Hjem > H > Hvorfor Ikke Kildesortere?

Hvorfor ikke kildesortere?

Når vi kildesorterer hjelper vi mer enn klima, vi tar vare på jordas ressurser på best mulig måte. Noe av det vi sorterer har større effekt på klimautslipp enn andre, og systemene for de ulike typene avfall er ikke alltid perfekte.

Les mer

Også, hva skal i farlig avfall?

Farlig avfall

  • maling, beis, lakk, lim, kjemikalier og motorolje.
  • sprayflasker, trykkbeholdere, gass og propanbeholdere.
  • impregnert trevirke.
  • Batterier og lyspærer. Du kan levere batterier og lyspærer i vanlige dagligvarebutikker.
Hvorfor er det viktig å resirkulere plast? Å lage plast krever store mengder olje og gass, derfor er det viktig å kildesortere plastemballasjen. Når materialet gjenvinnes til nye produkter sparer vi både klimautslipp og bruk av naturressurser. Vi bruker og kaster i høyt tempo. Mye av det vi kjøper er pakket inn i plastemballasje.

Så, hvor mye hjelper det å kildesortere?

Kildesortering og gjenvinning av plast fra husholdninger sparer 0,09 prosent av samlede norske klimautslipp. Gjenbruk av plast kan spare olje, men Bruvolls regnestykke viser at man maksimalt kan spare 0,04 prosent av norsk oljeutvinning på denne måten. Hvorfor er det viktig med god avfallshåndtering? Økt forbruk fører til økt produksjon av materialer, noe som igjen betyr at vi bruker mer av naturressursene våre. Det er her kildesortering kommer inn – for mye av avfallet som kildesorteres kan brukes som råstoff i produksjon av nye produkter. Dette krever mindre energi enn å produsere nytt råstoff.

Hvor mye forsøpler vi hvert år?

I fjor satte nordmenn ny rekord i forsøpling, med 438 kilo per person i løpet av året, opp fem prosent fra året før. I 2011 genererte nordmenn 2.183.000 tonn avfall. — Vi har en bruk-og-kast-kultur. Hvor mye søppel per person? I fjor kastet norske husholdninger i gjennomsnitt 411 kilo avfall per innbygger. Det er en nedgang på 3,5 prosent sammenlignet med året før. Toppnivået ble registrert i 2014 med 441 kilo per innbygger, men etter det har trenden i mengden vært mer eller mindre sakte nedgående, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Følgelig, hvor mye plast gjenvinnes?

I Norge i dag gjenvinnes rundt 30 % av plastemballasjen. Ser man alt plastavfall under ett ligger graden av materalgjenvinning på under 25 %, viser anslagene. Hva er å gjenvinne? Gjenvinning betyr å nyttiggjøre avfall og andre restprodukter. Når vi gjenvinner kaster vi mindre, og reduserer den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering.

Hva menes med restavfall?

Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes til nye ting. Restavfall består ofte av materiale som vanskelig lar seg skille fra hverandre. Restavfall kastes i bærepose som legges i beholder for restavfall. Store gjenstander leveres på gjenvinningsstasjonen.

By Herring Mahinudin

Når ble krydder oppfunnet? :: Når startet Norge med kildesortering?
Nyttige lenker