Hjem > H > Hvor Mye Forsøpler Vi Hvert År?

Hvor mye forsøpler vi hvert år?

I fjor satte nordmenn ny rekord i forsøpling, med 438 kilo per person i løpet av året, opp fem prosent fra året før. I 2011 genererte nordmenn 2.183.000 tonn avfall. — Vi har en bruk-og-kast-kultur.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvor mye søppel kaster vi i norge 2020?

I 2020 kastet nordmenn til sammen 2.418.000 tonn søppel, en økning på 6 prosent fra året før. Det betyr at nordmenn kastet rundt 449 kilo søppel hver. Det er det høyeste noensinne, ifølge Statistisk sentralbyrå. Hvor mange i Norge resirkulerer? Andelen avfall som blir resirkulert, har vært relativ stabil de siste ti årene og utgjorde 41 prosent i 2019. EU har krav om at andelen skulle utgjøre minst halvparten av avfallet innen 2020.

Derav, hvor mye plast kaster vi i året?

Om lag 540.000 tonn med plast blir kastet hvert år, ifølge den nye kartleggingen til Mepex Consult. Det tilsvarer i gjennomsnitt 101 kilo plast for hver nordmann. Bare en fjerdedel av denne plasten blir materialgjenvunnet og tatt i bruk på nytt. Følgelig, hvor mye plast kaster vi på et år? Plasten er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav. Mellom 70 og 80 prosent av dette er plast. Kaster du en plastflaske, en isoporplate eller annen plast i sjøen, brytes det ikke ned til jord.

I forhold til dette, hvor mange nordmenn kildesorterer?

I desember i fjor hoppet andelen nordmenn som sier at de kildesorterer plastemballasje fra 79 prosent til 84 prosent. I januar 2020 ligger andelen på 83 prosent, noe som viser at oppslutningen kan ha stabilisert seg på dette nivået. Man kan også spørre hva kaster nordmenn mest av? I husholdningen er det måltidsrester vi kaster aller mest av, etterfulgt av brød og frukt og grønnsaker. I dagligvarehandlelen er det bakevarer og frukt og grønnsaker som utgjør mesteparten av matsvinnet. Norske forbrukere kaster i gjennomsnitt nærmere 40,3 kg helt brukbar mat i søpla hvert år.

Også, hvor mye søppel kaster vi i naturen?

Alle fisker og levende dyr i havet dør fordi vi kaster søppel i havet. Det blir kastet ca 433 kilo pr person hvert år. Avfall er materiale restprodukter mat, kartong, plastikk som ikke lenger har sin viktig ressurs ved resirkulering og gjenvinning. Søppel er avfall. Angående dette, hvor mye resirkulerer vi? Mens 8,6 prosent av verdens ressurser finner veien tilbake i ny produksjon, er ressursbruken i Norge helt nede på 2,4 prosent. De beste landene i verden ligger til sammenlikning på over 20 prosent – Nederland ligger for eksempel på 24,5 prosent sirkularitet.

Man kan også spørre hva betyr å gjenvinne?

Gjenvinning betyr å nyttiggjøre avfall og andre restprodukter. Når vi gjenvinner kaster vi mindre, og reduserer den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering.

By Delores Origer

Hva skjer med avfall i Norge? :: Hvor mye øker støynivået fra 84 dB til 87 dB?
Nyttige lenker