens ressurser finner veien tilbake i ny produksjon, er ressursbruken i Norge helt nede på 2,4 prosent. De beste landene i verden ligger til sammenlikning på over 20 prosent – Nederland ligger for eksempel på 24,5 prosent sirkularitet.

Folk spør også hvor mange i norge resirkulerer?

Andelen avfall som blir resirkulert, har vært relativ stabil de siste ti årene og utgjorde 41 prosent i 2019. EU har krav om at andelen skulle utgjøre minst halvparten av avfallet innen 2020. Så, hvor mye gjenvinner norge? Norge er forpliktet gjennom EØS-avtalen til å materialgjenvinne 50 prosent av husholdningsavfall innen 2020. I tillegg til dette har Norge et nasjonalt mål om at veksten i mengden avfall skal være vesentlig lavere enn veksten i BNP, og et delvis uttalt mål om at 80 prosent av ordinært avfall skal gjenvinnes.

Derav, hva skjer med søppelet vi kaster?

Dette skjer med avfallet: Avfallet går til energigjenvinning og forbrennes på ulike anlegg. Noe av avfallet sendes til Energigjenvinningsetaten i Oslo. Varmen som frigis ved forbrenning brukes til å produsere energi og fjernvarme.

By Huntlee Baites

Hvorfor ikke kildesortere? :: Hvorfor er ingefær bra for halsen?
Nyttige lenker