Hjem > H > Hva Skjer Med Avfall I Norge?

Hva skjer med avfall i Norge?

Dette skjer med avfallet: Blir materialgjenvunnet, noen kommuners restavfall havner på et tog til Sverige hvor det blir brent. Varmen som frigis brukes til oppvarming og elektrisitet. Noe av avfallet forblir i Norge og sendes til forskjellige forbrenningsanlegg, et av dem ligger i Rådalen.

Les mer

Folk spør også er det ulovlig å forsøple?

I Norge har vi et forbud mot forsøpling.

Loven slår fast at ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. Forsøpling er med andre ord straffbart.
Tilsvarende, hvilket land forsøpler mest? De landene som sprer mest avfall er Kina, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam. Disse landene har ikke bra nok systemer for avfallshåndtering: innsamling, lagring og resirkulering.

Hvor mye søppel per person?

I fjor kastet norske husholdninger i gjennomsnitt 411 kilo avfall per innbygger. Det er en nedgang på 3,5 prosent sammenlignet med året før. Toppnivået ble registrert i 2014 med 441 kilo per innbygger, men etter det har trenden i mengden vært mer eller mindre sakte nedgående, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Hvor mye plast kaster vi hver dag? Nordmenn kaster rundt 101 kilo plast i året – langt mer skal det bli. Det finnes trolig over 3 millioner tonn plast i Norge i dag. Men ingen har reell oversikt over hvor mye, hvor det kommer fra eller hvordan vi skal håndtere det.

Ta dette i betraktning, hvor mye plast blir kastet i havet hver dag?

Av den enorme mengden plast som produseres i løpet av et år, anslår Naturvernforbundet at 22 000 tonn skylles ut i verdenshavene hver eneste dag. Dette avfallet slites og brytes ned over tid og blir til mikroplast. I motsetning til papir og matavfall, bruker plast som havner på avveie svært lang tid på å brytes ned. Tilsvarende, hvor mye plast blir resirkulert? All plastemballasje som blir sortert riktig av deg og meg, blir sendt til store sorteringsanlegg hvor de i 2019 sorterte ut 65,7 prosent til materialgjenvinning. Den tredjedelen som ikke ble sortert ut består av forurensninger som matrester eller feilsorteringer, og plast som ikke egner seg til materialgjenvinning.

Ta dette i betraktning, hvordan kan vi redusere plastforbruket?

7 tips til å redusere plastforbruket

  1. Ta med din egen pose. I Norge bruker vi én milliard plastposer i året.
  2. Unngå unødvendig plastemballasje.
  3. Oppbevare matrester i glass.
  4. Velg kosmetikk uten plast.
  5. Kjøp klær i naturmaterialer.
  6. Plast skal kastes i plastavfall.
  7. #plukkanopp.
Hva er laget av herdeplast? Herdeplast inngår blant annet i maling og lakk, lim, sparkel, fugemasse og fugemateriale til flise-legging og betong, i fuktsperrer, gulvbelegg (industrigulv/våtrom) og som konstruksjonsmaterialer i båter, fly, bildeler og sportsartikler, og en hel rekke andre materialer.

Hvordan kan vi løse Plastproblemet?

Det monner det du gjør, og du kan gjøre mye! Enten direkte gjennom å redusere bruken av unødvendig plast, være bevisst hvilke produkter du bruker, si ifra til næringsliv og politikere om at du ønsker endring, og bli medlem eller på annet vis støtte miljøorganisasjoner som jobber for å løse plastproblemet!

By Redwine Lightbourne

Hvor mye data bruker iZettle? :: Hvor mye forsøpler vi hvert år?
Nyttige lenker